Kisgyerek

9 mondat, amit nem kellene használnod a gyermeked fegyelmezésekor

Amit a gyermekednek mondasz, az tartósan befolyásolhatja, hogy érzi magát. Amikor "rosszul" viselkedik, akkor is érdemes gondosan megválogatni a szavaidat.
2020. Július 25.

A következő 9 dolgot soha nem lenne szabad mondani neki.

“Úgy viselkedsz, mint az édesanyád/édesapád!”

Azt mondani a gyermeknek, hogy valaki másra emlékeztet a rossz viselkedése – például a másik szülő, vagy egy olyan személy, akinek nem értékeled a viselkedését -, az határozottan nem segít. De károsak lehetnek azok az összehasonlítgatások is, mint például: “Miért nem tudsz olyan szép csendben ülni az asztalnál, mint a testvéred?”. Tiszteld gyermeked egyediségét, és tedd világossá, hogy ő egy önálló személyiség.

“Egy igazi bajkeverő vagy!”

A gyereket bajkeverőnek, rosszalkodósnak, csintalannak nevezni önbeteljesítő jóslat lehet. De nem csak a negatív, hanem az olyan pozitív címkék is hathatnak negatívan a gyermek önértékelésére, mint a sportcsillag vagy a matekzseni.

“Hagyd abba a sírást!”

A gyerek viselkedését fegyelmezd, ne az érzelmeit, hiszen tudnia kell, hogy bármit is érez, az teljesen rendben van. Azonban ha sikoltozik, direkt bosszantóan viselkedik, mert szomorú/ideges/stb., segíts neki abban, hogy e helyett milyen egyéb módszerrel próbáljon megküzdeni az érzéseivel.

“Megtanultad a leckét?”

A fegyelmezés lényegének annak kellene lennie, hogy a gyermeked a hibáiból tanuljon, nem pedig arról, hogy összezavard és megalázd. Megkérdezni azt, hogy megtanulta-e a leckét, akkor azt érezheti, hogy a fegyelmezés nem tanítás, hanem büntetés. Ennél sokkal hatékonyabb megbeszélni vele, hogy legközelebb mit tenne másképp.

“Várj csak, amíg apád hazaér!”

Ezzel azt mondod, hogy a másik szülő az, aki fegyelmez, és te nem tudod kezelni a gyerek rossz magatartását. Emellett a másik szülőt rosszabb színben is tünteted fel. Sokkal hatékonyabb egyébként is, ha azonnal beszélsz a gyerekkel a problémáról.

“Köszönöm, hogy felvetted a földről a játékot és eltetted. Miért nem tudod ezt így máskor is?”

Hatástalan módszer az is, ha a kritikát próbálod elfedni a dicsérettel, és a gyermeked rosszul is érezheti magát ettől. Ehelyett csak egyszerűen dicsérd meg, ha valamit jól csinált.

“Nagyon felidegesítettél!”

A saját érzéseidért, gondolataidért, viselkedésedért te vagy a felelős, nem pedig a gyermeked – és azt sem jó mutatni, hogy ekkora hatással van arra, hogy érzed magad. Ha csalódott vagy, inkább mondj valami olyat, hogy nagyon nem tetszik neked ez a fajta viselkedés.

“Ne vitatkozz velem!”

Ha azt mondod a gyerekednek, hogy ne vitatkozzon veled, azzal csak fenntartod a nézeteltérést. Helyette figyelmeztesd, és mondd el, milyen következménye lesz az adott dolognak, vagy csak egyszerűen próbáld megszüntetni a vitát.

“Nem mondom el még egyszer!”

Ha ezt a mondatot ismétled, a gyermek úgy gondolhatja, hogy elsőre nem is kell odafigyelnie rád. Ha valamit nem tesz úgy, ahogy kérted, inkább azt mondd el neki, hogy ez milyen következményekkel járhat.

Forrás: verywellfamily.com