Gyerek

Miért nem engedelmeskedik a fiam, mikor a lányom hallgat rám?

A fiús anyák többször panaszkodnak arra: nehezen tudják gyereküket irányítani, még akkor sem, ha a kisfiú veszélybe kerül. A tapasztalatok szerint a lányok jobban hallgatnak a felnőttek figyelmeztetésére.
2011. Március 08.

Louann Brizendine A férfi agy című könyvében kifejti, hogy a fiúk agyában már magzat korban jóval nagyobb területet foglal el a felfedező viselkedésért, a mozgásért és az erőszakos viselkedésért felelős hálózat. Ezért a magzati korban jelentős mennyiségben felszabaduló tesztoszteron a felelős.

Ehhez hozzájárul még az is, hogy a fiúk érzelemfelismerő képessége is eltér a lányokétól. A kutatások szerint a fiúk nagyjából hét hónapos korukban képesek kiolvasni a felnőtt tekintetéből, hogy az mikor fél vagy mikor dühös. Ám ezekre a jelekre egyéves korukra szinte immunissá válnak, egyszerűen nem érdekli őket, mennek a saját fejük után. A lánybabáknál ez fordítva történik: ahogy egyre idősebbek lesznek, a felnőttek jelzéseire is nő az érzékenységük.

Egy egyszerű kísérleti helyzetben, ahol a szülőknek a lehető legkevesebb jellel kellett megakadályozniuk, hogy a gyerekük egy “tiltott játékhoz” nyúljon, a lányok szüleinek többnyire elég volt csak arckifejezésükkel jelezniük, hogy mihez nem szabad nyúlni, míg a fiús szülők kétszer annyi szóbeli figyelmeztetés használata esetén sem mindig jártak sikerrel.

A fiam nem hallgat rám

Sokszor tehát nem könnyű a kisfiúkkal, de nekünk, szülőknek mégis az a dolgunk, hogy megtanítsuk őket bizonyos fontos, sokszor életmentő szabályokra. Attól, hogy tudjuk: biológiai oka van a gyakoribb engedetlenségnek, ne adjuk fel! Ám legyünk velük türelmesek, mégis határozottak.

Ezek is érdekelhetnek: