Terhesség

Apás szülés-pro és kontra

Jöjjön, vagy inkább mégsem? Vajon elmélyíti a kapcsolatunkat az apás szülés? Vagy épp ellenkezőleg? Eltávolít tőle? Érvek és ellenérvek az apás szüléssel kapcsolatban.
2017. Január 04.

Apás szülés-pro és kontra

Nem akartam, hogy a férjem ott legyen velem a szülőszobában, mert erős ellenérzés volt bennem az apás szüléssel kapcsolatban.

Mikor aztán az első gyermekem születésekor kiderült, hogy a picit császárral kell világra segíteni, akkor mégiscsak bejött velem az előkészítőbe, ahol megvárta, amíg megkapom az epidurális érzéstelenítőt. Amikor azonban meglátta – az elmondása szerint – ijesztően nagy tűt, falfehér lett, és kis híján ő szorult elsősegélyre.

Évekkel később bevallotta, hogyha úgy alakult volna, és én is szerettem volna, akkor bejött volna velem a szülőszobába. Ugyanakkor azt sem titkolta, hogy ez nehéz lett volna számára. Való igaz, az apás szülés egyik sarkalatos pontja, hogy az édesapák miként fognak reagálni a fájdalom, vagy akár a szüléssel járó vér látványára.

Vér és könnyek és fájdalom

“Egy kicsit vad látvány volt amit a törékeny feleségemmel műveltek”- számolt be egy édesapa a szülésen szerzett élményeiről.A férfiak nem bírják a fájdalmat és a vért. A férfiak már egy kis megfázástól is rettegnek, hát még egy szülés látványától – találkozunk lépten-nyomon ezzel az előítélettel gyakran a nők körében is.Sajnos a mostani reklámok is mintha azt sugallnák, hogy a testi működésekkel kapcsolatos dolgokat, a fájdalmat vagy egy egyszerű betegséget jóval nehezebben viselik el a férfiak. Gondoljunk csak a hőemelkedéstől ágynak dőlő férfi reklám-sztereotípiájára, ami gyakran nevetség tárgyává teszi a másik nemet.Ezzel szemben az anyukákat viszont úgy mutatják be, mint hősöket, akiknek meg sem kottyan egy influenza, hiszen az anyák erősek, mindent kibírnak, és nincs idejük ilyesmire.Biztos, hogy ilyen egyszerű ez a kép? Nem hiszem.Előfordulhat, hogy a másik fél valóban nehezen viselné el a másik fájdalmát, és a tehetetlenség érzését, hogy nem tud segíteni.Nem hinném, hogy okos ötlet arra ösztönözni a párunkat, hogy mindenképp tartson velünk a szülőszobára, ha az ilyen helyzetek esetleg sokkolóan hatnak rá. Az pedig végképp nem szerencsés, ha emiatt bűntudatot keltünk benne.Vannak persze, akik más kontextusban látják a dolgot, és úgy vélik, hogy ne számítsunk semmi jóra attól a férfitól, aki arra sem hajlandó, hogy részt vegyen a gyermeke születésén:

“Mindig elgondolkodom, hogy ha mondjuk a beteg férjét kellene ápolnia valakinek, akkor a közelébe sem menne, mert fúj de kiábrándító a hányását takarítani vagy a vért látni?”- olvasom az egyik hozzászóló édesanya gondolatait.Egy másik anyuka azonban nevetve mesélte nekem, hogy nem egyszer látta már a párja akkor is, amikor ledöntötte a hasmenéses vírus, így nem sok meglepő dolgot tapasztalhat a szüléskor. Azt pedig végképp nem hinné, hogy emiatt kiábrándulna belőle a párja.

Kötelező apás szülés?

Muszáj arról a kényes témáról is szót ejtenünk, hogy a férfiak sokszor úgy érzik, akkor lesznek jó apák és férjek, ha mindenképp részt vesznek a szülőszobai eseményeken.Egy kétgyermekes apuka a következőket mondta el nekem:”Néha úgy érzem, a férfiakra nyomást gyakorolnak azzal, hogy mindenütt azt élik meg, hogy az apás szülés kötelező. Ha nem mennek be a szülőszobába a feleségükkel, mert nem szeretnének, vagy idegenkednek a helyzettől, akkor máris negatív színben tűnnek fel a környezetükben. Ha megnézed a szüléstörténeteket bemutató sorozatokat, ott is mindig ott van az apuka. Attól, mert most trend lett az apás szülés, nem minden férfi alkalmas erre.”

A szülés tabu?

Vannak, akik úgy vélik, hogy nem véletlen, hogy a természeti népeknél a szülés tabunak számít, amin csak nők vehetnek részt. A férfiak pedig jobb, ha távol vannak, mert olyan látványban lenne részük, ami később negatív irányban befolyásolhatná kettejük szexuális kapcsolatát.Régen valóban távol maradt az édesapa ettől az eseménytől, és míg a szülő nő bent vajúdott a kórházban, az apa otthon várta a fejleményeket. Nemhogy a szülőszobai, de még a kórházi jelenlét sem volt szokásban.Manapság is fel-felbukkannak az apás szülés ellenérveként azok a családtörténetek, amelyekben az apa ott volt a szülőszobában, majd nem sokkal később elhagyta a családját. Tökéletesen egyet értek a következő véleménnyel:

“Szerintem, akik őszintén szeretik, és tisztelik a párjukat, ott ebből nem lehet probléma. Úgy gondolom, hogy ahol ez a kapcsolat megromlásához vezet, ott már amúgy is gondok vannak, és nem ez a valódi ok.”Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy előfordulhat, hogy maga a nő érzi úgy: a szülést egyedül vagy esetleg női segítővel, szüléskísérővel szeretné átélni. Nagyon találó a hasonlat, melyet egy anyukától hallottam: a szülő nőnek, ahogy a pápának is, szüksége van az egyedüllétre, hogy beteljesítse feladatát.Most azonban nézzük meg azt is, milyen érvek szólnak az apás szülés mellett!

Lelki támasz

Az apás szülés legfontosabb alappillére a lelki segítségnyújtás és támasz, a biztatás, amit a párunk megnyugtató jelenléte tud biztosítani számunkra.Egy kétgyermekes édesanya így emlékezett vissza szülésére, ahová párja is elkísérte:

“Ő ismer legjobban, nem a szülésznő, akivel persze párszor találkozol szülés előtt, de nem tudod úgy megismerni, és ő sem téged, hogy támogatni tudjon. A férjem nem bántódott meg akkor sem, ha esetleg beszóltam neki két szaggató fájás között.”

Az apás szülés új dimenziókat nyit

Az apa jelenléte a szülőszobán olyan közös élménnyel ajándékozza meg a párt, ami új dimenziókat nyit kapcsolatukban. Amikor az édesapák ezekről az élményekről mesélnek, olyan kifejezéseket használnak mint: csodálatos, érdekes, felemelő, különleges.Az apás szülés más megvilágításba helyez egy kapcsolatot, hiszen a férfi is ott lesz abban pillanatban, amikor családdá válnak, és a kapcsolatukat is tovább erősítheti-mélyítheti ez a közös élmény.Sokan számoltak be arról is a párjukat elkísérő férfiak, hogy a szülést követően tanulták meg igazán tisztelni a nőt, aki fájdalmak közepette, alázatosan végig csinálta a szülés folyamatát.Egy édesanya így számolt be erről nekem: “Kicsit betekintést kapott abból a munkából, ami a szüléssel jár. Megdöbbent az egyre erősödő fájások láttán, és ez életre szóló élmény volt. Nem felejtette el.”

Gyakorlati segítség

Igaz, hogy az apás szülés kapcsán elsősorban a lelki tényezőket emeljük ki, de ne felejtsük el, hogy a társunk számtalan gyakorlati segítséget is adhat számunkra. Ez lehet egy segítő derékmasszázs, egy támaszték, egy pohár víz vagy erőt adó szőlőcukor.Ez persze csak akkor működhet, ha a felek előre megbeszélik, hogy mi fog történni, és miben tud segíteni a férfi a szülő nőnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a párunkat időben vonjuk be a szüléssel kapcsolatos teendőkbe, mert így biztosíthatjuk a feszültségmentes légkört a szülőszobában.Így mesél erről egy anyuka: “Ahogy toltak ki a műtőből, ők már túl voltak az szőrkontakton a gyerekkel, és már segített is: kikérte nekem is a picit azonnal, és ahogy lehetett, hívta a szoptatási tanácsadót lelkesen. A császár után elővette a csomagból a betétet, bugyit, poharat, mindent, amit a szülésznő adott utasításba a műtét utáni felállításhoz.”

Együtt? Vagy inkább egyedül?

A gyermeketek születése, a ti családotok megszületése is. Egy olyan hosszú testi és lelki folyamat, amelynek ti vagytok a főszereplői. Ezért fontos, hogy a szüléssel kapcsolatos érzéseiteket, félelmeiteket és elképzeléseiteket időben megosszátok egymással.Kapcsolódó cikkeink apás szülés témában: