Gyerek

A szigorú szeretet sikeressé teszi a gyereket!

A szigorúan, de szeretetben nevelkedett felnőttek sikeresebb életet folytatnak, mint más körülmények között felnőtt társaik állítja egy új tanulmány.
2009. November 26.

A Demos kutatóközpont egyik új tanulmány arról számolt be, hogy a meleg családi környezet és a fegyelmező szülői magatartás keveréke sokkal hatékonyabb módszer, mint a teljesen megengedő, autoriter vagy be nem avatkozó nevelési elvek gyakorlása ahhoz, hogy sikeres felnőttekké váljanak gyermekeink.

A hatékonyabb, úgynevezett szigorú szeretet jegyében felnőttek ugyanis sokkal inkább képesek kifejleszteni önmagukban olyan képességeket, amelyek létfontosságúak a felnőttkorban, így, például az alkalmazkodás, az önkontroll és az empátia képességeit. A tanulmány szerint ezek a képességek alapvetően az iskola előtti években alakulnak ki.

A kutatás soron a szakemberek 9000 brit háztartást vizsgáltak meg, amelyből kiderült, hogy a gyermekek számára a szigorú szeretet légköre valóban hatékonyabb környezet. A nevelési elvek után a gyermekek számára kiemelt fontosságú még az is, hogy mindkét szülő, egyedülálló szülő vagy mostohaszülő nevelésében részesültek, a mindkét szülővel egy háztartásban élő gyermekek esetében a szigorú szeretettel nevelés hatásfoka sokkal jobb volt, mint az egyedülálló szülővel vagy mostohákkal lakó gyerekek esetében.