Terhesség

Szülés után tényleg megváltozik a szex?

A hüvelyi szülés egy életre hazavághatja a szexuális életet? A császármetszés vajon jó megoldás arra, hogy minden a régi maradjon, vagy van más lehetőség is?
2016. Július 19.

Szex szülés után – Valóban más lesz?

Egy hír szerint Brazíliában a nők 52 százaléka szül inkább császármetszéssel, hogy elkerüljék a szexuális életük változását a szülés után. Azt vallják: a császármetszés ebből a nézőpontból is életmentő. Szexuális-élet mentő.

Angliában a nők 2013 óta dönthetnek arról, hogy császármetszést szeretnének-e. A császármetszések száma valamelyest meg is nőtt, de nem drámaian.

A fent említett hírek arra a jellemző tendenciára mutatnak rá, hogy a nők a szülés utáni szexuális életük védelme érdekében inkább a császármetszést választják, ha tehetik.

Félreértések elkerülése végett, ebben az esetben véletlenül sem az életmentő, a szülés során felmerülő komplikációk miatt elkerülhetetlen, vagy az anya, vagy a baba védelme miatt egészségügyi szempontból indokolt császármetszésekről van szó, hanem arról a tudatos döntésről, amikor a várandós nő már a szülés előtt elhatározza, hogy császármetszéssel szeretne szülni.

Nem kell feltétlenül kizárólag külföldi példákra gondolnunk, magyar fórumokon is jócskán találunk a témához kapcsolódó hozzászólásokat: “Nem akarom, hogy szétnyúljon a hüvelyem a szülés közben, nagyon fontos a jó és kielégítő szex a férjemmel. Pont most olvastam egy fórumban, hogy egy 25(!) éves nő azt panaszolja, kinyúlt a hüvelye és nem szoros többet, így nem jó a szex sem.”

Szülés: egy kis anatómia

Bizonyos dolgokra nem sok ráhatásunk van a testünk szülés utáni állapotával kapcsolatban. Tornával és diétával visszanyerhetjük az eredeti súlyunkat, de az nem biztos, hogy a lánykori alakunkat is visszakapjuk. Az, hogy a mellek mennyire ereszkednek meg, vagy, hogy a has bőre milyen állapotba kerül egy, vagy több gyerek kihordása után, jórészt a genetikán múlik. A hüvely viszont izmos, tehát mint minden más izom, ez is edzhető, a szülésre felkészíthető és utána regenerálható.

Elsődleges motiváció: a félelem

Kriston Andrea a Kriston Intimtorna módszer megalkotója tréningjei során rengeteg nővel találkozik és a fent említett trendet ő is egyértelműen érzékeli tanfolyamai során: Jellemző a tanfolyamaimon megjelenő nőknél, kismamáknál, hogy sok esetben a szexuális életük féltése az elsődleges motiváció a hüvelyi szülés elkerülésére. Nagyon erős motiváció továbbá, hogy nem szeretnék átélni a szülést a félelmeik miatt -kezdi Andrea.

Sokan azzal az elgondolással érkeznek, hogy császárral fognak szülni, de miután a terhesség alatt is vannak már tüneteik (vizeletvesztés, aranyér, gyenge a hüvely), eljönnek a tréningre. Ezek a tünetek csak fokozzák a félelmeiket, hiszen csak felerősítik azt a félelmet, ha most ez van, mi lesz a szülés után?

Infódömping van

De mi lehet az oka annak, hogy a nőkben ilyen erős félelemérzet övezi a szülést és az azt követő állapotot? Régebben voltak történetek, amelyeket a nők meséltek egymásnak, és volt néhány könyv- folytatja Andrea.

Viszont ma, az internet világában rengeteg félelmet keltő képsor, beszámoló jut el a nőkhöz. Akiben félelem él, azokat a történeteket fogja keresni, amelyek az ő félelmét támasztják alá, hogy megfelelő indokot találjon a császármetszés mellett meghozott döntésére.

A félelem mindenre kihat

Mindannyian tapasztalhattuk már, ha valamilyen stresszes helyzetbe kerülünk, izmaink befeszülnek. Nincs ez másképp a hüvely izomzatával sem, a félelem hatására befeszülnek a szülőcsatorna izmai. Az a kismama, aki nem tudja még a szülés előtt elengedni a szülésre rárakódott félelmeit, lassabban tágulhat. Erre rátehet még egy lapáttal, ha a szülés közben a kismama nem érzi magát teljesen biztonságban, ezért feszül, és feszít, nem tudja elengedni magát és ezzel szinte tudat alatt is belesodródhat egy olyan helyzetbe, melynek császármetszés lehet a vége.

A hüvely és a negatív érzelmek

A magyar nők többnyire negatív történeteket hordoznak a saját hüvelyükkel kapcsolatban, viszont ezeket át lehet írni támogatóvá- hangsúlyozza Andrea. Így rá lehet készülni a szülésre és ebből következhet egy jó szülésélmény. Egy jó szülésélményből pedig sokkal könnyebben lehet regenerálódni szexuálisan is. Egy fizikailag is szakszerűen felkészített szülőcsatorna könnyebben utat enged a babának és sokkal könnyebben regenerálódik a szülés után.

“Amikor az első babámat vártam, volt egy panaszom és ezért elmentem egy tanfolyamra” – meséli Zsófi. “A gyakorlatokat mindkét várandósságom alatt végig csináltam, és amint lehetett, rögtön mindig el is kezdtem. A második fiam születése után már a kórházban, óvatosan. Nekem semmiféle panaszom nem volt két hüvelyi szülés után.”

Gátmetszés vagy gátvédelem?

Egy Kriston tréner felmérést végzett szülés után lévő nőkkel, akik egy része gátmetszéssel, más része gátmetszés nélkül szült. Az derült ki, hogy azoknak a nőknek több kellemetlen tünete volt, akik gátmetszéssel szültek.

Vágott izomról beszélünk, a nem vágott izom könnyebben helyrejön -folytatja Andrea. De a gátmetszés hiánya önmagában nem garantálja, hogy jól működik a gát később. De fontos, hogy mit értünk gátvédelem alatt. A masszírozás, tágítás, vagy pár egyszerű elvégzett hüvelyszorítás kismamás foglalkozások végén nem elégségesek, sőt, sok esetben még károsak is lehetnek.

Szülés után mi normális, mi nem?

Az is előfordulhat, hogy valamilyen orvos által korrigálható probléma teszi kellemetlenné a szexuális életet szülés után. Lehetnek olyan anatómiai eltérések, amelyeket csak az orvos tud rendbe hozni. Ilyen lehet a gátrepedés, a nem megfelelő gátvarrat, a rosszul összeforrt seb, az egyenetlen sebszél, esetlegesen bent maradt varrat. Ha tünetünk van, az az elsődleges, hogy orvos nézze meg, van-e valami teendő.

10 hét előtte, 10 hét utána: negyed óra elegendő

A Kriston-tréning elvégzését követően, 10 hetes gyakorlással, negyed órás, jól felépített gyakorlatsorral már fantasztikus állapotba hozhatjuk magunkat a szülésig, majd újabb 10 hetes, szülés utáni “szexi-mama” programmal teljesen visszaépíthetjük izmainkat és a legtöbb kismamánál sokkal jobb lesz a szex, mint amilyen valaha volt – mondja Andrea.

Szex: síkosító és extra pózok?

Ha a nő teste és lelke nem regenerálódott még a szülés után, szükség lehet ilyen praktikákra. Ha a friss anyuka valamiért nem tudja helyretenni magában a szülésélményét, akkor nem tud lelkileg belehelyezkedni az intim együttlétbe. Ezekben az esetekben lehet szükség kiegészítő praktikákra. Érdemes megemlíteni azt a tényt, hogy például a hüvely szárazsága császármetszés után is lehet jellemző probléma, illetve a császáros szülés nem biztosítja az edzett hüvelyizmokat.

Kapcsolódó cikkek:

További szülés témájú cikkek ITT

Forrás: Kismama magazin