Baba

A jó apa-lánya kapcsolat elengedhetetlen az önbizalomhoz

Az apa-gyerek kapcsolat nélkülözhetetlen a későbbi egészséges önértékeléshez, főleg a lányoknál meghatározó számos kutatás szerint.
2019. Június 18.
A jó apa-lánya kapcsolat elengedhetetlen az önbizalomhoz

Caroline Payne-Purvis, a Floridai Egyetem munkatársának 2014-es kutatásában tizenéves lányok szexuális életét, ezen belül is rizikómagatartását vizsgálta. A kutatás eredményei egyértelművé tették, hogy ha egy kamaszlánynak jó kapcsolata van az apjával, kisebb a kockázata annak, hogy nem megfelelő partnerekkel randizik, egészséges önbizalmuk megvédi őket attól, hogy akárkinek odaadják magukat – írja a HVG Extra Pszichológia magazin cikke, amit a lap online kiadása szemléz.

Jennifer Byrd-Craven amerikai pszichológus és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy miként működik ez az apai hatás. Ehhez fiatal lányok hormonváltozásait vizsgálták meg. Az eredmények alapján azok a lányok, akiknek az apjukkal jó kapcsolatuk volt, már a reggeli ébredést követően is alacsonyabb stresszhormonszintet mutattak. A kutatók megjegyzik: az apával való jó kapcsolat stresszes helyzetben is kihat a lányokra, pl. probléma megvitatása közben is megőrzik nyugalmukat. A rossz apai kapcsolatúak stresszhormonszintje a konfliktusok esetén megemelkedett, stresszhelyzetben pedig gyakrabban zárkóznak magukba.

Melissa Home, a Georgetowni Egyetem pszichológusa 2011-ben kamaszlányok társkapcsolati boldogulását vizsgálva fogalmazta meg, hogy a lányok önbizalma, a párkapcsolaton belüli alárendelődése elsősorban az apjukhoz fűződő kapcsolat minőségétől függ. Számos kutatás erősíti meg, hogy a korai apai jelenlét csökkenti a kamaszlányok szorongását és növeli önérzetüket és szociális készségeiket is.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu