Gyerek

Miért nem figyel rám ez a gyerek?

Szülőként nincs is idegesítőbb helyzet, mint amikor szólunk a gyereknek, ám ő a füle botját sem mozdítja és a tudomást sem vesz rólunk. Mi lehet ennek az oka? És hogyan lehet megoldani a helyzetet kiabálás és veszekedés nélkül?
2019. Október 06.
Miért nem figyel rám a gyerek? Fotó: iStock

Mert nem hall.

Időnként a legegyszerűbb magyarázat a helyes: igenis előfordulhat, hogy a kicsi annyira elmerül valamilyen tevékenységben, hogy nem hallja meg amit mondunk neki. Előfordulhat az is, hogy csak futtában szólunk, vagy egy másik szobából kiabálunk át, és ez számára “háttérzaj”, amit nyugodtan ki lehet iktatni.

Megoldás: Ülj, térdelj vagy guggolj le mellé, nézz a szemébe, és úgy mondd el, hogy mit szeretnél. Így biztos lehetsz abban, hogy meghall téged – az, hogy azt csinálja-e, amire kérted, már más kérdés.

Mert nem akar.

A felnőttekre is jellemző lehet, hogy időnként nem vesznek tudomást egy problémáról, hátha akkor nem is kell vele foglalkozni, és előbb-utóbb “elmúlik” magától. Miért lenne ez máshogy a gyerekeknél? Nem az van ennek a hátterében, hogy gonoszak, rosszindulatúak és direkt fel akarnak minket dühíteni, inkább a bennük lévő vágyak konfliktusáról van szó. Pontosan tudják és értik, hogy mit szeretnénk tőlük, ám még inkább játszanának.

Megoldás: Fogadjuk el az érzéseiket és mutassunk empátiát! Segítsünk nekik megfogalmazni, hogy csalódottak vagy szomorúak, amiért abba kell hagyni egy szórakoztató tevékenységet. Ezzel elismerjük, hogy amit éreznek, fontos, ennek pedig hosszú távon pozitív hatása lesz, például sokkal együttműködőbb lesz a gyerek!

Mert nem ért.

Könnyen lehet, hogy a gyermekünk egyszerűen nem érti, amit kérünk tőle. Talán mert túl bonyolultan fogalmazunk, vagy hosszas magyarázat követi a kérést? Különösen a kisebbeknél lehet problémás, ha túl sok információt próbálunk átadni.

Megoldás: Használjunk kevesebb szót, fogalmazzunk egyértelműen, a magyarázatokat hagyjuk későbbre.

Mert feszegeti a határait.

Szülőként rettenetesen idegesítő, hogy a gyerek csakazértse csinálja azt, amit kérünk tőle, de valójában egy teljesen normális és egészséges viselkedésről van szó. A kisgyerekek ilyenkor, az ellenkezéssel tanulják kifejezni az akaratukat és megmutatni, hogy már önállóak.

Megoldás: Kínáljunk fel választási lehetőséget, és ezzel adjuk a gyerek kezébe a döntést! Így ő is nyeregben érezheti magát, mi pedig továbbléphetünk. Természetesen, ne vigyük túlzásba, és az, hogy döntenie kell a két dolog között, ne legyen vita tárgya.

Mert másra koncentrál.

Lehet, hogy nekünk, felnőtteknek nem tűnik különösebbn fontosnak egy tevékenység, de a gyerkünknek biztosan az! Ha megzavarjuk őket egy-egy kéréssel, utasítással, pont ugyanolyan idegesek lehetnek ettől, mint ha minket zavarnának meg egy fontos munkában.

Megoldás: Ha teheted, várj, amíg befejezi, amit csinál. Ha erre nincs lehetőség, adj neki időt az “átállásra”, például úgy, hogy megmondod neki, még 5-10 perce van (esetleg az órát is felhúzhatod).

Mert fáradt.

Ahogy közeledik a lefekvés ideje, annál nehezebben lehet szót érteni egy gyerekkel. Ennek az oka egyszerűen az, hogy estére már annyira túltelítődhetnek információkkal, élményekkel, hogy nem tudnak figyelni. Az önkontroll képessége is romlik, így képtelenek követni az utasításaidat. Tegyük hozzá, estére már a szülők is fáradtak, sokkal hamarabb elvesztik a türelmüket.

Megoldás: Semmi nem történik, ha egy kicsit a helyzethez igazítod az elvárásaidat, és elfogadod, hogy talán a gyermekednek is több segítségre, noszogatásra, támogatásra lehet szüksége.

Mert nincs tisztában a szabályokkal.

Bármennyire is szófogadó és jól nevelt egy gyerek, időnként bizony kerülhet olyan helyzetbe, hogy “elfelejti” a szabályokat, vagy éppen nem is tudja, hogyan kellene viselkednie, mit várunk tőle. Ha pedig az elvárásaink teljesen ellentétesek azzal, amit ő szeretne tenni, annak bizony vita lehet a vége…

Megoldás: Készítsük fel előre a gyereket, tisztázzuk a szabályokat, mondjuk el, mit várunk tőle. Lehet, hogy elfelejti ezeket, vagy megpróbál ellenkezni, de ha figyelmeztetjük, hogy ez az, amit korábban megbeszéltünk, könnyebb lesz rávenni az együttműködésre. Erőfitogtatás és huzavona helyett szorítkozzunk a tényekre!

Mert szorosabb kapcsolatra van szüksége.

Amikor kérünk valamit a gyermekünktől, neki félre kell tennie a saját vágyait, és úgy kell cselekednie, ahogyan mi azt elvárjuk – vagyis, az a vágy, hogy örömet okozzon nekünk, megdicsérjük, erősebb. Ez azonban nehezebb abban az esetben, ha a gyerek nem érzi, hogy szoros közöttünk a kötelék, hogy szeretjük, hogy biztonságban van.

Megoldás: A kérések és utasítások előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy a gyerek “szeretetraktára” fel van töltve! Lehet, hogy nehéz napja volt az óvodában, iskolában, több dédelgetésre, ölelésre, közös játékra van szüksége.

Forrás: mother.ly

Ez is érdekelhet: