Baba

Ártalmatlan bőrelváltozások a babáknál

Az újszülöttek jelentős részének van valamilyen bőrgyógyászati eltérése, de ezek nagy része ártalmatlan és csupán kis százaléka betegség.
2016. November 16.

Ártalmatlan bőrelváltozások a babáknál

Lássuk, a bethesda.hu cikkére támaszkodva, milyen bőrelváltozásokat tapasztalhatunk egy újszülöttnél.

Pici, fehér vagy sárga kiütés

Az újszülött életének első három hetében jelenhet meg az orron és az arcon. Azért keletkezik, mert a csecsemő verejtékmirigyei még nem működnek rendesen. A kiütések nem viszketnek, nem kell velük tenni semmit, főleg nem nyomkodni. 2-3 hónapos korra el is múlik.

Pattanás

A kamaszkorihoz hasonló pattanások is előfordulhatnak az újszülött arcán, érdekesség. hogy csaknem mindig a fiúkra jellemzően. Sárga, tűszúrásnyi pontok faggyúmirigy túlműködés következtében lehetnek láthatóak az újszülött arcán. Az anya hormonjai miatt alakulhatnak ki. Néhány hét alatt (esetleg hónap alatt) elmúlik, fertőtlenítő-szárító kezelést is alkalmazhatunk.

Melegkiütés

Az újszülött arcán, hátán, fenekén jelentkezik a vörös udvarú hólyagocska. Teljesen ártalmatlan, bár elég ijesztően néz ki. Párás, meleg környezetben, esetleg láz miatt alakul ki, amikor a mirigyek kivezető nyílásaiban a szaru megduzzad és a váladék nem tud kifolyni. Szellős ruha, a párás környezet megszűntetésével, esetleg hintőporozással megoldódik a probléma. Előfordulhat, hogy a melegkiütés elfertőződik, ilyenkor szükséges lehet antibiotikum kezelés is.

Hámlás

A túlhordásnak szokták tulajdonítani a jelenséget, amikor a baba csuklója, bokája, keze, lába hámlik. Általában elmúlik mire a baba két hetes lesz.

Köldökcsonk

Amikor a baba megszületik a köldökzsinór még lüktet, oxigént és tápanyagot juttatva az újszülöttnek. A köldökzsinór elvágásával érdemes megvárni azt, amikor a lüktetés abbamarad, ez kb. 4-5 perc. Sajnos nem minden intézményben fektetnek erre hangsúlyt. Vágás után egy 3-4 cm-es csonk marad, amikor száradni kezd az eredetileg fehéres, kocsonyás anyag sötétebb lesz majd megbarnul, elszürkül. Ez a folyamat néhány órán belül végbemegy.A köldökcsonk általában 5-10 nap alatt leesik, és egy sebfelület marad hátra utána. Ezt tisztán és mindenekelőtt szárazon kell tartani. Ne érje fürdővíz, és vigyázzunk, hogy a pelenka se dörzsölje. Ha nedvesség éri, akkor a természetes leszáradás akadályozódik.

Köldökgyulladás

A köldökcsonk gennykeltő bacillusok okozta gyulladása a születés után néhány nappal fordulhat elő. A köldökcsonk nedvedzik, a környező bőr vörös, duzzadt. Ha a gennykeltő bacillusok a mélyebb rétegekbe is bejutnak, ekkor a szervezetet érintő gyulladásos tünetek jelentkeznek. A gyulladás tünetei között találjuk a lázat, az étvágytalanságot és a haspuffadást. 

Köldök sarjszövetes burjánzása- köldökgomba

A gombás eredetű fertőzéshez a jelenségnek semmi köze sincs, az elváltozás gomba alakú alakjáról kapta ezt a nevet. A seb ebben az esetben az a 2-3 mm-es terület, ahol a köldökzsinór lógott, felszíne bársonyos, vöröses, időnként váladékozik. Kezelésre szorul: az orvos lápiszos pálcával megecseteli, vagy nyelénél fogva leköti.

Emlőduzzanat

Az anyai hormonok átjutnak a méhlepényen keresztül a magzatba, ez okozza az újszülött emlőduzzanatát. A két emlőduzzanat között lehet különbség, a duzzanat mértéke is változó: egészen picitől, a diónyi nagyságig figyelhető meg. Néha a mirigyekből tejszerű váladék is ürül. Kislányoknál a szülés utáni hetekben a hüvelyből is ürülhet véres nyák, ami szintén az anyai hormonokra vezethető vissza. Az emlők duzzanata fokozatosan csökken, és rövid idő alatt megszűnik.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: bethesda.hu/babaszoba.hu