Gyerek

Az apák jobbak hisztikezelésben egy friss kutatás szerint

Átlagosan hetente négyszer kap dührohamot egy kisgyerek, a hiszti pedig nem vicc. Úgy tűnik, az apák jobban kezelik a helyzetet, mint az anyák.
2023. Április 16.
Apa lányát vigasztalja
Kép: Getty Images

A OnePoll készített kutatást a hisztiről és annak kezeléséről, ehhez ezer amerikai anyát és ugyanennyi apát kérdeztek meg.  A válaszok alapján a 0-4 éves gyerekek szülei

  • minden második nap belefutnak egy hisztibe
  • hetente négy alkalommal kötnek kompromisszumot

Az apák egy kicsit hatékonyabbak a hisztikezelésben, de a kutatásból nem derül ki ennek oka vagy mikéntje. A megkérdezett szülők fele szerint egyenlő arányban veszik ki részüket a szülői feladatokból, úgy mint meseolvasás a gyereknek, vagy például ügyintézés a gyerekekkel.

Az anyák a fektetés körüli nehézségekben, míg az apák a fürdéssel kapcsolatos alkudozásokban vannak inkább jelen.

Bár minden családban vannak nehézségek, a megkérdezett szülők több mint fele azt állította, hogy a fürdetés, a lefekvés, a reggeli menetrend már rutinszerűen működik, a kötődés kialakult, és magabiztos szülőnek tartják magukat.

A kutatás kitért a rendrakás, takarítás kérdésére is, ami a 0-4 éves kisgyereket nevelő családokban mindennapos, naponta legalább egyszer kell rendet rakni a gyerek után. Az arányok tekintetében a kiömlött ételek feltakarítása áll az első helyen (72%), ezt követi az ételmaradékok eltüntetése (70%) és a kintről behozott piszok miatt takarítás is dobogós (59%). A szülők fele egyébként kifejezetten szégyelli, ha rendetlen az otthona. Ugyanakkor a szülők döntően úgy gondolják, hogy káosz ide vagy oda, a lassú, odafigyelős pillanatok számítanak igazán.

A szülők 76 százaléka úgy nyilatkozott, hogy követ el hibákat, emiatt az anyák éreznek inkább bűntudatot (59% és 44%-ban az apák). Tanácsért a válaszadók több mint fele a saját szüleihez fordul.

Tavaly a Corvinus Egyetem által végzett kutatás szerint a magyar gyerekek az anyák szülői teljesítményét jobbnak ítélték meg, mint az apákét. Jóllétüket pedig sokkal inkább az érzelmi biztonság, mint az anyagi jólét befolyásolja. A magyar szülők 55%-a tudatosnak tartja magát a gyereknevelésben, míg  a szülők 6%-a neveli teljesen spontán a gyermekeit – ez pedig egy szintén tavalyi, a Generali által készített kutatásból derült ki.

forrás: scarymommy.com