Gyerek

Befolyásolja az allergia kockázatát, mikorra esik a terhesség

Egy tanulmány szerint a gyermek allergiakockázata összefügghet azzal az évszakkal, amelybe a terhesség első három hónapja esik.
2011. Március 02.

Allergia

A kutatók 5920, 2001-2006-os születésű gyermek egészségügyi adatait elemezték a finnországi Dél-Karélia tartományban, közülük 961-en négyéves korukig átestek allergiás bőrteszten. Utóbbiak közül az októberben és novemberben születettek 10 százaléka mutatott pozitív eredményt, ami duplája a júniusban és júliusban születetteknél tapasztalt aránynak. Az allergiás érzékenység az október-novemberi születésűeknél különösen a tejre és a tojásra volt erős.

A kutatók szerint ez azzal magyarázható, hogy az október-novemberi csecsemők a nyír- és az égerfavirágpor magas koncentrációjának voltak kitéve magzati fejlődésük kulcsfontosságú szakaszában, vagyis a terhesség 11. hetében. Ezeknél a fafajtáknál a virágpor legmagasabb koncentrációja áprilisban és májusban mérhető. Ezzel szemben a legalacsonyabb pollenkoncentráció decemberben és januárban mutatható ki, ami megmagyarázza, miért a június-júliusban születettek allergiaérzékenysége a legalacsonyabb.

Az erős allergének behatása az anyaméhben a terhesség kulcsfontossági szakaszában befolyásolhatja a csecsemő immunrendszerének fejlődését, bár ennek pontos folyamatát egyelőre nem ismerjük. Az Oulu Egyetem kutatói által Kaisa Pyrhonen vezetésével készített tanulmány eredményei a brit Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban olvashatók.

A kutatás alátámasztja a korábban Svédországban, Japánban és Hollandiában végzett vizsgálatokat, miszerint az északi félteke ősze, illetve tele során születő gyermekek hajlamosabbak az ekcémára és az asztmás zihálásra, és vérükben magasabb az antigének szintje, mint a tavasszal vagy nyáron születettek esetében.

Itt találsz további cikkeket az allergiáról!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: HáziPatika.com