Gyerek

Apja is van a gyermeknek!

A gyermekvállalással kapcsolatos testi és lelki terhek nagy részét az anya viseli. E nagy feladat mellett az apára kár is szót vesztegetni, mondhatnánk. Pedig őt is mélyen érinti a gyermek vállalása (vagy esetleg nem vállalása).
2016. Július 19.

Ő most fiúból és szerető társból egyszeriben apa lesz. Felelősséget vállal a kis családért. Meg kell felelnie a család és a tágabb környezet elvárásainak, le kell mondania azokról az előjogokról, melyek eddig csak őt illették meg. Testi-lelki segítséget kell nyújtania társának, időt és energiát kell áldoznia ápolására, dédelgetésére.

Ha megszületett a baba, osztoznia kell vele az édesanyán: bizonyára hatalmas belső munka kell ahhoz, hogy szemében a “kis betolakodóból” “kis trónörökös” válhasson. A gyermekvállalás közös ügy, tervezzünk együtt! Az “égből pottyant” gyermeket sokszor csak nagy munka árán fogadja be az apaszív!

Persze, ha tervezett volt a baba, mindkét szülő várta, felkészült lélekben az új szerepekre, akkor ha nem is pontosan ugyanúgy, de első pillanattól kezdve kötődni fognak a gyermekükhöz és már az új szerepekbe igyekeznek beletanulni. A kisbabás, majd kisgyerekes lét nem könnyű, de annál izgalmasabb. Ha a szülők valóban társai egymásnak, akkor a nehézségeken közösen, együttes akarattal lendülnek túl.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A leendő apák öt leggyakoribb tévhite
  • Apák lelki krízisben: a megelőzés is nagyon fontos
  • A babázás erősíti az apai érzést
  • Forrás: Kismama magazin