Kisgyerek

Egy anya a TikTokon megmutatja, hogy keretezzük át a nemet igenné

Te is túl sokszor mondod a gyerekeidnek, hogy ne tedd, nem szabad? Íme egy zseniálisan egyszerű módszer arra, hogyan lehet a nemből igen.
2022. Május 18.
Egy anya a TikTokon megmutatja, hogy keretezzük át a nemet igenné (fotó: Getty Images)

Ha azon kapod magad, hogy öt másodpercenként nemet mondasz a gyerekednek, például: “Ne üsd meg a bátyádat!”, “Ne tedd a telefont a vécébe!” vagy “Ne dobáld az ételt!”, akkor bizonyára téged is érdekel, hogyan lehet a nemet igenné tenné. Főleg, ha úgy érzed, a szavaid semmit sem érnek, mert a gyerekeid nem hallgatnak rád.

Lauren Mejia, gyakorló édesanya a Montessori módszer híve, a TikTokon mutatta be egyszerű és zseniális módszerét, amely orvosolja a problémát.

A nemrégiben készült videójában arra ösztönzi a szülőket, hogy a “nem” helyett találják meg az “igent”. Valahogy így: ha a gyereked hajlamos arra, hogy dobálja étet, akkor nevezzetek ki egy tálat mondjuk “nem köszönöm”-nek vagy bármi másnak, ami neked jobban tetszik és ahelyett, hogy újra és újra elismételnéd, hogy “Ne dobáld az ételt!” vagy “Nem szabad”, mondd inkább azt, hogy tedd a borsót abba a tálba.

Hasonlóképpen, Mejia azt javasolja, hogy ahelyett, hogy nemet mondanál, ha a gyerek valamit a szájába vesz, inkább mondd neki azt, hogy tegye az eltévedt tárgyat egy üvegbe.

@motherhoodandmontessori #parenting #toddler #toddlertips #gentleparenting #yes #GetTheWChallenge #TeamofTomorrow #mcdonaldshacks #momtips #TeamUSATryout #DuetDoWet #DuetDoWet #corememories #thrifted #PepsiApplePieChallenge ♬ Let Me Blow Ya Mind Showmusik Remix – Showmusik Sounds

De miért fontos a “nem” szócska kerülése? Bölcs dolog ezt a szót arra az esetre tartogatni, amikor tényleg szükség van rá – például amikor a gyermeked épp lelépne a járdáról vagy a forró tűzhelyhez érne.

Rengeteg komment érkezett Mejia TikTok videójához, az egyik anya megköszönte a tippet és így magyarázta a kipróbált taktika sikerességét: Igen, a gyerekek szeretik azt érezni, hogy ők irányítanak. Sok szülő pedig megjegyezte, hogy nyerő stratégia, ha inkább azt mondjuk a gyereknek, hogy mit tehet, ahelyett, hogy azt mondogatjuk, mit ne csináljon.

Talán tapasztaltad már te is, hogyha az autóban a gyerek folyamatosan rugdossa az ülésedet és rászólsz, hogy ne csinálja, akkor mintha a falnak beszélnél. De ha a figyelmét másra próbálod irányítani, elterelni, az működik, például, ha a fenti helyzetben rászólás helyett azt kéred, hogy számolja meg hány teherautót lát az úton.

Persze nem mindenkinek tetszik Mejia stratégiája, vannak akik szerint életszerűtlen a nem szó kiiktatása, mert ez a szó fordul elő az életben, és a való világban nincs “nem köszönöm tál”.

(Cikk forrása: parents.com)