Terhesség

A kánikula beindíthatja a szülést

Nem csak az idősekre, a gyerekekre, hanem a kismamákra is komoly hatással van a kánikula.
2017. Augusztus 02.

A kánikula beindíthatja a szülést

Különösebb orvosi indoka csak feltételezéseken alapul, de az a tapasztalat, hogy kánikula alatt megnő a szülések száma. Abban az esetben nincs is semmi baj, ha ez a terhesség 37. hete után következik be, ha azonban koraszülést eredményez, akkor más a helyzet.

A Montreáli Egyetem szakértője, dr. Nathalie Auger kutatásai szerint a hőségben megnő a stressz, ez pedig méhösszehúzódásokat okoz, ráadásul a belső hőszabályozás sem hatékony. Emellett azt is feltételezi, hogy a folyadékhiány is csökkenti a méh vérellátottságát, ezzel pedig a szülést elindító hormonok is stimulálódnak.

Dr. Auger kutatásai egyébként azt is megállapították, hogy kánikulában 27 százalékkal megnő a 37-38 hetes terhesek szüléseinek száma abban az esetben, ha a hőmérséklet tartósan (4-7 napig) 32 Celsius fok fölött marad.

A kismamák nem sokat tehetnek a megelőzésért, de annyi azért mindenképp fontos, hogy pihenjenek, igyanak elegendő folyadékot, tartózkodjanak hűvös szobában, kerüljék a fülledt, meleg helyeket. Kánikulában jelentős lehet a folyadékvesztés, az így megterhelt keringésre a szervezet szapora pulzussal és megemelkedett vérnyomással válaszol. Ennek a gyengeség mellett ájulás is lehet a vége, hiszen a melegben jelentkező magas vérnyomás egy kompenzációs folyamat: a szervezet elsősorban a magzat és az agy vérellátására összpontosít.

Kapcsolódó cikkeink: