Baba

7 elképesztő tény a babák agyáról

Az emberi agy elképesztő változáson, fejlődésen megy keresztül, míg a születés startvonalától indulva eléri a felnőttkori méretet és működési módot. Összegyűjtöttünk 7 érdekes tényt, amire biztos te is rácsodálkozol majd.
2017. Június 20.

7 érdekes tény a babák agyáról

1. A gyerekek nem emlékeznek a 3 éves koruk előtti időszakra

Szinte minden ember úgynevezett gyermekkori amnéziában “szenved”, azaz nem emlékeznek a 3 éves koruk előtti időszakra. A hippokampuszban következik be ebben az életkorban egy olyan érési folyamat, aminek következtében az agy képessé válik olyan fajta hosszú távú memória alapú tárolásra, ami a felnőttek agyműködését jellemzi. A 3 éves kor előtt emlék nyomok nem vesznek el, sőt, hatással vannak a későbbi személyiségünkre, és speciális módon előhívhatók.

2. Óvodáskorig nő a gyermek agya

A baba agya az első évben a felnőtt agy méretének 60 százalékát teszi ki. Nagyjából az óvodás kor végére éri el a felnőtt agy méretet. Az érési folyamat azonban nem fejeződik be ekkor. Folytatódik egészen a 20-as évek közepéig.

3. 8 hónapos korban tanulja meg, hogy a tárgy akkor is létezik, ha nem látja

A tárgyállandóság a baba 8 hónapos korában alakul ki. Ekkor tanulja meg a kicsi, hogy akkor is létezik egy tárgy, amit látott, ha épp nem látja. Gyakorlati példával élve: ha fogod a játékát, és eldugod a hátad mögé, vagy letakarod, tudni fogja, hogy még mindig ott van (a hátad mögött vagy a kendő alatt), csak épp nem látja.

4. A női hang jobban bejön a babáknak

A babák inkább a női, magas hangot preferálják. Valószínűleg ezért is van az, hogy szinte mindenki elváltoztatja a hangját, magasabb hangon beszél, mikor egy kisbabával “társalog”.

5. Már az anyaméhben elkezdődik a nyelvtanulás

Az újszülöttek az anyanyelvük ritmusát előnyben részesítik. Ez azt bizonyítja, hogy már az az anyaméhben elkezdődik egy tanulási folyamat, ami alapként szolgálhat a későbbi nyelvi fejlődéshez.

6. Más a fiú és a lány baba agya

A fiúk agya aszimmetrikusabb a két agyféltekét tekintve, mint a lányoké. A férfiaknál jellemzően az jobb alsó fali-lebenyi tekervény (inferior parietal lobule, IPL) nagyobb, mint a másik oldal ugyanezen területe, a másik nemnél ugyanezen résznél a jobb oldali terület javára van eltolódás. (A jobb oldali IPL a térbeli összefüggések meglátásáért, a bal oldali pedig az idő és sebesség érzékeléséért felel.) Az agyi folyamatok közben a lányok agyféltekéi sokkal összehangoltabban képesek dolgozni. Általában véve a fiúknak a bal agyfélteke picit nagyobb, s ez a domináns.

7. A kisbabák agya testarányosan jelentősen nagyobb, mint a felnőtteké

Teljes testtömegük 10 százalékát teszi ki az agyuk a babáknak, ez az arány felnőtt korra lecsökken 2 százalékra. Az arányok tehát alaposan eltolódnak.Ezek a cikkek is a témához kapcsolódnak: