Baba

10 dolog, amit minden újdonsült apának tudnia kell

Bár anyának lenni nem könnyű, de ugyanúgy az apává válás sem egyszerű feladat. Mik azok a dolgok, amikre érdemes felkészülnie a leendő édesapáknak?
2017. Február 14.

Mire figyelj oda apaként? Elmondjuk!

A the Bump összegyűjtötte a 10 legfontosabb tanácsot, amire egy újdonsült apának szüksége lehet, ha megszületik a baba. Nézd csak!

1. Néha úgy érzed majd, hogy hibáztál.

Teljesen normális, ha néha titokban arra vágysz, hogy csak kettesben legyetek újra a pároddal, mint régen, amikor még nem volt kisbabátok. Bár most a gyermeketek van az első helyen, de természetes, ha hébe-hóba azt érzed, hogy hiányzik a gyermek előtti életed, amikor még csak ketten voltatok.

2. Babával utazni nem olyan nehéz, mint hinnéd.

Régen sokat utaztatok, de most, a babával nem mertek elindulni? Pedig csecsemővel utazni egyáltalán nem olyan félelmetes, mint hinnéd. Egy 3 hónapos kisbabának egy üres flakon is elég ahhoz, hogy elszórakoztassa magát utazás közben. És neki teljesen mindegy, hogy éppen melyik városban vagy országban van, a lényeg, hogy a megszokott dolgai vele legyenek. Úgyhogy menjetek csak bátran.

3. Be kell szerezned egy hordozható porszívót.

Legyen a háztartásotokban egy kicsi, hordozható porszívó, ami mindenhová elér. Mert most még csak mindenféle testnedveket kell feltakarítani a padlóról, hamarosan azonban tele lesz banánkarikával, zabpehelydarabokkal, szalonnacsíkokkal és mindenféle csillogó papírfecnikkel, mindennel, amit csak szét tudnak szedni az apró kis kezecskék. A hagyományos porszívókat naponta négyszer húzni, vonni, a vezetéket ide-oda átdugni nagyon bosszantó, ezért ha előrelátó vagy, beszerzel egy könnyű kis, hordozható darabot is.

4. Teljesen rendben van, ha néha gyorsfagyasztott, mikrós kaját vacsoráztok.

Ennyi az egész.

5. Viselkedj felnőttként.

Borzasztó látni, amikor a felnőtt és a kisgyerek azon vetélkednek, ki tudja túlkiabálni a másikat. A gyermek egy végtelen örömforrás, kivéve, amikor frusztrált. Lélegezz mélyeket, ha kisgyermeked hisztizni kezd és ne hagyd, hogy elöntsön a düh. Egy kétéves viselkedhet úgy, mint egy gyerek. Te nem.

6. Fogadd el, ha valaki vigyázni akar a kicsire.

Mikor áll készen arra a baba, hogy más vigyázzon rá a szülein kívül? És mikor áll készen arra anya és apa, hogy más vigyázzon a babájukra? Valószínűleg az utóbbi idő jön el később. Pedig jó lenne, ha még azelőtt kikapcsolódnátok, mielőtt összecsapnak a fejetek felett a hullámok a kimerültségtől és fáradtságtól. Talán a feleséged eleinte tiltakozni fog, de jó, ha rábeszéled egy randira, a házon (és a babán) kívül. Egy meghitt vacsora és egy finom pohár bor után sokkal könnyebb a gyereknevelés is.

7. Jó lesz a használt is.

Nemcsak a pénztárcádnak és a környezetnek teszel jót, ha használt ruhát adsz a kisbabádra. Sokkal kevésbé fog fájni, ha a negyedik használt ruhát kell ráadnod egy nap leforgása alatt, mert leette magát.

8. Ügyelned kell a kapcsolataidra.

A gyermeked számára is fontos, hogy lássa, milyen a teljes élet. Amikor nemcsak az ő igényeit elégíted ki, de barát és szerető társ is vagy. Ha nemcsak apaszerepben, hanem barátként és társként is lát téged, ő is megtanulja majd, hogy hogyan legyen jó barát és szerető társ is majd egyszer.

9. Nincs olyan, hogy túl sok törlőkendő.

A babatörlő megfizethetetlen. Ugye milyen megdöbbentően nehéz eltüntetni a babakaka illatát a kezedről? Nincs olyan, hogy túl sok törlőkendő, használjátok őket folyamatosan a higiéniátok érdekében.

10. Nem a második szülő vagy. Apa vagy.

Teljes értékű, egyenrangú partner vagy. Soha ne hagyd, hogy mások elhitessék veled, te csak a második vagy. Vegyél részt mindenben, legyél ott a gyermeked minden lépésénél, tájékozódj, informálódj, légy önmagad.

Kapcsolódó cikkek: