Baba

Kutacs: mire szolgál és mit jelezhet?

A kisbabák koponyáján lévő kutacsról a legtöbben csak annyit tudnak, hogy óvatosan kell vele bánni. De mire érdemes még figyelni?
2015. Július 08.

A kutacs sérülésétől sok anya fél

A baba születése sok új információt és nem utolsósorban aggodalmaskodást is hoz a szülők életébe. Érdemes felkészülni, tájékozódni, hogy tudjuk, mi és hogyan zajlik a baba szervezetében.

“Nekem a kutacs mumus volt az első kislányom születésekor. Minden gyakorló szülő barátnőm elmondta persze, hogy nem kell tőle félni, mégis azt éreztem, valami hatalmas kárt tehetek a gyerekben, ha véletlenül hozzáérek. Tudom, hogy a legtöbb kismamának vannak ilyen irracionális félelmei, és a második babánál, már fel sem merült ez bennem, de idő volt, amíg magabiztosan kezeltem ezt a kérdést” – meséli Dóri, aki ma már csak mosolyog azon, mennyire kétségbeesett volt néhány évvel ezelőtt. Ugyanakkor azt is mondja, érdemes minél több információt összeszedni vagy tapasztalt anyukákkal beszélgetni, hogy magabiztosan nyúljunk a babához a születése után.

Érdemes tehát első körben tisztázni, hogy tulajdonképpen mi is a kutacs és mi a szerepe a baba életében. A kutacs, a baba koponyacsontjai között lévő lágyrész, aminek legfontosabb funkciója, hogy a megszülető kicsi fejének rugalmasságát biztosítsa és idővel becsontosodik. Korai rugalmasságára szükség is van, hiszen a szülőcsatornán keresztül érkező csecsemő feje a szülés folyamán eldeformálódik, de alakját néhány napon belül visszanyeri – ebben a folyamatban azonban meghatározó szerepe van a kutacsnak, amely ezt lehetővé teszi.

A kisbaba koponyáján összesen hat kutacsot különböztetünk meg, amelyek amellett, hogy a szülés során segítik a koponya formálódását, később sem veszítik el a jelentőségüket. A baba gyors növekedése is ezek jelenléte miatt lehetséges. Ami érdekesség, hogy bár a kutacsok idővel megkeményednek, de nem egy időben.

Míg a hátsó kutacsok kb. hat hónapos kör körül, addig az elülső kutacs csak másféléves korra keményednek meg, de teljes csontosodása felnőtt korban alakul csak ki. Amit többnyire tapintani tudnak a szülők az az elülső nagykutacs és a hátsó kiskutacs, mindkettő háromszög alakú.

Fontos, hogy a kutacsot nem szabad nyomkodni vagy megütni, ha mégis valami baleset történik – bár a bőr erős a kutacson – mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Akkor is keressék fel a szülők az orvost, ha a kutacs kidudorodik vagy feszes, mert ez is jelezhet betegséget. Ha azt tapasztaljuk, hogy a kutacs behorpad, felmerülhet a baba kiszáradása főként a nyári melegben -, így mindenképpen figyeljünk ezekre a jelekre is. Az is előfordulhat, hogy a kutacs későn záródik, ahogy a többi tünet, úgy ez is jelzésértékű, a babáknál a D-vitamin hiányára utalhat.

Ami megnyugtathatja a szülőket, hogy a kutacs lüktetése miatt nem feltétlenül kell aggódni, az teljesen normális lehet, sőt az is előfordulhat, hogy az erőlökő, erősen síró kisgyermek fején kidudorodik, sőt azoknál a babáknál, akiknek nincsen vagy nagyon világos a hajuk, akár az erek is átlátszódhatnak.

Azt is érdemes tudni a gyakorló szülőknek, hogy a kutacsot függőleges testhelyzetben, profilból kell vizsgálni a babáknál.

Kapcsolódó cikkeink: