Terhesség

Mennyibe kerül a magán várandósgondozás és szülés? 

Mennyibe kerül egy babavárás és szülés, ha a magán ellátó rendszerben csináljuk végig a 9 hónapot? Jöjjenek a konkrét adatok! 
2022. Október 26.
magán kórház várandósgondozás
Mennyibe kerül egy magán szülés és várandósgondozás?

Átlagosan fél- és egymillió forint közötti összeget kell kifizetnie annak a kismamának, aki magán várandósgondozást szeretne igénybe venni – ez derült ki gyors közvélemény-kutatásunkból. 

A gyermekvárás időszaka és a szülés igencsak megterheli a családi kasszát, annak ellenére is, hogy Magyarországon a várandósgondozást és a szülést a társadalombiztosítás finanszírozza. Sokan döntenek úgy, hogy a megfelelő színvonalú várandósgondozás érdekében inkább kinyitják a pénztárcájukat, és akár arra is komoly összeget áldoznak, hogy magánkórházban hozzák világra gyermeküket. 

Mennyibe kerül ma egy magán várandósgondozás és szülés? 

Cikkem első felében négy magánegészségügyi intézet várandósgondozási és szülészeti csomagját vettem górcső alá, majd a második felében több olyan konkrét költségvetést is bemutatok, amelyet interjúalanyaim bocsátottak rendelkezésemre. 

Mennyibe kerül a magán várandósgondozás? 

Akik úgy döntenek, hogy magánegészségügyi intézetben veszik igénybe a várandósgondozást, azok akár háromféle (egy alap, egy középkategóriás és egy extra szolgáltatásokat nyújtó) csomag közül is választhatnak, de néhány intézetben ikres Gemini-csomag is rendelkezésre áll. 

A Duna Medical Centernél 545 000 Ft egy alapcsomag, míg exkluzív terhesgondozásban 845 000 Ft-ért részesülhetnek a kismamák. Emelt szintű csomagjaikban bizonyos ritkán előforduló rendellenességek kiszűrése és különféle kényelmi szolgáltatások kerültek a középpontba – derül ki a weboldalukról. Az extrák között találjuk például NIPT kiterjesztett (KromoCare2) vérvételt, a kibővített laborvizsgálatot vagy orvosi javaslat esetén a magzati szívultrahangot is.  

A Tritonlife Róbert Magánkórházban 489 000 Ft-ért választható egy minimálcsomag, amit elsősorban az alacsony kockázatú várandósoknak ajánlanak. Valamennyi várandóscsomag kiegészíthető további extra szolgáltatással, de ha teljeskörű ellátást szeretnénk, akkor a 889 000 Ft-os Extra csomagot érdemes előnyben részesítenünk (a genetikai tesztekért azonban itt is külön kell fizetnünk). 

A Maternity Magánklinika 680 000 Ft-os alap várandósgondozási csomagja mellett 820 000 Ft-ért prémium szolgáltatásokat tartalmazó csomagot is választhatunk. Ez utóbbi azoknak ideális, akik több konzultációs alkalmat, kiterjesztett vérképvizsgálatot, szoptatási és táplálkozási tanácsadást, gáttornát, mozgásterápiát, valamint egy anyaságra felkészítő tanfolyamot is szívesen finanszíroznának. 

A Medicover Szülészeti Klinika várandósgondozási csomagja 330 000 Ft-os áron vehető igénybe. Ez egyébként tartalmaz többek között fogászati szűrést, dietetikai és szülésfelkészítő konzultációkat is. A csomagban található szakorvosi, diagnosztikai és laborvizsgálatok mellett – egyedi igények esetén – további speciális vizsgálatokra is lehetőséget biztosítanak. 

Mennyibe kerül a szülés? 

A várandósgondozáshoz hasonlóan szintén 3-4-féle csomagajánlattal rukkolnak elő a magánegészségügyi szolgáltatók azoknak a kismamáknak, akik szülni is magánkeretek között szeretnének.  

A Duna Medical Centernél 775 000 Ft-ot kóstál a szülés, amihez plusz 100 000 Ft-ért a szülésznő, és további 200 000 Ft-ért a szülészorvos választásának lehetősége is jár (az emelt szintű csomagjaik már magukba foglalják az orvos- és szülésznőválasztás költségét is). 

Ha Prémium csomagot választunk, akkor 1 095 000 Ft-ot kell fizetnünk, míg az összes extrával kecsegtető szolgáltatáscsomag 1 300 000 Ft-ba fog kerülni – ez három szolgáltatással nyújt többet a prémium csomaghoz képest: szükség esetén extra neonatológiai ellátást, továbbá a 6. héten szülész-nőgyógyász szakorvosi kontrollvizsgálatot biztosít, és tartalmazza az elhelyezést és étkezést is (3 éjszakára, 2 főnek). 

A Tritonlife Róbert Magánkórház várandósokat megcélzó csomagajánlatai között találjuk a 875 000 Ft-os Arany csomagot, az 1 195 000 Ft-os áron elérhető Platina és az 1 595 000 Ft-ért igénybe vehető extra Gyémánt csomagot.  Az extra csomag már tartalmazza a prémium étkezés és az elhelyezés költségeit is, valamint emelt szintű újszülött ellátási csomagot is nyújt. 

1 100 000 Ft-ért lehet a miénk az alap, 6500 eurós áron pedig az exkluzív szülészeti csomag a Maternity Magánklinikán. Ez már a VIP elhelyezésben, az à la carte étkezésben nyújt többet az alapcsomaghoz képest, továbbá a szülésznő választás lehetőségét, egyéni gyógytornát és extra neonatológia ellátást is biztosít az újszülöttnek, akiről fotóalbum is készül. A Maternitynél lehetőség van olyan szülészeti csomagot is választani, aminek biztosító társaságon keresztül történik a kifizetése, érdekesség azonban, hogy mindegyik csomag esetében az intézet szülészorvosai közül kell választania a kismamának. 

A Medicover Szülészeti Klinika háromféle csomagajánlatában 700 000 Ft a legolcsóbb csomag, míg 1 100 000 Ft az extrákat nyújtó Deluxe csomag. Ehhez többek között már extra CTG, a 6. héten szakorvosi és az 1-3. hét között újszülött kontroll, valamint családi elhelyezés is jár. 

A várandósgondozási csomagokban egyébként hangsúlyos helyet kapnak az ellátással és elhelyezéssel kapcsolatos költségek is. Általánosságban elmondható, hogy a prémium csomagokban a 3 napos benntartózkodás és étkezés nemcsak a kismamának, hanem a kísérőnek is jár, és a plusz napokért mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk a pároknak. 

Most pedig nézzük meg, milyen tapasztalatokat és költségvetéseket osztottak meg velem az édesanyák! 

Ennyibe került a várandósságom – édesanyák beszámolói 

Húsz édesanya osztotta meg velem a várandósgondozással és szüléssel kapcsolatos költségeit és tapasztalatait. A beszámolókból az derült ki, hogy a többség magánorvosnál vagy magánegészségügyi intézményeknél vette igénybe a várandósgondozást, de állami intézetben szült 

A várandósgondozás alkalmankénti ára átlagban 20 000 Ft volt, de akadt, ahol 29 000 Ft-ot kért el a szakorvos; míg a magán várandósgondozással kapcsolatos összköltség (vizsgálatok, labor, tesztek, vitaminok, benzinköltség stb.) átlagban 500 000 és 1 millió forint közötti összeget emésztettek fel.  

A magánellátást elsősorban az állami ellátással kapcsolatos bizalomvesztés és félelem (embertelen bánásmód, futószalagszerű ellátás, elavult szülészeti protokoll), valamint az időhatékonyság miatt preferálták, míg a magánintézményben történő szülést sokan a koronavírus okozta bizonytalanság miatt részesítették előnyben. 

Úgy tűnik azonban, hogy a magánellátással kapcsolatban is akadtak problémák.  

Ilyen volt többek között az is, amikor a várandósság felénél drasztikusan megemelte az orvos a vizsgálat díját, miközben a kapott szolgáltatások köszönőviszonyban sem voltak az ígéretekkel. Itt is problémaként jelentkezett, hogy a szakember inkompetensnek tartotta az egyik interjúalanyt, és nem támogatta a VBAC-kel kapcsolatos terveit egyáltalán, vagy egész egyszerűen faképnél hagyta a szülés alatt a kismamát. Végül páran azt is nehezményezték, hogy speciális problémák esetén (pl. meddőség, GDM) a magánorvosi ellátásban is voltak fennakadások és bizonytalanságok. 

Az alábbiakban bemutatok négy részletes költségvetést is: 

Zita – Magán várandósgondozás és magánkórházi szülés (2021.)  

Várandósgondozás: 20 000 Ft/alkalom (6-8 alkalom) 

Laborok: kb. 40 000 Ft (magán vérvételi helyen) 

Genetikai UH-k és genetikai teszt: 340 000 Ft  

Szülés: 960 000 Ft (programozott császár)  

Vélemény: Mindent ugyanígy csinálnék most is. Mindenhol rendkívül kedvesek, türelmesek, támogatóak, valamint alaposak és szakmailag maximálisan felkészültek voltak. A legfontosabb az volt számomra, hogy biztonságban érezzem magunkat, és bízhassak az egészségügyi személyzetben. Nem mellesleg a férjem a covid idején az összes vizsgálaton, a császáros műtét alatt majd a családi szobában is velem lehetett.   

Bianca – Magán várandósgondozás és magánkórházi szülés (2021.) 

Várandósgondozás (csomag): 399 000 Ft  

Szülés (alapcsomag): 695 000 Ft  

Konzultáció a szülésznővel: 10 000 Ft 

Flowmetria: 50 000 Ft (2 alkalom) 

Szülés (a szülészorvosnak fizetve): 200 000 Ft  

Vélemény: Az első babám császármetszéssel született. Ekkor döntöttem úgy, hogy a második gyermekem egy magánkórházban fogadott orvosossal és szülésznővel jöjjön a világra, hogy minden esélyem meglegyen a természetes szülésre. Teljes mértékben elégedett vagyok a kórházzal és az ott dolgozókkal; a doktornő kedvessége, jelenléte pedig a szülés alatt egy nagyon erős bizonyosságot adott arról, hogy a szülést valóban lehet kísérni.  

Orsi – Magán várandósgondozás, szülés állami intézményben (2021.)  

Várandósgondozás: 20 000 Ft/alkalom (18 alkalom) +CTG (6 alkalom): 380 000Ft 

Genetikai UH: 130 000 Ft (2 alkalom) 

Szülés: 200 000 Ft 

Vélemény: A terhességi cukor megállapítása után az orvosom indokolatlanul sokszor (kéthetente) hívott be vizsgálatra, az utolsó 8 hétben pedig már hetente kellett mennem. Emellett végig azzal hitegetett, hogy számlaképes, és 200 000 Ft-ért vállalja a szülést egy állami intézményben. Ekkor már megtiltották a hálapénzt, de akkor annyira ködös volt számomra az egész, és úgy tartottam mindentől, hogy nem is gondolkoztam rajta. 

Számlát végül nem kaptam az egyébként borzalmasan traumatikus császárom után. A várandósságom összköltsége súrolta az 1 millió Ft-ot. 

Reni – Magán várandósgondozás és otthonszülés bábaszolgáltatás igénybevételével (2022.) 

Várandósgondozás: 160 000 Ft (8 alkalom) 

Genetikai UH: 35 000 Ft (2 alkalom) 

NST: 20 000 Ft (2 alkalom) 

Bábai szülésfelkészítő: 50 000 Ft 

HIV-teszt (kötelező az otthonszülésnél): 7000 Ft 

Szülés a bábával: 180 000 Ft 

Neonatológus tiszteletdíja (házhoz jött szülést követő 24 órán belül): 20 000 Ft 

Vélemény: Nem szerettem volna az állami várandósgondozáson hallgatni a beszólásokat és tűrni a sok felesleges vizsgálatot, ezért választottam a magánellátást egy otthonszülést támogató orvosnál. 

Hálás vagyok, hogy ezt megtehettük, mert ezt a fajta nyugalmat, háborítatlanságot, bizalmat és türelmet csak az otthonszülés által tapasztalhattam meg.  Ha lesz még gyermekem, őt is így szeretném világra hozni. 

Zárszó 

A beszámolókból arra is fény derült, hogy a várandóssággal és szüléssel kapcsolatos költségek finanszírozása nem egy esetben komoly erőpróbát jelentett a pároknak. A költségeket pedig az esetleges meddőségi vizsgálatok és kezelések a sokszorosára növelték. Ehhez pedig többen is felhasználták a babaváró hitelük egy részét. 

Nyitókép: Getty Images (képünk illusztráció)