Terhesség

A kánikula ezért veszélyes a terhes nőkre

A nagy meleg mindenki szervezetét megviseli, de néhányan - így a várandós kismamák is - sokkal nagyobb veszélyben vannak a kánikula miatt, például gyakrabban érintheti őket a túlhevülés.
2019. Július 20.
Nagyon fontos a melegben a folyadékpótlás

A világon mindenhol szokatlanul meleg időre számíthatunk ezen a nyáron, és bár lehetnek enyhébb napok, hazánkban is tombol a kánikula. A túl meleg még az egészséges emberek szervezetét is megviseli, de az idősebbek, kisgyerekek, krónikus betegek és persze a várandós kismamák még nagyobb veszélyben vannak. A terhesség alatt a nők szervezete egyébként is felfokozott üzemmódban dolgozik, nehezebben birkózik meg tehát a környezeti hatásokkal, vagyis megnő a túlhevülés és a kiszáradás rizikója is.

Az első trimeszterben lévő kismamáknak még jobban oda kell figyelniük, nehogy túlhevüljenek, ez ugyanis súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat a fejlődő magzatnál. Egy nemrég, a Journal of the American Heart Association című szaklapban megjelent tanulmány szerint a globális felmelegedés egyik következménye az lehet, hogy a jövőben sokkal több szívproblémával küzdő gyermek jön majd a világra. Azt sajnos még nem tudják pontosan a kutatók, hogyan befolyásolja a magzati fejlődést a túlhevülés.

A túlhevülés tünete lehet például a fejfájás, a szédülés, a hányinger, az izomgörcsök. Ez pedig megnöveli az ájulás (és az azzal összefüggő esések), a Braxton Hicks összehúzódások (jóslófájások) megjelenését, és súlyos esetben akár a szülés korai beindulását vagy méhlepényproblémákat is okozhat.

Természetesen, nem kell bezárkózni a lakásba, egy kismama is nyugodtan mehet a szabadba, de érdemes néhány szabályt betartani! Viseljünk világos színű, laza szabású, jól szellőző anyagból készült ruhákat, igyunk elegendő folyadékot, és kerüljük a közvetlen, tűző napfényt, különösen a legmelegebb órákban, délelőtt 11 és délután 3 között. Ha nem érezzük jól magunkat, menjünk hűvösebb (légkondicionált) helyre, esetleg zuhanyozzunk le és igyunk még többet! Ha a rosszullét mellé hányás, erős szédülés, ájulás is társul, vagy a tüneteink egy óránál is tovább tartanak, és az állapotunk nem javul, haladéktalanul menjünk orvoshoz!

(via)

Ez is érdekelhet: