Baba

Melegkiütés: hogy néz ki és hogyan kezelhető?

Miről ismerheted fel, hogy a picinek melegkiütése van? Hogyan lehet ezt a bőrproblémát megelőzni, illetve kezelni? Szakorvos segítségével jártunk utána a legfontosabb tudnivalóknak.
2017. Március 30.

Hogyan lehet a melegkiütést megelőzni?

A melegkiütés (vagy miliaria) legvalószínűbb oka a verejtékmirigyek kivezető csöveinek relatív szűkössége, illetve elzáródása: ilyenkor a verejték nem tud távozni, és a bőr rétegei között gyulladást idéz elő – magyarázza Dr. Malik Anikó, a Medikids Első Magán Gyermekgyógyászati Központ csecsemő- és gyermekgyógyásza.

A melegkiütés gyakori a gyermekek körében, különösen kis csecsemőknél fordul elő, de időnként felnőtteknél is jelentkezik. Nagyon látványosan jelenik meg az arcon, de sokszor okoz tüneteket az összeérő, ezért rosszul szellőző bőrfelületeken (pl. hónalj, lágyék), a tarkón, a háton, a mellkason és a pelenkás bőrön, a popsin – sorolja a doktornő.

A miliaria apró, duzzadt, többnyire fehér közepű kiütéseket okoz, amelyek jelzik, hogy felgyűlt a váladék. Ha a fenti jelenség mellett semmilyen más tünet nincs, a gyermek jókedvű, nem lázas, nem bágyadt, nincs egyéb betegségre utaló jel, tehát a fertőző eredetű kiütés kizárható, akkor megállapítható, hogy a kicsinek melegkiütése van – mondja Dr. Malik Anikó.

Hogyan előzhető meg a melegkiütés?

A nyári nagy melegben nem könnyű megfelelő hőmérsékletet biztosítani a lakásban, de arra ügyeljünk, hogy jól szellőző, laza ruhákba öltöztessük a kicsit, sőt, ha tehetjük, ne is adjunk rá semmit. Nagyon fontos a megfelelő tisztálkodás. Segíthet, ha napközben többször is lemosdatjuk a gyerkőcöt hűvös vagy langyos vízzel – ezt még biztosan élvezni is fogja a kánikulában. Törekedjünk arra, hogy ne üljön sokat babakocsiban, autós hordozóban, vagyis olyan helyeken, ahol nem tud megfelelően szellőzni a bőre. Ha ezeket betartjuk, akkor már jó eséllyel elkerülhetjük a problémát.

Ha már kialakult, hogyan kezeljük a melegkiütést?

Előfordulhat, hogy nagyon párás, meleg napokon minden óvintézkedésünk ellenére megjelennek a kiütések. Ha az esztétikai problémákon túl más panaszt nem okoznak, nem kell megijednünk, a miliaria ugyanis általában nem igényel különleges kezelést, magától múlik. A kúra ilyenkor megegyezik a megelőzéssel, a leghatásosabb talán a hűsítő zuhany, amely a viszketést is enyhíti. Bár a hintőpor és a rázókeverékek a közhiedelem szerint jó megoldásnak tűnhetnek, ezek a készítmények felületet biztosítanak a bacilusoknak, ezért inkább kerüljük őket – javasolja a gyermekgyógyász.

Amennyiben a kicsi sokat vakarózik, a kiütés pedig terjed, a duzzanat fokozódik, akkor a bőr felülfertőződhetett. Ilyenkor mindenképp mutassuk meg a gyereket orvosnak, aki szükség esetén lokális fertőtlenítő vagy antibiotikumos krémet írhat fel. A kiterjedt pirosság, a karimás szélű, hámló kiütés gombás fertőzésre is utalhat, ekkor gomba elleni kezelés lehet szükséges.

Sürgős segítségre akkor van szükség, ha olyan kiütéssel találkozunk, amely nem elnyomható, bevérzéshez hasonló, a pohárteszttel (a kicsi bőrére átlátszó poharat nyomva) sem halványodik el. Ez esetben biztosan nem melegkiütéssel, hanem egy komolyabb betegség tünetével van dolgunk – figyelmeztet Dr. Malik Anikó.

Kapcsolódó cikkeink: