Gyerek

Meg sem hallja, ha hozzá beszélsz? Ezek lehetnek az okai

Háromszor kell elmondanod mindent, mert úgy tűnik meg sem hallja, hogy hozzá beszélsz?
2022. Május 12.
Meg sem hallja, ha hozzá beszélsz? Ezek lehetnek az okai (kép: Getty Images)

Minden szülő életében eljön a pillanat, amikor a gyereke mintha halláskárosodást szenvedett volna és/vagy figyelemzavarral küzdene: minimum háromszor kell elmondani ugyanazt a mondatot. Ha csak néha találkozol ilyen helyzettel, az teljesen rendben van, de tehetünk mi, szülők azért valamit, hogy ne állandósuljon ez a helyzet (és a vele járó feszültség)?

Van néhány dolog, amit ha sokat alkalmazol, akkor bizony kontraproduktív lesz. Íme, ezeket ne kövessük.

Túl sokat fegyelmezel

Ha újra és újra háromig számolsz, vagy azt kérdezgeted, hogy “Hányszor kell még elmondanom?”; vagy azt mondod: “Ez tényleg az utolsó figyelmeztetés”, az nem lesz hatékony. Ha túl sokat mondogatod, de nincs következménye, a gyerek blöffölni fog.

Valójában ezek az ismételt figyelmeztetések arra tanítják a gyermeket, hogy ne figyeljen oda, amikor először szólsz. Miért tenné meg, ha még legalább ötször megismétled?

Értelmetlenül fenyegetőzöl

Az olyan fenyegetések, mint: “Soha többé nem mehetsz ki a szabadba, ha nem takarítod ki a szobádat most azonnal!” vagy “Kidobom az összes játékodat, ha nem szeded össze!” valószínűleg nem fognak működni. Pontosan lehet tudni, hogy nem gondolod komolyan, csak dühös vagy.Nem az eltúlzott fenyegetések jelentik az egyetlen problémát. Néha a szülők olyan fenyegetéseket tesznek, amelyek hívogatóan hangzanak. Ha azt mondják: “Azonnal visszakanyarodunk, ha nem hagyod abba a vitatkozást!”, az inkább hangozhat jutalomnak, mint büntetésnek – a céltól függően.

Hatalmi harcokat folytatsz

Könnyű úgy belesodródni egy vitába a gyermekeddel, hogy észre sem veszed, hogy ez történik. De minél tovább veszel részt az “Igen!” és a “Nem, nem!” csatározásban, annál kontraproduktívabb a helyzet.Ha azt mondod a gyerekednek, hogy takarítsa ki a szobáját, és ő 20 percig vitatkozik rajta, akkor éppen 20 perce nem csinálja, amit kértél tőle. A következmények lennének itt a fontosak, nem a vita.

Nem vagy következetes

Ha nem tartod be, amit kilátásba helyeztél, akkor semminek nincs következménye. Üres fenyegetőzésnek tűnik. Arra tanítsd inkább a gyereked, hogy ha mondasz valamit, az úgy is lesz.

Felemeled a hangod

Amikor a gyerekek nem figyelnek, sok szülő kísértésbe esik, hogy felemelje a hangját. De a kiabálás nem valószínű, hogy pozitív eredményre vezet. A gyermeked egyszerűen megtanulja, hogy ne hallgasson rád.

Ráadásul a kutatások szerint az ordítozás ugyanolyan káros lehet, mint a verés. Károsítja a gyermekeddel való kapcsolatod, ami csökkenti annak az esélyét, hogy a jövőben hallgasson rád.(Cikk forrása: verywellfamily.com)