Baba

Milyen napvédőt használjunk a gyereknél?

Sokszor találkozom hordozókendőben vígan fickándozó kicsikkel, akik kíváncsian szemlélődnek anyjuk hátán, miközben a fejükre tűz a nap. Beszéljünk a napvédelemről!
2016. Június 15.

Milyen napvédőt használjunk a gyereknél?

Ha napvédelemről esik szó, hajlamosak vagyunk a nyári hónapokra gondolni, pedig már az áprilisi, májusi napocska is sok meglepetést okozhat, főleg gyermekeink bőrének.

A gyerkőcök bőre ugyanis a felnőttekénél jóval érzékenyebb, így ők hajlamosabbak a fokozott leégésre, sőt napszúrásra is. Minél kisebb a gyermek, annál érzékenyebb a bőre a napfényre, ezért kisgyermekek esetében ezért nem is beszélhetünk direkt napoztatásról. Az ő bőrük akár már 10 perc alatt is feléghet, ami életre szóló nyomot hagyhat, hiszen napozás bőrkárosító hatásai életünk során összeadódnak.

Napvédelem a szekrényből

A legfontosabb óvintézkedéseket ezért épp mi, szülők tehetjük meg. Hogy elkerüljük a komolyabb problémákat, jó ha nem visszük ki a legmelegebb időszakban a gyerekeket: 11 és délután 3 óra között tartózkodjunk a direkt napfénytől! Csecsemőket és kisdedeket (három év alattiakat) ezen időtartományon kívül is csak félárnyékban napoztassunk, mert a nyitott kutacs miatt könnyebben napszúrást kaphatnak.

A napos időszakban kint töltött órákra elsősorban megfelelő öltözködéssel készüljünk fel: természetes anyagból készült (pamut, len) nadrág, ing vagy póló és valamilyen fejfedő mindenképpen legyen a piciken. Ez utóbbiból a legjobbak azok a sapkák vagy kalapok, amelyek a nyakat is védik a közvetlen napsugárzástól. Érdekesség, hogy egy világos vagy fehér színű ruha egy 10-15-ös faktorszámú napvédő hatásának felel meg.

Emellett ma már nem kell hangsúlyozni, hogy a legkisebbek részére is gondoskodjunk a megfelelő napvédelemről napvédő krém segítségével.

Akinek a pénztárcája megengedi, vásárolhat kifejezetten UV-védelemmel ellátott gyermekruhákat is, amelyek még biztonságosabbá tehetik a napon való tartózkodást.

Amire mindenképpen felhívnám a figyelmet, az az, hogy a gyermekekre adott nyári ruha ne legyen nedves vagy vizes, mert így nem nyújt sajnos megfelelő védelmet az UV-sugaraktól.

Emellett fontos tudni, hogy mivel az üveg sem gátolja az UV-A sugarak áthaladását, így autóban utazva is be kell kenni a gyerkőc arcát és karját valamilyen napvédő krémmel.

Gyermek vagy felnőtt?

Mivel a gyermekek bőre jóval érzékenyebb a napfényre, és a különféle kémiai anyagokra, ezért az ő napvédelmüket kifejezetten a számukra kifejlesztett termékekkel kell megoldani. Ami jó egy felnőtt bőr számára, az sajnos egyáltalán nem alkalmas arra, hogy az ő bőrükön használjuk.

Szerencsére, számtalan termék közül lehet választani: legyen akár naptej, napkrém, spray vagy hab. Elsősorban nem az állaga az, amire oda kell figyelnünk, hiszen a hatékonyság nem a termék állagától függ. Az Európia Unió 2006-os ajánlását követően a napvédő krémeknek egyaránt védeniük kell a bőrt az UV-A és UV-B sugárzástól.

Az ajánlás szerint a fényvédő termékeknek olyan hatékonynak kell lenniük, hogy az UV-B és az UV-A sugárzás ellen magas szintű közegészségügyi védelmet biztosítsanak. A magasabb napvédő faktor esetén (azaz főleg UV-B védelem) a terméknek egy magasabb UV-A védelmet is biztosítania kell.

Nem mindegy azonban, hogy ezt a védelmet mivel biztosítjuk a kisebbek számára: a napvédők termékleírásban fogjuk megtalálni a számunkra fontos információt.

Milyen napvédőt használjunk gyermekünknél?

A bűvös SPF

Ez a rövidítés a sun protection factor, azt jelzi számunkra, hogy egy adott készítmény milyen mértékű UV-B sugárzás elleni védelemmel bír. Ez olyan szorzót jelent, ami azt mutatja meg, hogy az adott bőrtípus által megengedett maximális időnél hányszor hosszabb ideig tartózkodhat valaki a napon.

Ha valakinek például a bőrtípusa 10 perc maximális napozást tesz lehetővé, akkor egy SPF50-es faktorszámú fényvédővel ez 10×50 ,tehát 500 percnyi (bő 8 órányi) napon tartózkodást tesz lehetővé. Ne felejtsük el azonban, hogy a fényvédő hatékonyságát csökkenti a víz, homok vagy akár egy gyors törölközés is, így időről-időre újra kell kenni a bőrt.

De milyen faktorszámú napvédő készítményt válasszunk a gyermeknek?

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy esetükben csak a legnagyobb faktorszám jöhet szóba, de nem árt tudni, hogy egy 30-as és egy 50-es faktorszámú termék esetében alig van eltérés abban, hogy mennyi napsugarat tudnak kiszűrni. A nagyobb faktorszámú termékekben azonban több lehet a gyermek számára megterhelőbb, allergizáló kemikália, így kockázatosabb lehet használatuk.

Általánosságban elmondható, hogy érdemes minimum 15-ös faktorszámú terméket használni.

PPD-IPD? Az mi?

Mivel a krónikus fénykárosodás szempontjából fontos UV-A elleni védelemről a faktorszám nem nyújt számunkra információt, ezért egy másik adatot is érdemes figyelni a napvédőkön. Erről az IPD és PPD rövidítések adnak információt. Az tekinthető biztonságos fényvédőnek, ahol a PPD/SPF arány három, vagy annál nagyobb.

Mit kerüljünk?

Kisgyermekek és babák esetében mindenképpen kerüljük az ún. kémiai fényvédőket, amelyek vegyi anyagokat tartalmaznak, például olajszármazékokat, illat-és színezőanyagokat valamint különféle konzerválószereket rejtenek. Ezek megjósolhatatlan allergiás reakciókat, bőrproblémákat okozhatnak.

Milyen az ideális fényvédő gyermekek számára?

A kémiai fényszűrőkkel ellátott termékek helyett, gyerekek esetében fizikai fényszűrős napvédőt kell választani. Bőrgyógyászok két éves kor alatt csak ilyen termékeket javasolnak. Ezek ásványi anyagokból készültek (úgynevezett mikropigmenteket tartalmaznak), és nem jutnak be a bőrbe, hanem a bőrfelszínről visszaverik a napfényt. A leggyakoribb fedőpigmentek: cink-dioxid, magnézium-oxid és titán-dioxid. Keressük ezeket a kifejezéseket a termék hatóanyagai közt!

Szerencsére, ezeket a fizikai fényszűrőket az igényes natúr és biokészítmények is előszeretettel alkalmazzák, gyermekek esetében pedig célszerű ilyen jellegű terméket vásárolnunk.

Ha biztosan natúr vagy bioterméket szeretnénk a kosarunkban tudni, keressük az erre vonatkozó hitelesítő tanúsítványt illetve jelzést is a csomagoláson, ne elégedjünk meg azzal, hogy a termék nevében szerepel a natúr vagy bio szó. Ez kevés!

Pozitívum, ha az összetevők elsősorban növényi hatóanyagok, növényi olajok és kivonatok (pl. kakaóvaj, kókuszolaj, homoktövis, körömvirág). Fontos, hogy – bizonyíthatóan – bőrgyógyászatilag ellenőrzött legyen a termék.

Ma már szerencsére kiváló minőségű, magyar fizikai fényszűrős napvédők is elérhetők gyermekek számára. Igaz, magasabb az áruk a hagyományos napvédőkhöz képest, viszont nagyon jól szerepeltek termékteszteken, biztonsággal használhatjuk gyermekek esetében is.

Mire készüljünk, ha fizikai fényszűrős terméket használunk?

Első használatkor ezek a fényvédők bizony okozhatnak meglepetést, hiszen némileg nehezebb felkenni illetve használni a fizikai fényszűrős termékeket. Van, aki ódzkodik attól, hogy fehér színűre színezhetik a bőrt, így maszkszerű hatást kelthetnek a gyerkőcön, míg mások szerint épp ezért praktikusak, hiszen jól látható, hová lett pontosan felkenve a napvédő.

Vannak színezett termékek is, melyek szintén segítséget adnak abban, hogy lássuk, elegendő mennyiséget használtunk-e gyermekünk bőrfelületén.

Emellett vannak a piacon már ún. mikroszemcsés fizikai fényszűrős termékek, melyek nem okoznak fehéres bevonatot, és kozmetikailag könnyebben alkalmazhatóak.

Fontos-e a vízállóság?

Való igaz, hogy a vízálló naptejek taszítják a vizet, ezért a vízben is védik a gyerkőcöt a napfény káros sugaraitól. Fürdés után azonban drasztikusan csökken (kb. 50%-kal) a hatékonyságuk, ezért mindenképpen újra kenést igényelnek.

Készüljünk időben!

Praktikus tanács, hogy időben szerezzük be gyermekünk számára a napvédőt, mert a strandokon, fürdőkben sebtiben megvásárolt termékek egyrészt jóval borsosabb áron lehetnek a mieink, másrészt sokszor nem olyan minőségűek, melyeket egy gyermekeknek szánt készítménytől elvárhatunk.

Kapcsolódó cikkeink: