Gyerek

5 apás aggodalom

Hát, igen, elég kétségbeejtő, hogy láthatóan stand-by üzemmódba kapcsol az agya, amint a terhestornáról kezdesz mesélni neki, és unott arccal tolja mögötted a bevásárlókocsit a babaáruházban, míg te elérzékenyülten válogatsz az apró ruhácskák között...
2010. Január 03.

Az apák is aggódnak

1.”Valóban apa leszek?”

Az anyaság számunkra már abban a percben valósággá válik, amikor meglátjuk azt a bizonyos második csíkot a terhes teszten. A férfiak számára ez jóval komplikáltabb.- Ez az egész gyerek ügy valami kedves, elvont dolognak tűnt, egészen addig, amíg be nem szálltunk a kocsiba, hogy indulunk a szülészetre – meséli Dániel (31) a két éves Manka édesapja. – Akkor viszont teljes erejével csapott le rám a megvilágosodás, mintha terrortámadás ért volna.

Nem lát tovább az orránál?

Sok férfi hajlamos arra, hogy a homokba dugja a fejét, hogy tovább léphessen azzal a tudattal: minden a legnagyobb rendben, sehol semmi probléma! Ha ez eddig is jellemző volt rá, ne csodálkozz, hogy így működik. Ő megteheti, hiszen nem kopogtat senki odabentről, hogy halló, apa itt vagyok. És még reggeli rosszullét sem gyötri. Lehet, hogy nem ártana.

Segíts neki!

A férfiak többségének sokkal erősebb a vizuális képzelőereje, mint a nőknek. Használd ki! Kérd meg, hogy tegye a kezét a pocakodra, hogy érezze a baba rúgásait, és közben nézegessetek képeket a fejlődő magzatról! Ez biztosan segít abban, hogy valóságossá váljon számára a kis poronty. Így könnyebben leesik a tantusz: hamarosan apa lesz.

2. “Tényleg mindig ezzel kell foglalkozni?”

Üveges szemmel mered a semmibe, miközben te őrült lelkesedéssel rendezed át az életeteket, katalógusokat lobogtatva jössz-mész a lakásban, és hihetetlen jó akciókat fedezel fel az interneten.- A csajom a végére teljesen bekattant. Egész éjjel a neten lógott. Mamazilla…- fintorog Ádám (26) a fél éves Marci apukája, felidézve a szülés előtti utolsó hónapokat. – Szerintem az alapvető életműködésre fenntartott területet kivéve csupa babacucc töltötte ki az agyát. Én próbálkoztam, volt véleményem, voltak ötleteim, de mintha ott se lennék. Rájöttem, legjobb, ha békén hagyom.Hogy mondhat ilyet?

A férfiak többsége utál vásárolni. De ez nem jelenti azt, hogy nem szeretnének részt venni a babás előkészületekben. Akkor viszont visszavonulót fújnak, ha érzik, hogy nem igazán lehet beleszólásuk a dolgokba!Segíts neki!

Nagyon fontos, hogy mindent megbeszéljetek, a babaszoba színétől kezdve a szülési terv végső változatáig. Mindig adj rá lehetőséget, hogy elmondja a véleményét. Kérdezz, mert magától nem biztos, hogy szólni fog. Biztosítsd róla, hogy komolyan veszed! Kérd meg, kísérjen el, védőnővel, bábával, orvossal folytatott beszélgetésekre.

És még valami! Bízd rá a babakocsiválasztást! Ha valaminek kerekei vannak, az annyira lenyűgözi a férfiakat, hogy elfelejtik, hogy utálnak vásárolni.

3. “Lesz rám ideje valaha is?”

A magazinok idilli családi képeit nézegetve férjednek egyszer csak szöget üt a fejébe: vajon jó úton haladtok? Jut majd idő rá is a kibővült családban?- A feleségem kilenc hónapon át csak a babáról beszélt – meséli Péter (41) a másfél éves Jázmin apukája. – Néha úgy éreztem, én nem is létezem számára.Mi hiányzik neki?

A férfi a mamája mellett kitüntetett figyelmet kapott, majd neked is Ő volt az “egyetlen szerelmed”. Most hirtelen ő az, aki éjjel a boltba szalad savanyú uborkáért, kihalász a kádból, és beköti a cipődet, mert már nehezen mozogsz. Ha a szexuális életetek is gyengélkedik, hát kétszeresen is vesztesnek érezheti magát.Hogy segíts?

Ne felejtsd el, hogy a baba szerelmetek gyümölcse, vagyis a ti kapcsolatotok az alap. Ha lehet, töltsetek sok időt kettesben, legalább heti egy alkalommal találjatok ki valami páros kikapcsolódást. Használd a szavak erejét! Amikor a jövőt tervezitek, ne azt mondd, “majd, ha a baba megszületett”, hanem azt “amikor már család leszünk”!

4. “Részt vehetek én egyáltalán ebben a gyerek dologban?”

Ha azt szeretnéd, hogy valóban segítsen a párod, és együtt neveljétek, gondozzátok a kisbabát, adj neki esélyt!- Amikor nyolc hónapja Barbi lányunk megszületett, a feleségem szó szerint egy idegronccsá vált – emlékszik Ágoston (32). – Ahányszor fölvettem Barbit, rettentő aggodalom jelent meg az arcán, és folyamatosan kritizált, bármit is csináltam. Most meg állandóan panaszkodik, hogy nem segítek soha. Nem lehetek jó sehogy sem…Miért szívja ennyire mellre?

Gondold át, a kisfiúk általában nem játszanak babákkal, az nem “férfias”. Ezen a téren szinte elvárja tőlük a környezetük, hogy ügyetlenek legyenek eleinte. És többnyire azok is. Ha erre ráteszel egy lapáttal, és méltatlankodsz, meg kiveszed a kezéből a kicsit minden alkalommal, ahányszor fordítva adja rá a pelenkát, a maradék önbizalmát is elveszíti, és inkább feladja, nem próbálkozik többé.Segíts neki!

Nagyon fontos, hogy adj nekik sok “apás időt”, így ügyesedik a párod, és nem mellékes, hogy megerősödik a köztük kialakuló kötődés. Jelöljetek ki feladatokat, amelyeket az apa végez, ilyen lehet például a fürdetés. De ne állj ott a háta mögött, ne adj kéretlen tanácsokat. Ebből mindketten hasznot húztok: a férjed önbizalma megerősödik, neked meg “hivatalosan” is lesz időd arra, hogy elterülj egy kicsit a kedvenc foteledben. Ezt nevezzük győztes-győztes helyzetnek!

5. “És én itt sem vagyok?”

A rokonok és barátok, ha éppen nem a baba körül turbékolnak, azonnal azzal kezdenek foglalkozni: hogy bírja ezeket a nehéz napokat a kismama. Az apáról mintha mindenki elfelejtkezne…- Rettentően zavart, hogy szinte mindenki, akivel találkoztam, azt kérdezgette: Szegény Andi, hogy küzd meg a sok új feladattal? – mondja Zoli (34), a két éves Anna édesapja – “Ne is törődjetek vele, hogy egész éjjel fent vagyok a babával és Andival, utána meg indulok dolgozni, és estig meg nem állok” – mondanám a legszívesebben. Persze, nem mondom…Miért bántja ez ennyire?

Valójában lehetetlen felkészülni arra, ami az első hetekben vár a szülőkre. Csak akkor fogjátok fel igazán, amikor már benne vagytok. Fizikailag és szellemileg egyaránt kimerítő az, ami a baba körül történik, és ezek mellett a házimunka jó része is a férfira marad. Az ifjú apa számára az utolsó csepp lehet a pohárban, amikor egy kemény éjszaka után, vörös szemmel teát főz a kedves vendégeknek, akik arról beszélgetnek, milyen nehéz is az anyaság.Segíts neki!

Fontos, hogy mondd el neki, mennyire nagyra becsülöd, hogy segít, és melletted van. Megdicsérheted mások előtt is. Öleld meg sokszor, és hagyj szívecskés “köszönöm” cetliket a mosógépen, a szemetesen a pelenkás-zacskón. Minden apróság számít! Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin