Terhesség

Apa és a szülés. Nem lesz ez sok neki?

Sok kérdés kavaroghat a fejedben apával kapcsolatban, már akkor, amikor még alig látszik a pocakod. Keressük együtt a válaszokat!
2011. Szeptember 08.

Mindketten vegyünk részt a szülésfelkészítőn? Nem fogja megzavarni ez a sok női dolog?

Lehet, hogy zavarni fogja, reméljük, majd szól. Ha orvos vagy egészségügyi dolgozó, nyilván nem fog kikészülni néhány anatómiai ábrától. Az olyan tanfolyamról viszont te is menekülj, ahol tájékoztatásképp gátmetszésről szóló filmet vetítenek a szülész szemszögéből. Ha tudod, hogy a ti kapcsolatotokban a nőiséget izgalmas titok övezi, vagyis magad sem szívesen hagyod elöl, mondjuk, a szárnyas betéteket a fürdőszobában, akkor lehet, hogy nem célszerű végighallgatnia, amint tíz terhes nő beszélget a vizeletvisszatartási nehézségekről, szülés utáni folyásról és felszívódó varratokról. Jobb, ha az orvosodtól meghallgatja a lényeget, vagy te elmondod, amit kell.

Eljöjjön velem a vizsgálatokra?

Ezt döntse el ő. Azt hiszem, kevés nőnek van igazán szüksége arra, hogy a párja minden egyes vizsgálatra elkísérje. Ha a leendő apuka is szereti ezeket az alkalmakat, miért ne? De ha húzódozik tőle, vagy van jobb dolga is (és miért ne lenne?), akkor korlátozzátok az együttes orvoslátogatást azokra az alkalmakra, amikor valóban fontos, hogy ott legyen. Ilyen az első ultrahang, a genetikai ű, azok a helyzetek, amelyekben döntést kell hozni, és egyes fájdalmas vagy veszélyes vizsgálatok, kezelések, amelyeknél jobb, ha nem vagy egyedül.

Én apás szülést szeretnék, ő nem. Hogy vehetném rá, hogy bejöjjön velem a szülőszobára?

Arról lebeszélnénk, hogy rábeszéld. Mondd el neki, te miért szeretnéd, hogy ott legyen, és kérd meg néhány barátodat, hogy meséljék el, számukra miért volt fontos. Az sem rossz, ha megkéred, hogy kísérjen el szülőszoba-látogatásra, és ott hallgassa meg a szülésznőt, mit gondol az apás szülésről. Ha nem változik meg a véleménye, biztos jó oka van arra, hogy távol maradjon. Kérdezd meg, hogy a hosszú vajúdás vagy a mozgalmas szülés jelent számára nagy problémát.

Megbeszélhetitek, hogy abból kimarad, amelyik aggasztja, de a másik eseményen végigkísér. Ha egyiket sem szeretné, akkor arra kérd meg, hogy ne szalassza el a szülés utáni első órát, amikor a tiszta kisbabával és a rendbe tett anyukával találkozhat. Máskülönben egyes kórházakban megeshet, hogy csak ablakon át vagy kivetítőn láthatja a babát a hazamenetel napjáig.

Bent legyen a császárnál?

A legtöbb szülészeten fel sem merül ez a kérdés, mert nem engedik be az apát. Ha viszont igen, akkor tényleg mérlegelni kell, hogy bírja-e. Egészen biztosan nem a műtéti felület mellé fogják állítani, hiszen ott neki már végképp nem jutna hely a két orvos és a műtősnő mellett, hanem a fejedhez, hogy foghassa a kezedet, és puszilgathasson. Onnan pedig hozzád hasonlóan semmit sem láthat, mert a műtéti területet kis függönyszerűséggel zárják el.

Sokat segíthet még az aneszteziológus orvos, aki az érzéstelenítésért és az életműködéseid megfigyeléséért felelős, magában a műtétben nem vesz részt, viszont közvetítheti az eseményeket. A babát néhány kórházban az apa kapja meg császármetszés után. Ez csodálatos érzés lehet. Akkor is számíthattok rá, ha nem szeretne ott lenni, vagy nem mehet be az apa a műtőbe.

Az apás szülés mindkettőtöknek feledhetetlen közös élmény lehet

Aludjon velünk a kórházban is?

Egy-két kórházban lehetőség van arra, hogy az egész család együtt maradjon a szülés utáni napokban is. Egyáltalán nem rossz ötlet együtt tölteni az első napokat, együtt tanulni a babát, de engedjetek teret a tapasztalt segítőknek is, ha mindketten kezdők vagytok. Császár után különösen nagy segítség lehet, ha veletek tölti az éjszakát is. Mások úgy vélik, hogy szülés után a nők jobban érzik magukat egymás közt, megbeszélik testi-lelki bajaikat, ami egy férfiút lehet, hogy letaglózna.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin