Gyerek

Ilyen hatással van a gyerekre az édesapa

Ahogyan egyre hangsúlyosabbá válik a gyereknevelésben az apák szerepe, úgy születnek sorra egymás után az erről szóló tanulmányok is.
2016. November 13.

Főleg társadalmi okai vannak annak, hogy az elmúlt 10 évben nőtt az apák szerepe a gyereknevelésben – írja cikkében a divany.hu. Köszönhető ez az apai szabadságnak, vagy annak, hogy bizonyos családtámogatási segélyeket már a férfiak is igénybe vehetnek.

Ellenben míg a munkahelyek egy része kedvezményekkel szolgál a kisgyermekes anyukákna, addig az édesapáknak ugyanezeket már nem feltétlenül biztosítják. További nehézség az is, hogy a kórházak gyermekosztályain az édesapák általában nem alhatnak bent a gyerekkel.

Mindenesetre egyfajta új típusú apaság van kialakulóban, a férfiak ugyanis egyre több időt töltenek mind a háztartással, mind a gyerekeikkel.

A férfiak már a terhesség első pillanataiban is jobban bekapcsolódnak a gyerekvárás örömeibe, elkísérik a kismamát a vizsgálatokra, és egyre többen már a szülésnél is jelen vannak.

A csecsemőkkel pedig szívesen, és jól is játszanak az apukák. De fejlődés szempontjából is jó hatással vannak a férfiak a kisbabákra, egyes kutatások szerint például jobban fejlődnek, akik sokat kommunikálnak apával. Ez vélhetőleg azért van, mert az anyákkal ellentétben az apák nem feltétlenül igazítják a beszédüket a gyerekhez, így tőlük többet lehet tanulni.

Az apa részvétele és a gyerek viselkedészavara közötti fordított összefüggést több, egymástól független vizsgálat is alátámasztotta.

Kapcsolódó cikkeink: