Baba

Így alakult át az apák szerepe

Az elmúlt évtizedekben számos kultúrában az apák voltak a családfők, míg az anyák szerepe a háztartás vezetése és a nyugodt háttér biztosítása volt. Ez azonban mára sok helyen megváltozott.
2021. November 28.
Így alakult át az apák szerepe (fotó: Getty Images)

Az apáknak mindig is fontos szerepük volt a családi struktúrában, de idővel megváltozott a szerepük, ma már jobban részt vesznek gyermekeik nevelésében és fejlődésében. Az elmúlt évtizedekben a család szerkezete is sokféle lett. Lássuk, hogyan változott az apák szerepe a családban és hogyan alakult át maga az apaság.

Mi volt az apák szerepe a múltban?

A nyugati társadalmakban évszázadokon át az apa szerepe elsősorban az anyagi biztonság megteremtése volt. Az apa dolgozott, és gondoskodott arról, hogy a család anyagi szükségletei meglegyenek. Az anya szerepe a gyerekek gondozása volt, és ő volt az a szülő, aki a legtöbb érzelmi támogatást nyújtotta a családtagoknak.Sok családban az apai részvétel a gyermek nevelésében főként a fegyelmezésére vagy megbüntetésére irányult. Az a fenyegetés, hogy az apa tudomására hozzák a rossz viselkedést, sok esetben elég volt ahhoz, hogy a gyermek ne viselkedjen többé rosszul.

Az apák nagyobb valószínűséggel alkalmaztak fizikai büntetést, például pofont. Sokáig (sőt, sajnos vannak helyek, ahol ma is) a fizikai erőszak, a gyerek verése sok kultúrában a fegyelmezés egyik normális formájának tekintették.

Hogyan változott az apa szerepe az idők során?

Az elmúlt évtizedekben sokat tanultunk arról, hogy mennyire fontos mindkét szülő jelenléte a gyerekeknek. Ma már tudjuk, hogy az apa pozitív részvétele a gyermek érzelmi és kognitív fejlődésében kiemelkedő fontosságú minden gyermek szempontjából.Manapság nem könnyű feladat egy konkrét apaszerepet meghatározni, mivel minden család más és más, és ami egyeseknél működik, másoknál nem biztos, hogy fog. Az apák szerepe ma már nem merül ki abban, hogy biztosítják az anyagi hátteret és időnként szigorokodnak a gyerekkel, kiosztanak egy-két pofont. Ma már az apáktól elvárjuk, hogy támogatást, gondoskodást nyújtson a gyerekeinek. A gyereknevelésből és a háztartási teendőkből azonos arányban vegyék ki a részüket, hiszen a nők éppúgy dolgoznak, mint a férfiak.

A mai apa szerepbe beletartozik, hogy töltsön időt a gyerekeivel, hallgassa meg őket, vegyen részt a mindennapi életükben.Az apák (és az anyák is) az első számú minták, példák a gyerekek életében. Nemcsak a személyes példamutatásban, hanem abban is, hogyan van együtt a két szülő.Ma már nem gondoljuk azt, hogy a szülő nem kérhet bocsánatot, ha tévedett vagy megbántotta a gyereket. Sőt. Éppen ez mutatja meg a gyereknek, hogyan érdemes viselkedni akkor, ha tévedtünk, így tanulja meg a belátás képességét.

Összefoglalva: az apáknak ugyanúgy részt kell venniük gyermekeik nevelésében, mint az anyáknak. Ez már magzati korban megkezdődhet. Természetesen tudjuk, hogy a korai időszakban a gyerekek több időt töltenek az anyával és rendkívül fontos szerepük van a gyermek érzelmi fejlődése szempontjából. De ez nem jelenti azt, hogy az elegendő lenne, ha csak az anyával alakulnak ki kötődés.

A hagyományos apaszereppel ellentétben, ma már sokféle apaszerep létezik: vannak otthon maradó apák, külön élő apák, mostohaapák, örökbefogadó apák. Ezeknek a szerepeknek mindegyike más-más kihívásokkal jár.Amit biztosan tudunk, az az, hogy a múltban kell hagynunk azokat az apafigurákat, akik alig vettek részt gyermekeik érzelmi nevelésében. Meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy az apa részvétele a gyermeke nevelésében már a korai évektől kezdve, nagyban hozzájárul a gyermek egészséges fizikai és mentális egészségéhez.Ma már azzal is tisztában vagyunk, hogy az apák nagyon fontos szerepet játszanak a gyermekek fejlődésében. Minél jobban részt vesznek az apák is a gyermek gondozásában, annál jobbat tesznek a gyermek mentális és érzelmi fejlődésének. Néhány tény:

  • Az apaszerep ma már az olyan apa, aki aktívan részt vesz a gyermekei életében, időt szentel rájuk, játszik velük, részt vesz a gyermekeik érdeklődésében, meghallgatja, támogatja őket.
  • A gyermeknevelés szempontjából a legjobb dolog, amit mindannyian tehetünk, hogy jó példaképek vagyunk a gyermekeink számára.
  • A gyerekek sokkal többet tanulnak a viselkedésünkből, mint abból, amit mondunk nekik. A tettek és nem a szavak számítanak.
  • Nagyon fontos minta az is, hogyan osztják meg a feladatokat egymás között a szülők és milyen a szülők érzelmi kötődése, kapcsolata egymás iránt.
  • Az a nő, akinek a párja teljes mellszélességgel részt vesz a gyermeknevelésben, a családi életben, a háztartási feladatokban, boldogabb, kiegyensúlyozottabb és végső soron ez kihat az anyaságára, az anyai szerepére is.
  • A szülővé válás optimális esetben közös és átgondolt döntés.
  • Az az idő, amikor a nők cipeltek minden terhet, ők látták el a háztartást, ők nevelték a gyerekeket és egyik legfontosabb feladatuk a férjük kiszolgálása volt, már a múlté.
  • Az egészséges párkapcsolat mindkét fél közös felelőssége.
  • Nem utolsó sorban: az a férfi, aki apaként és partnerként is részt vesz a család életében, sok örömet ad a családjának és ő maga is sok örömben részesül.

(Cikk forrása: bellybelly.com.au)