Terhesség

Együtt szülni muszáj?

Azt gondolom, hogy te valójában nem akarod, mert az gondolod, hogy én igazából nem akarom. Tényleg ennyire nyakatekerten lehet csak összefoglalni? Gazdag Enikő pszichológust az apás szülés lelki vonatkozásairól kérdeztük.
2008. Október 30.

– Vajon mitől függ, hogy az apa ott szeretne-e lenni gyereke születésénél?

– Sok tényező játszhat ebben szerepet: az, hogy milyen erős és mély a kapcsolata a feleségével, hogy a férfinak magának milyen a születés élménye, hogyan viszonyul édesanyjához, az apaszerephez, saját apjához, a kórházhoz és így tovább. A nők sokszor csak gondolják azt, hogy a férfi idegenkedne a szülés látványától, tehát feltétlenül érdemes megkérdezni, ő mit szeretne. Részt vehet az egész folyamatban, választhatja azt, hogy csak a baba megszületésekor lesz bent, vagy éppen akkor nem. Ha ő dönthet, a kezében marad a kontroll, s ez a legfontosabb. Akárhogyan is dönt, próbáljuk elfogadni az álláspontját!

– Mi lehet a következménye annak, ha valaki erőlteti az apás szülést?

– Ha kényszerű jelenlétről van szó, a férfi nem éli át megfelelően az apává válást. Sokkolhatja a szenvedés látványa, és ez a későbbi szexet is negatívan befolyásolhatja.

Nem mindenkinek való az apás szülés

– A legtöbb apa úgy érzi, kicsit láb alatt van a szülőszobán, zavaró számukra a tehetetlenség. Vajon miért becsülik alá a lelki támogatás jelentőségét?

– A férfiak kisgyerekkoruktól kezdve arra lettek nevelve, hogy minden helyzetet egyedül és aktív cselekvéssel oldjanak meg, míg a nők jobban támogatják egymást, és szeretik megosztani a problémáikat valakivel. Sok férfi számára újdonság, hogy puszta jelenlétet várnak el tőle. Ez nem számít férfiasnak. Áthidalható ez a probléma úgy, ha a szülésznő és az orvos vele is minden részletet megbeszél, és feladatokat bíz rá.

– Hallottam már olyan esetről, hogy az orvos pizzáért küldte le a férjet vajúdó felesége mellől. Nehéz úgy feladatokat adni a szülőszobán, hogy az ne tessék-lássék ugráltatás legyen.

– Ennél valóban sokkal jobb, ha a kismama előre elmondja párjának, hogy a vajúdás alatt valóban csak a puszta jelenlétére van szüksége. Az apa nem kisegítő személyzet a szülőszobán! Ha már megszületett a baba, ő tarthatja, fürdetheti, ez oldhatja a korábbi órák feszültségét.

– Mi lehet az oka annak, ha a nő nem akarja, hogy a férfi bent legyen?

– A nőnek problémát okozhat esetleg, hogy ilyen intim, “önmagából kiforduló” helyzetben látja a párja. Úgy is gondolhatja, hogy ez az esemény csak rá meg a gyerekre “tartozik”. A kettejük közti kapcsolat lehet kevésbé intim, “titkolóznak” egymás előtt, és ezért nem érzi a nő helyénvalónak, hogy a párja ilyen helyzetben lássa őt. Ez is későbbi problémák okozója lehet. Ha mindketten egyetértettek ebben a döntésben, nincs gond. Mindenképpen beszélniük kell róla, mert az emberek különbözőképpen látják a helyzeteket, és ez félreértésekre adhat okot.

– Ha az apás szülés miatt tönkremegy a pár szexuális élete, akkor az a kapcsolat bukását jelenti? Akkor eleve nem is voltak megfelelő társak egymásnak?

– Maga a szülés nagyon ritkán okozhat későbbi szexuális problémát. Ha egy férfi emiatt nem kívánja többé a párját vagy fordítva, annak feltétlenül mélyebb oka van, és szakember segítségével érdemes a probléma nyomába eredni.

Ha együtt lendülnek túl a krízisen, akár szakember segítségével is, az mindenképpen erősebbé teheti a kapcsolatot. Ha nem, akkor akár egy újabb kapcsolatban is előjöhet ugyanez. A menekülést, “kihátrálást” nem tartom építő megoldásnak, nem szégyen külső segítséget, tanácsot kérni.

– Van, aki szerint a legtöbb férfi csak a mai divatnak engedve megy bele az apás szülésbe. Kinek jó ez így?

– Ez a kijelentés inkább a nőkben élő előítélet lehet. A mai világban sokkal szabadabban dönthet a férfi mindenben. Sok múlik a kapcsolat őszinteségén és azon, hogy a férfi ne ezt tekintse a “jó apaság” fokmérőjének.

– A legtöbb férfi szülésélménye nagyon messze áll attól, ahogy a nők megélik azt a helyzetet. Ezen mintha az sem segítene, ha előtte is, utána is megbeszélik az élményeiket.

– Nem gondolom, hogy baj lenne az, ha mindkét fél számára mást jelent a szülés élménye – ennek genetikai és hormonális oka is van, meg ráadásul a nőknek ott van az a kilenc hónap felkészülési időnek! Baj akkor van, amikor az eltérő nézőpontok rombolják a kapcsolatot.

– Mit jelenthet a párnak az apás szülés?

– A párok életében a kapcsolat fejlődésének minden szakasza (esküvő, összeköltözés, gyerekszületés) változást hoz, amelyet megoldhat a pár jól is, rosszul is. A szülés folyamatának megélése, és ezzel az apává, illetve anyává érés is ilyen krízist létrehozó helyzet. Ha jól és eredményesen veszi a pár ezt az “akadályt”, sokat nyerhet vele a kapcsolat, míg az itt felmerülő, megoldatlanul maradó problémák szinte előhívják a további nehézségeket.

A születés élménye akkor is közös örömforrás lesz, ha az apa a folyosón vagy nagyobbik gyerek mellett izgulta végig azokat az órákat.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin