Terhesség

A babázás erősíti az apai érzést

A magas oxitocinszint hozzájárul az anya és a gyerekek, a párok, barátok és munkatársak közötti kötődés megerősödéséhez. Az utóbbi években fény derült arra, hogy az apává válásban is jelentős szerepe van.
2011. Augusztus 05.

Apa is babázzon minél többet

A szülés, a szülés utáni zavartalan együttlét és a szoptatás során felszabaduló (vagyis endogén) oxitocin jelentősen befolyásolja az anya érzéseit, lelkiállapotát, segíti az anyasággal együtt járó nehézségek elfogadását és a kötődés kialakulását. De vajon mi történik az apákkal, hogyan lesz valaki férfiből apa? A baba miatt! De lássuk a részleteket!

A Gordon és munkatársai által kiadott lenyűgöző tanulmányban arról számolnak be a kutatók az első hosszmetszeti adatgyűjtés alapján, milyen szerepet játszik az oxitocin szintje az emberek szülővé válásában. 160 első gyermeküket váró szülőt (80 párt) vizsgáltak meg két alkalommal, első gyermekük születése után, a baba hathetes és hat hónapos korában úgy, hogy megmérték a szülők oxitocinszintjét, és megfigyelték szülői viselkedésüket.

Apa is babusgasson!

A vizsgálat három jelentős eredményt hozott. Az apák oxitocinszintje egyik időpontban sem tért el az édesanyákétól. Tehát annak ellenére, hogy az oxitocin felszabadulását a szülés és az anyatej kiválasztása stimulálja, úgy tűnik, hogy a szülői lét egyéb aspektusai is stimulálják az oxitocin felszabadulását az édesapák szervezetében.

Az egyik szerző, dr. Ruth Feldman szerint az eredmény hangsúlyozza annak jelentőségét, hogy lehetőséget kell adni az apa-csecsemő interakció kialakítására közvetlenül a szülés után, mégpedig azért, hogy kiváltsák az idegi-hormonális rendszer reakcióját, amely alátámasztja a kötődés kialakulását az emberekben.

Apa-anya oxitocinszintje

Az ideggyógyászok a férjek és a feleségek oxitocinszintje között is találtak kapcsolatot. Mivel az oxitocinszint rendkívül stabil az egyes emberekben, ez az eredmény arra utal, hogy bizonyos mechanizmusok, valószínűleg társadalmi vagy hormonális tényezők szabályozzák interaktív módon az oxitocinszintet a párok között.

Végül az eredmények azt is felfedték, hogy az oxitocinszint összefügg a szülő nevelési stílusával. Az oxitocin szintje magasabb volt azokban az édesanyákban, akik odaadóbb szülőként viselkedtek, például többet nézték babájukat, gyakrabban kifejezték szeretetüket, és többször érintették meg szeretetteljesen gyermeküket. Az édesapák szervezetében nagyobb mértékben növelte az oxitocin szintjét, ha ölelgették a babát, ha hancúroztak vele, ha bátorították a kicsit, hogy fedezze fel környezetét, és ha tárgyakkal játszottak, tanítgatták a picit.

“Érdekes, hogy ugyanazon hormon szintjének emelkedése az édesanyák és az édesapák testében különböző szülői viselkedésekkel hozható összefüggésbe, annak ellenére, hogy az oxitocin szintje a párok között bizonyos fokig összhangban van. Ezek az eltérések az elvárások kultúrára jellemző szerepének hatását tükrözhetik, ugyanakkor az oxitocin eltérő agyi hatásait is jelezhetik a férfiak és a nők között” – véli Dr. John Krystal, a Biological Psychiatry szakfolyóirat szerkesztője.

Nézd meg a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórházban készült videót, hogy alkalmazzák császármetszés után a korai “szőrkontaktust”. Anya helyett apa ölelheti az újszülöttet.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress