Kisgyerek

Mi zajlik egy kisgyerek fejében?

Ha kisgyermekes édesanyja van, bizonyára te is gyakran arra gondolsz, vajon mi járhat a gyermeked fejében? Miért fetreng a földön? Miért harap meg különösebb ok nélkül? Miért pisili le magát, miközben rád néz?
2016. Október 21.

Vajon mi jár a fejében?

A legnagyobb gond, hogy fogalmad sincs, mire gondol a gyermeked, mert nem tudja elmondani. A tudomány viszont igen.

Dr. Dean Burnett neurológus szerint az első évek nagyon meghatározóak és életre szólóak az agy fejlődése szempontjából. A neurológusnak két gyermeke van, egy fia és egy lánya, most elárulja, gyermeked szürkeállománya miért nem fekete-fehérré teszi a viselkedését.

Nincsenek emlékei

A felnőttek már tudják, hogyan működnek a dolgok, hiszen mindent megtapasztaltak már, s tudásuk, emlékeik alapján cselekednek. A kisgyerekek viszont nem. Számukra minden új és izgalmas, nincsenek tapasztalataik, hogy megítéljék, mi a jó vagy rossz. A 7 évesnél fiatalabb gyerekeknek alig vannak még emlékeik.

Ismétlés vs. felfogás

Az agy nem ugyanúgy fejlődik, ahogy a több szerv. A kisgyerek ismétlés útján elsajátítja, hogyan kell mászni, de azt még nem képes felfogni, miért kell felvenni a cipőt. Amit viszont megért, az az, ha valami egyik nap nem úgy történik, mint korábban. A kisgyerekek agya még nem tud mindent összekapcsolni. Amikor várnak valamit, de az nem teljesül, elveszítik az irányítást. Nem tudják, hogyan reagáljanak, összezavarodnak és megkondítják a vészharangot, amiért aznap a piros csészét adtad neki oda a zöld helyett, holott ő a pirosat szereti.

Egy kisgyerek agya kétszer olyan keményen dolgozik

A kisgyerekek agya valahol sokkal összetettebb, mint a felnőtteké. Fiatalkorban az agy már képes szelektálni és elhagyni az olyan emlékeket, melyek nem aktiválódtak elég hatékonyan. A kisgyerekeknek még túl sok mindent kell feldolgoznia, ez pedig összezavarhatja őket. Ezzel szemben a tizenévesek egyszerűen nem foglalkoznak azokkal az információkkal, amikre nincs szükségük.

Küzdelem vagy menekülés

Van egy biztonsági érzékelő rendszer az agyban, a hippocampus környékén, ami választ küld stressz inger hatására: küzdj vagy menekülj! Néhány potenciális veszélyhelyzetet magának az evolúciónak köszönhetünk (pl. pókok, kígyók), másokat tapasztalataink során sajátítunk el (pl. hullámvasút). A kisgyermek agya azonban nem ismeri a különbséget. Ami nekünk egyértelmű, az a kisgyereknek nem. Nem tudják, mi az, ami árthat nekik, csak azt tudják, mi az, ami ismeretlen.

Sikítás

Mindentől sikít a gyermeked? Ez is az önfenntartás része. Evolúciós szempontból a gyermek sírásának oka az, hogy felhívja magára az őt körülvevő felnőttek figyelmét. A csapkodás és sikítás elijeszti a ragadozókat és hívja a felnőtteket. A sikítás egy egyszerű biológiai eszköz a cél eléréséhez.

Ezért nem kéri a brokkolit

Mindannyian azt szeretnénk, ha a gyermekünk jó evő lenne. Pedig ez is agyban dől el, nem hiába szeretik jobban a gyerekek a tortát, mint a brokkolit. A kisgyerekek ízérzékelése teljesen más, sokkal élénkebb, mint a felnőtteké, a spenót és a brokkoli keserű is lehet számukra. Szemben a fagylalttal, ami tele van cukorral. Az agy pedig szereti a cukrot, mert az ad neki energiát, ezért arra ösztönzi a kisgyermeket, hogy azt egyen. Nos, ha a természet azt mondja, hogy meg kell enni azt a fánkot… mit lehet tenni?

A múlt ismétli önmagát, ráadásul hangosabb

Azt hinnéd, ahogy nő a gyermeked, egyre egyszerűbbek lesznek a dolgok. Hát nem így van. Ahogy tartósabb emlékeket alkot az agyuk, úgy válnak egyre öntörvényűbbé a gyerekek. Egy 5 éves gyereknek már van egy alaptudása, de még jobban sírhat, mint egy kisgyerek, mert tudja, hogy máshogy is mehetnének a dolgok.

Lehet, hogy már nem hisztiznek annyit a nagyobb gyerekek, de ettől függetlenül nagyon megviseli őket, ha valami nem úgy történik, ahogy szeretnék, fel kell dolgozniuk a haragjukat. Míg egy kisgyerek csak egy percig hisztizik, ha valami máshogy alakul, mint szeretné, egy óvodásnak az egész lelki világa omolhat össze.

Nem az ő hibája

Egy kisgyermek feje nagyon komplex hely. Gondolj csak bele, milyen káosz van néha a te, teljesen kialakult, felnőtt agyadban, pedig már 30-40 éve, hogy működik. Úgyhogy ne hibáztasd a kisgyerekedet, ha nem úgy viselkedik, ahogy szeretnéd, nem az ő hibája. Nem a te életedet akarják megnehezíteni. Legalábbis a tudomány mai állása szerint nem.

A cikk forrása itt.

További cikkek gyermeknevelés témában: