Terhesség

A kánikula tényleg beindítja a szülést?

Frontok, még az arra kevésbé érzékenyeknél is beindíthatják a szülést. Valóban így van? Ha igen, mi állhat a háttérben?
2023. Július 10.
Terhes has
Kép: Getty Images

Nyáron várandósnak lenni nem kis kihívás, főleg, ha a harmadik trimeszter a legmelegebb időszakra esik. A frontok és a nagy meleg beindíthatják a szülést, de ennek pontos oka máig nem tisztázott. Valószínűsítik, hogy még az arra kevésbé érzékenyeknél is a légnyomás csökkenése összefügghet a burokrepedéssel.

A Montreáli Egyetem szakértője, Dr. Nathalie Auger korábbi kutatásai szerint a hőségben megnő a stressz, ez pedig méhösszehúzódásokat okozhat, ráadásul a belső hőszabályozás sem működik hatékonyan. Emellett azt is feltételezi, hogy a folyadékhiány is csökkenti a méh vérellátottságát, ezzel pedig a szülést elindító hormonok is stimulálódnak.

Dr. Auger és csapata kutatásai azt is megállapították, hogy kánikulában 27 százalékkal megnő a 37-38 hetes terhesek szüléseinek száma abban az esetben, ha a hőmérséklet tartósan, négy-hét napig 32 Celsius fok fölött marad.

A kánikula veszélyezteti az időseket, gyerekeket, a szív-és érrendszeri megbetegedéssel küzdőket és a várandós kismamákat is. Általános tanács, hogy aki teheti maradjon a hűvösebb lakásban, de ha mindenképp el kell hagynia az otthonát, akkor se tegye 10 és 15 óra között. A folyadékpótlás pedig elengedhetetlenül fontos.