Baba

Sokkal több időt töltenek a gyerekeikkel a mostani apukák

A kutatások szerint a mai apák sokkal aktívabban vesznek részt a gyereknevelésben, mint a korábbi generációk - ez pedig arra is hatással van, hogy látják gyermekeik a világot és önmagukat.
2020. Március 11.
Sokkal több időt töltenek a gyerekeikkel a mostani apukák (Fotó: Getty Images)

Az apukák is szeretnének egyenlő felek lenni

A mai apukák sokkal nagyobb mértékben kiveszik a részüket a gyerekek körüli teendőkből a kutatások szerint, és háromszor annyi időt töltenek a gyermekeikkel, mint a két generációval előttük élő férfiak. 1982-ben az apák 43%-a vallotta azt, hogy még soha nem cserélt pelenkát a gyerekén, manapság ez a szám 3%-ra csökkent. A kutatások pedig azt mutatják, hogy ha az apuka öltözteti, fürdeti, pelenkázza a babát, az erősíti az apa-gyermek kapcsolatot, és a gyermek növekedésére is jótékonyan hat.Az Y generációs apukák a kutatások szerint sokkal jobban hisznek az egyenlő munkamegosztásban a gyermekek körüli teendők terén, mint a korábbi generációk tagjai. A számok szerint a megvalósítás még nem tökéletes, sokan beismerik, hogy anya még mindig több feladatot lát el, de egy nemrégiben készült felmérés szerint a modern apukák 30 perccel több időt fordítanak a napi házimunkára, mint azt a saját édesapjuk tette.

A gyermekekre fordított apás idő növekedéséből a gyermekek is rengeteget profitálnak. A lányok megtanulják, hogy nem kevesebbek, mint a fiúk, a fiúk pedig azt, hogy a mosogatás és a mosás nem női munka.A házasságra szintén jótékonyan hat a nagyobb apai részvétel, ugyanis a kutatások szerint, ha a szülői felelősség legalább 60%-ban az anya vállát nyomja, annak a házaspár kapcsolata issza meg a levét. De ha az apa is besegít a teendőkbe, az erősíti a párkapcsolatot is.

Az apák is érezhetnek bűntudatot

Annak ellenére, hogy a kutatások alapján sokat változott az apai hozzáállás, a mai apák mégis gyakran éreznek bűntudatot, mert még mindig az anyákra hárul a háztartási teendők oroszlánrésze. Jill Whitney, házasság- és családterapeuta szerint az apáknak sokkal inkább a saját édesapjukkal kellene összehasonlítaniuk magukat, ez sokkal megnyugtatóbb következtetéshez vezet: az új generáció több időt tölt az utóddal, mint az előző. Egy felmérés szerint az apukák nagyjából fele szeretne még több időt eltölteni a gyerekével, ám ezt a munkája miatt nem tudja megtenni.

Az apáknak is szüksége van támogatásra

Kevin Shafer, a Brigham Young Egyetem szociológia professzora szerint az édesapák gyakran mondják a kutatóknak, hogy több részt vállalnának a szülői feladatokból, de a társadalmi intézmények gyakran akadályozzák ebben őket. A professzor szerint a fizetett apai szabadság és az általános munkakultúra megváltoztatása lehet erre a megoldás, mert az apák részéről megvan a szándék.

A Boston College egy nemrégiben készült tanulmánya szerint a mai apáknak nagy ellentmondásokkal kell szembenézniük, hiszen a szakmai ranglétrán is feljebb szeretnének jutni, miközben a gyerekeikkel még több időt szeretnének együtt tölteni.(Cikk forrása: mother.ly)