Kisgyerek

Miért az empátia a legjobb válasz a hisztire?

Kisgyermekes anyaként nap, mint nap szembesülhetsz gyermeked értelmetlennek tűnő kívánságaival, semmiből érkező dühkitöréseivel, keserves sírásával, a szomszédokig elhallatszó kiabálásával.
2017. Május 17.

Az empátia mindig segít, ha hisztizik a gyerek

Mit teszel ilyenkor? Hogyan kezeled a hisztit? Íme pár dolog, ami segíthet könnyebben kezelni a dackorszakot.

1. Empátia

Ha játszik, és nagyon próbálkozik, de mégsem sikerül megcsinálni a homoksütit olyanra, amilyenre szeretné, és emiatt hisztiben tör ki, állj mellé, légy megértő. “Tudom, hogy ez most milyen rossz neked, megértelek” – mondd neki kedvesen ahelyett, hogy rászólnál, amiért – számodra – jelentéktelen dolog miatt hisztizik.

2. Azért ne engedj meg mindent!

Attól, mert épp a dackorszakát éli, még nem tehet meg mindent. Persze állj mellé és támogasd, értsd meg őt, de a gyengédség mellett világosan a tudtára kell hozni, ha helytelen a viselkedése. “Megértem, hogy dühös vagy, de ne rúgd meg a lábam. Ez fáj nekem.” “Nem, nem vehetünk meg minden játékot.” – Nem büntesd, de mondd el, hogy nem jó amit csinál, és azt is, miért.

3. Ha elmondod, hogy valami nem helyes, akkor is biztosítsd megértésedről

Miközben elmondjuk, ha valami nem helyes, amellett ismét biztosítani kell arról, hogy együttérzünk vele. “Igen, tudom, hogy szerettél volna még maradni a játszin, és most szomorú vagy, hogy el kellett jönnünk. Én is szerettem volna még maradni. De hamarosan besötétedik.”

4. Engedd, hogy dühös legyen, és nyugodj meg te is

Ha te sem vagy az a kötélidegzetű ember, akkor előbb neked lehiggadnod ahhoz, hogy a gyereket meg tudd nyugtatni. Amikor hisztizik, és érzed, hogy te is ideges leszel, akkor végy néhány mély lélegzetet. Ha megnyugodtál, akkor jöhet az ölelés, vagy a nyugtató szavak.

5. Lépj tovább

Miután elült a vihar, öleld meg és lépjetek hamar tovább. Kezdjetek egy közös játékba, ami biztos, hogy hamar jó kedvre deríti.

Kapcsolódó cikkek: