Baba

Így kerülheted el, hogy túlhevüljön a baba

A nyár nagyon veszélyes lehet a csecsemőkre nézve. Hogyan gondoskodj a kisbabád biztonságáról, amikor süt a nap? Olvasd el hasznos tippjeinket!
2017. Június 21.

A kisbabáddal mindig maradj az árnyékban, ha strandolni mentek

Mit tegyél, amikor beköszönt a kánikula? Kimerészkedj a kisbabáddal? Vagy jobb, ha odabent maradtok? A fitpregnancy.com tanácsai segítenek a döntésben.

A kisbabák még nem izzadnak. Ami nyáron azért rossz, mert a test az izzadás segítségével tud hőt leadni. Emiatt a nyári melegben, 27 fok feletti hőmérséklet esetén a kisbabák képesek hőgutát kapni és a kiszáradás veszélye is fenyegeti őket. Persze azt sem lehet, hogy egész nyáron nem mozdultok ki a légkondicionált, hűtött lakásból, de fontos, hogy nagyon odafigyelj arra, mennyi ideig vagytok kint a melegben a kisbabáddal.

A szakemberek azt javasolják, hogy 11 és 16 óra között egyáltalán ne tartózkodjatok a napon a picivel. Ha mégis így történik, tudnod kell, melyek azok a jelek, melyek arra utalnak, hogy a kisbabád veszélybe került, mert túlhevült.

Ha a kisbabád túlhevül, az alábbi tüneteket tapasztalhatod:

– nagyon ingerlékennyé és síróssá válik,

– letargikus hangulatba kerül, nem eszik, nem iszik, csak alszik

– a bőre megváltozik: túl nedvessé, vagy akár kifejezetten szárazzá válik

– hánynia kell

– lázas

Ha bármelyik tünetet észleled rajta, azonnal orvosi ellátásra van szüksége a kisbabádnak!

Így kerülheted el, hogy túlhevüljön

Maradjatok az árnyékban. Ha a szabadban vagytok, mindig árnyékos helyen telepedj le a kisbabáddal.

Öltöztesd megfelelően. Világos színű, kényelmes anyagú és laza fazonú ruhákat adj rá, melyek szellősek. A széles karimájú kalapról se feledkezz el.

Gondoskodj arról, hogy eleget igyon. Ha szoptatod a kisbabádat, a nyári hónapokban gyakrabban kínáld őt anyatejjel. A tápszeres babákat is lehet többször itatni.

Óvatosan a naptejjel. Hat hónaposnál fiatalabb kisbabák számára nem feltétlenül ajánlott a naptej alkalmazása, inkább ügyelj arra, hogy mindig az árnyékban maradjon. Ha mégis elkerülhetetlen, hogy nap érje az érzékeny kis bőrét, kevés mennyiségű krémet vigyél fel az arcára, kezeire és lábára. Jobb, ha inkább ruhával véded őt a káros sugaraktól.

Ne takard le a babakocsit. Sokan megteszik, pedig nagyon veszélyes, ha textilpelussal vagy vékony lepedővel takarjuk le a babakocsit. Ezzel csak megnöveljük a babakocsiban található hőmérsékletet és elzárjuk a levegő útját a kisbabánktól.

Nem mindegy, milyen hordozóban van a pici. A vastag, sötét anyagból készült babahordozó hozzájárulhat ahhoz, hogy a kisbabád túlmelegedjen. Adj a picire vékony, nyári anyagból készült ruhát, nedvesítsd be a lábait és kezeit időnként nedves ruhával.

Soha ne hagyd őt az autóban! Milliószor elmondják a szakemberek, mégis évről-évre megtörténik, hogy valaki a bezárt autójában hagyja alvó kisbabáját a tűző napon. Egy percre se hagyd a kicsit az autóban a napon! Utazás közben vékony ruhát adj rá, a fejét és a lábait hagyd szabadon, az ablakokat árnyékold le, mert a nap sugarai üvegen keresztül is nagyon károsak és megégethetik a kis bőrét.

Levegőztess. Ha a kisbabádnak melegkiütése van, levegőztesd a bőrét. Áttörölheted egy nedves kendővel is, majd hagyd a bőrét magától megszáradni. Krémet, hintőport ne használj!

És végül, de nem utolsósorban egy alapszabály: ha neked meleged van, akkor neki még inkább! Használd a józan eszed és vigyázz a kisbabádra egész nyáron!

Kapcsolódó cikkek: