Kisgyerek

5 gyakori panasz hőségben

Alig pisil, csupa kiütés lett a melegtől, nem bírja az autózást, ráadásul le is égett egy picit? Kánikulában sokasodnak az efféle bajok, nehezen telnek az órák a melegben.
2011. Július 08.

5 gyakori panasz hőségben

Alig pisil!

Főleg nagy melegben fordul elő, hogy a szülők úgy veszik észre, a baba kevesebbet pisil. Közben viszont a szokásosnál jobban izzad, és így is sok folyadéktól szabadul meg. Ha a pelenkán téglavörös színű foltot hagy a vizelet, az arra utalhat, hogy a baba nem jut elég folyadékhoz. Az elszíneződést a koncentrált vizeletben kicsapódott húgysavkristályok okozzák. Mindenképp fontos, hogy nagy melegben többször mellre tedd a szopós babát.

Az anyatej hőségben is elég folyadékot biztosít a csecsemőnek, feltéve, ha valóban gyakran, igény szerint teszed mellre, és nem meghatározott időközökben. Így sem teára, sem vízre nincs szüksége, de tápszeres babáknál előfordulhat, hogy kánikula idején egyszerű szomjoltót, vagyis forralt és lehűtött vizet vagy babavizet is töltened kell a cumisüvegbe.

Nem bírja az autózást a forróság miatt!

Ha csak lehet, parkolj árnyékos vagy fedett helyen, így nem lesz odabent forróság, amikor a kisbabát beülteted az autóba. Ha nagyon felforrósodik az utastér, indulás előtt szellőztesd át alaposan. A légkondicionálás használatát fontold meg, hiszen könnyen megfázik a baba, ha átizzadt ruhácskában, felhevült testtel indultok útnak, majd pár perc múlva jóval alacsonyabb hőmérséklet veszi körül. Átmenetileg jobb, ha a lehúzott ablakon keresztül szellőztetsz, vagy csak alacsony fokozatra kapcsolod a hűtést.

Rakosgassuk úgy az árnyékolókat, hogy ne tűzhessen rá a nap a kisbabára. Hosszabb útra jól szellőző és sok nedvességet felszívó pamutruhába öltöztesd.

Napszúrás

Ne engedd, hogy a gyerekek órákon át a tűző napon legyenek. Ha strandra viszed őket, mindig adj rájuk vékony, fehér vászonsapkát. Napszúrásra utalhat, ha a napozás után a gyerek erős fejfájásról panaszkodik, belázasodik, hányni kezd vagy nagyon aluszékonnyá válik. Adj neki láz- és fájdalomcsillapítót, fektesd hűvös, elsötétített szobába. Ha a tünetek másnap is mutatkoznak, vagy ha a gyerek napszúrás után sokat hány, nem itatható, és összességében is rossz állapotban van, akkor fordulj orvoshoz!

Kiütés a melegtől

A kisbaba nem tudja jelezni, ha melege van, ezért könnyen előfordulhat, hogy túlöltözteted. Ilyenkor az izzadás hatására a kicsik egy részénél apró, vörös kiütések jelentkezhetnek, például a tarkón, a háton és a mellkas felső részén. Kezelésre nincs szükség, magától elmúlik, ha szellősebben, természetes alapanyagú ruhába öltözteted, amibe nem fülled bele. Segíthet, ha szárazra törölt bőrét finoman behintőporozod. Amikor csak lehet, engedd lubickolni a teraszra vagy kertbe, mindig árnyas helyre rakott babakádban, langyos vízben.

Ha mégis leégett egy kicsit

Ne engedd gyereket napvédelem nélkül a szabadba, délelőtt tizenegy és délután három óra között pedig legfeljebb félárnyékban tartózkodjon kint. Ha estére mégis rózsaszín a bőre, néhány napig egyáltalán ne érje napsütés. Próbálj rájönni, hogyan fordulhatott ez elő: milyen napvédő krémet használtál, melyik napszakban, hol és mennyi ideig volt napon. Legközelebb magasabb faktorszámú krémmel próbálkozz, és csalogasd hamarabb árnyékba. Segíthet, ha csak ruhában engeded a napon játszani. A piros bőrt hűtsd, nyugtasd gyógyszertárban kapható spray-vel. Takard le kisgyerekünk arcát, miközben a bőrére fújod a szert, hogy ne lélegezze be és ne kerüljön a szemébe. Naponta többször ismételd.

Gyengédebb hűsítést érhetsz el különböző háziszerekkel, ezeket akár az arcra is kenheted. Vágjunk félbe egy hűtőszekrényből kivett kígyóuborkát, és a nedves vágott felülettel kend be fél-egy óránként a bőrét. Hideg aludttejjel (kefirrel, joghurttal), kamillateával, borsmentateával hasonlóan kellemesen hűsítheted és nyugtathatod a bőrt, de nem alkalmas erre a célra semmilyen zsíros, olajos bevonat, mert ez gátolja a bőr szellőzését. Súlyosabb napégéssel feltétlenül fordulj orvoshoz.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin