Terhesség

Bejöjjön Apa is a szülésre?

Sokféle pasi van, akik ennek megfelelően sokféleképp viszonyulnak a szüléshez. Meg persze sokféle nő, akik sokféleképp viszonyulnak az apás szüléshez. Ebből hozzunk össze valamit!
2011. December 07.

Ma már szinte természetes, bizonyos körökben pedig elvárás, hogy apa ott legyen a szülésnél. Előre leszögezném: nem ez az apaság fokmérője. Apával szülni nagyon jó dolog, de csak akkor, ha ez mindkettőtöknek természetes. Ha úgy érzed, hogy viselkedned kell előtte, mert nehezen tűri, ha neked fáj valami, vagy jobban aggódsz miatta, mint a szülés miatt, a döntés előtt üljetek le olyan párokkal beszélgetni, akik már szültek együtt. Ha ő nem szeretne ott lenni, ne erőszakoskodj!

Mondd el neki, te miért szeretnéd, hogy veled legyen, és kérd meg néhány barátodat, hogy meséljék el, számukra miért volt fontos. Az sem rossz, ha megkéred, kísérjen el szülőszoba-látogatásra, és ott hallgassa meg a szülésznőt, mit gondol az apás szülésről. Ha nem változik meg a véleménye, biztos jó oka van arra, hogy távol maradjon. Kérdezd meg, hogy a hosszú vajúdás vagy a mozgalmas szülés jelent számára nagy problémát.

Megbeszélhetitek, hogy abból kimarad, amelyik aggasztja, de a másik eseményen végigkísér. Ha egyiket sem szeretné, akkor arra kérd meg, hogy ne szalassza el a szülés utáni első órát, amikor a tiszta kisbabával és a rendbe tett anyukával találkozhat.

Ha még így is maradnak bizonytalan pontok, a legjobb nyitva hagyni a kérdést. Vajúdás közben is változtathattok, apa bemehet, vagy éppen elhagyhatja a helyszínt, ha úgy alakul. Ennek feltétele persze, hogy a közelben táborozzon, mobillal a zsebében.

Mindenhol más!

Néhány dolgot tudnotok kell akkor is, ha rugalmasan kezelitek a kérdést. Nem véletlen, ha ellentmondásokat fedeztek fel, a szülészetek nem mindig apaszemmel közelítik meg a problémát. A biztonság kedvéért kérdezzétek meg előre, mi a módi.

Sokat segíthet az apa támogató jelenléte vajúdás alatt

  • A vajúdás sokszor órákig is tarthat, ezalatt a legtöbb szülészeten nincs bent a személyzet a szülőszobán, csak be-be néznek. Ilyenkor általában nagyon jólesik a mamának, ha vele van a párja.
  • Több olyan szülészet van az országban, ahol vajúdás alatt nem lehet bent az apa, csak a fináléra engedik be… (Kérdezzetek!)
  • A szülés öntörvényű dolog. Az apának érdemes előre megfogadni, hogy alkalmazkodik ahhoz, ami odabent történik. Lehet, hogy a nyakába csimpaszkodsz majd, de az is lehet, hogy azt szeretnéd, hogy mindenki hagyjon békén.
  • Az “apukát úgy kellett fölmosni” legendája sokkal népszerűbb, mint amennyire általános ez a jelenség. Persze lehet vér, verejték, sikoly, de ez nem ugyanaz, mint ha egy tömegkarambol részese lenne. Kisbaba születik, apa nem néző, hanem résztvevő. Ez így egészen más. Főleg ha a fejednél vagy melletted áll.
  • Van, ahol nem adják apa kezébe a babát, mert félnek, hogy elejti… (Kérdezzetek!)
  • Van, ahol – bár az együtt szülést támogatják – apa a szülés utáni napokban csak ablakon keresztül láthatja a babát. (Kérdezzetek!)

Bent legyen a császárnál?

A legtöbb szülészeten fel sem merül ez a kérdés, mert nem engedik be az apát. Ha viszont igen, akkor tényleg mérlegelni kell, hogy bírja-e. Egészen biztosan nem a műtéti felület mellé fogják állítani, hiszen ott neki már végképp nem jutna hely a két orvos és a műtősnő mellett, hanem a fejedhez, hogy foghassa a kezedet, és puszilgathasson.

Onnan pedig hozzád hasonlóan semmit sem láthat, mert a műtéti területet kis függönyszerűséggel zárják el. A babát néhány kórházban az apa kapja meg műtét után. Ez csodálatos érzés lehet. Akkor is számíthattok rá, ha nem szeretne ott lenni, vagy nem mehet be a műtőbe. (Kérdezzetek!)

További hasznos cikkek apás szülés témában:

Forrás: Kismama magazin