Terhesség

Mennyibe kerül az ingyenes szülés?

A jól bejáratott hálapénz intézménye az egészségügy szinte minden területén jelen van, de kiemelten jellemző a szülészet területén. A HáziPatika.com megpróbálta kideríteni, hogy mennyibe is kerül az ingyenes szülés az állami intézményekben.
2016. Július 12.

Évtizedek óta beteg és orvos egyaránt úgy gondolja, hogy az állami kórházakban fizetni kell, ha jobb, minőségibb, gondos ápolást, gyógyítást igénylünk. Fokozottan igaz ez akkor, ha nem csupán önmagunkról, hanem gyermekünkről, pláne születendő gyermekünkről van szó. Szülésnél szinte evidens, hogy fizetni kell, orvosnak és szülésznőnek egyaránt. De mennyit? – teszi fel a kérdést a HáziPatika.com cikke. A kérdés megválaszolásában egy vidéki védőnő segített, természetesen névtelenül.

Terhesgondozás során két alternatíva van: a kismama eljár a körzetileg illetékes szülész-nőgyógyászhoz vagy magánrendelésen vesz részt, utóbbi esetben pénzért. Ez teljesen rendben is van, elvégre magánrendelésről van szó. Szüléskor hasonlóan kér eset van: rábízzuk magunkat az ügyeletben lévő orvosra és szülésznőre vagy felfogadunk orvost és/vagy szülésznőt. Utóbbi esetben fizetünk, nem is keveset és a HáziPatika.com szerint nem is csak a tehetősek.

Hogy miért fizetünk? Azért, hogy a szakszemélyzet rendelkezésre álljon akkor is, ha épp nem dolgozna, hogy odafigyeljen, hogy emberséges elbánásban részesüljünk, hogy biztonságban érezzük magunkat és a babát. És hogy mennyit fizetünk? Az általános havi vizitdíj tízszeresében szokták meghatározni egy szülés díját- mondta el a védőnő a HáziPatika.com-nek. Ez nagyjából 50-150 ezer Ft lehet, sok múlik azon is, hogy melyik kórházról és az ország melyik régiójáról van szó.

Van, hogy a szülész nyíltan kimondja, hogy mennyiért vállalja a szülést, a tarifát emelheti, ha a kismama „extra” szolgáltatást kér, például császármetszést, amit persze elvileg nem is kérhetne, alapos indok szükséges egy hasi műtéthez. A védőnő szerint ugyanakkor vannak olyan klinikák, ahol ezt le lehet beszélni, a papíron ugyanis könnyen ki lehet magyarázni, hogy miért volt szükség a sebészeti beavatkozásra – mondta a védőnő a HáziPatika.com-nak.

Ha a terhesgondozás árait (genetikai ultrahangvizsgálatok) is figyelembe vesszük akkor ha a legtöbb ajánlott vizsgálatot egy átlagáron dolgozó, hazai magánintézményben végez el a kismama, a szülésig 200 ezer forintot is kifizethet – számolt a védőnő. Ebben ráadásul még nincsenek is benne az olyan extra szolgáltatások, mint a 4D ultrahang, esetleg saját szoba a szülészeten, melyek további tízezrekkel növelhetik az összeget.

A téma kapcsán a HáziPatika.com is elkészítette saját felmérését, amelynek eredményeit kielemezve úgy tűnik, a többség azért nem szívesen ad plusz pénzt a kezelésért. Az állami intézményt látogató válaszadók 81%-a nem fizetett paraszolvenciát a kezeléskor, tehát elmondható, hogy minden ötödik beteg az orvos zsebébe csúsztat egy borítékot. Azok körében, akik fizettek, az átlagos éves költés 34 ezer forint volt a kutatásunk szerint. A magánrendelést látogatók körében évi átlagos 51 ezer forint volt a kezelések költsége.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Nőgyógyászokat ítéltek el, mert elfogadták a hálapénzt
  • Fizetünk a szülésért
  • Mennyibe kerül a szülés?
  • Forrás: HáziPatika.com