Terhesség

Babavárás nyáron

A nyári meleg egy átlagos ember szervezetét is megviseli, az időseket és kicsiket pedig különösen óvni kell ilyenkor. Rajtuk kívül létezik egy harmadik kaszt, az elefántlábon, szalmakalapban billegő csupa mosoly kerek csoda: a kismama.
2014. Augusztus 20.

Persze itt is vannak kivételek, akik csak rémtörténetekből ismerik a vizesedést, az ödémákat és az alagút szindrómát. Ők vannak kevesebben. Jó hír azonban, hogy étrenddel sokat tehetünk a vízvisszatartás ellen.

Nyáron előbújnak rejtekhelyükről a nagy pocakok, amelyeket az őszi egymásra találásból kezdtek növeszteni az anyukák. Büszkén viselik megkülönböztető jelüket, és elszántan talpalnak boltról-boltra, hogy megszerezzék azt a 128. helyes kis bodyt. Érthető a lelkesedés, hiszen a baba érkezése után az első idők másról fognak szólni. Azonban a nagy meleg veszélyeztetheti az anya, és ezáltal a baba épségét is, ezért nem árt óvatosabbnak lenni, kicsit visszavenni a tempóból.

Nemcsak nyári kellemetlenség

Bár az igaz, hogy a harmadik trimeszterben és a nagy nyári melegben hamarabb utolérhetnek minket a vizesedés okozta kellemetlenségek, mégis fontos odafigyelni már a kezdetekkor. Miután az ödéma kialakulása is a női hormonok játékának köszönhető, ezáltal a terhesség első pillanatától számolhatunk vele. A hormonok lelassítják a nyirokkeringést, és ennek köszönhetően megnő a kismama vízháztartása.Nem szabad félvállról venni a vizesedést, mert komoly betegség – mint például terhességi toxémia – kísérő tünete is lehet. Alkatilag eltérő lehet a változás attól függően, hogy valakinek erősebb vagy gyengébb a kötőszövete, illetve genetikailag hajlamosabb-e rá. Leggyakoribb a végtagok és az arc püffedése, de súlyosabb esetben előfordulhat ínhüvelygyulladás vagy alagút szindróma (az ujjak megdagadása, zsibbadása).

Babavárás nyáron

Természetes folyamat

A terhesség természetes velejárója a szervezet megnövekedett vízigénye, hiszen az új élet egészséges fejlődéséhez nagy mennyiségű vizet kell tárolnia az anyának. A magzatvíz mellett, a baba szervezetének 70%-a is vízből áll, a nagyobb vérmennyiséghez és az agyműködéshez is több vízre van szükség.Egy egészséges terhesség esetén a súlytöbblet 80-85%-a is víz, amit nagy eséllyel a szülés után már le is dobhatunk magunkról. A fennmaradó 15-20% pedig a magzat és a méhlepény, így a nagymértékű hízást nem lehet a “nagy” babára fogni.

Sok folyadék, hűsítő ételek

Téves gyógymód a folyadék csökkentése ödémásodás esetén, nagy melegben pedig egyenesen veszélyes. Igyekezzük napi 2 liter folyadékot meginni, főként vizet, de hűtött gyümölcsteát, cukormentes limonádét vagy egy izgalmas zöldséges smoothie-t is készíthetünk, ha egy kis változatosságra vágyunk. A fokozott folyadékbevitel munkára serkenti a vesét, ezáltal a kiválasztást is. A sót viszont igyekezzünk csökkenteni, kerüljük a zsíros, fűszeres, nehéz ételeket, mert ezek megterhelik és melegítik szervezetünket.További hasznos tippek:

  • Ne napoztassuk a hasunkat. Egy fényfogó kendővel takarjuk le, és vonuljunk árnyékba, mert a magzatvíz hamar fel tud melegedni, és abban nem érzi jól magát a babánk.
  • Igyekezzünk óránként sétálni egyet, a sok ülés, egy helyben állás nem tesz jót a vénáknak, és a láb ödémásodását is elősegíti. Ha tehetjük, polcoljuk fel a lábunkat, és pihentessük a munkahelyünkön is.
  • A boka és a lábkörzés hatékony gyakorlat, amelyet naponta kétszer javasolt végezni. Serkenti a vénák működését, és csökkenti a vizenyőt.
  • Erős vízhajtó hatású teákat ne igyunk. A hibiszkuszvirág és a kukoricabajusz azonban gyengéd vízhajtók, így ezeket kúraszerűen beiktathatjuk étrendünkbe.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Ízek és Érzések