Baba

Melegkiütés: csúnya, de ártalmatlan

A melegkiütés nagyon gyakori a babáknál, egyszerűen azért, mert a szervezetük még nem képes megfelelően szabályozni a hőháztartást. A legtöbb esetben sokkal ijesztőbb, mint amennyire veszélyes, és gyakran néhány napon belül önmagától is elmúlik.
2018. Július 03.
Kisbabák, kisgyermekek különösen hajlamosak a melegkiütésre

A bőrnek védő, óvó, információátadó funkcióján túl az is a feladata, hogy a testhőmérsékletünket is szabályozza. Nagy melegben például az izzadás során a bőr felületére jutó víz elpárolog, és így is hűtjük magunkat. Az izzadtság speciális mirigyekben termelődik, melyek az egész testünkön megtalálhatóak (néhány kivételtől eltekintve, nincs például izzadtságmirigy a körmeinken).

A “hőkiütés” tulajdonképpen az izzadtságmirigyek mellett található pórusok eltömődése és enyhe mértékű gyulladása. A kisbabák, kisgyermekek különösen hajlamosak lehetnek erre, mert a pórusaik igen kicsik, és a hőszabályozásuk sem fejlődött még ki megfelelően. A melegkiütés (szaknyelven miliaria) nagyon gyakori nyáron, a nagy melegben, de télen is megjelenhet, elsősorban akkor, ha túlöltöztetjük a babát, vagy ha lázas betegség miatt túlhevül.

Hogy néz ki a melegkiütés?

A melegkiütés vagy hőkiütés elsősorban apró, piros, pattanásszerű bőrelváltozásként jelentkezik, főleg a hajlatokban, a háton, a tarkón, a popsinál vagy a nyakon. Általában nem fájdalmas, de viszkethet, idegesítheti a kicsiket. A legtöbbször semmilyen veszélyt nem hordoz magában, de arra figyelmeztet, hogy túl melege van a gyermeknek. A túlhevülés pedig egyéb veszélyeket is hordozhat magában, például hőkimerülést, hőgutát (ez szélsőséges esetben halálos is lehet), és egyes szakemberek szerint a túlhevülésnek szerepe lehet a hirtelen csecsemőhalál, bölcsőhalál kialakulásában is.

Melegkiütés: mit kezdjünk vele?

A legtöbb esetben a melegkiütés semmilyen terápiát nem igényel, néhány napon belül teljesen elmúlik saját magától is, sőt sokszor már akkor is láthatjuk a kiütések számának csökkenését, árnyalatának halványodását, ha lehűtjük a bőrt – vagyis, ha eltávolítjuk a felesleges ruhadarabokat a gyerekről. Előnyös lehet, ha jól szellőző, természetes anyagból készült ruhába öltöztetjük a kicsit, esetleg egy textilpelenkát teszünk a feje alá, ez felszívja a felesleges nedvességet, és így megakadályozza, hogy a pórusok eltömődjenek. Lehetőség szerint semmit ne kenjünk a kiütésekre, a krémek ugyanis csak tovább “tömíthetik? a pórusokat.

A hőkiütések megelőzéséhez igyekezzünk nem túlöltöztetni a kisbabát: adjunk rá vékony, jól szellőző, természetes anyagból készült ruhát, főleg akkor, ha nemcsak meleg van, de párás is az idő. Gyakran ellenőrizzük, hogy nincs-e melege, és kínáljuk sokszor innivalóval.

Az esetek nagy részében a melegkiütés nem igényel orvosi beavatkozást, de ha néhány nap alatt sem múlnak el a pöttyök, mindenképpen mutassuk meg az orvosnak, hiszen előfordulhat, hogy más okozza az elváltozást.

További cikkek melegkiütés témában: