Terhesség

Vizsgálatok a terhesség alatt

A kilenc hónap várakozással teli időszak alatt számos vizsgálaton vesznek részt a kismamák. A vizsgálatok elsődleges célja, hogy figyelemmel kísérjék mind a magzat, mind az anya egészségi állapotát.
2021. Július 28.
Vizsgálatok a terhesség alatt (fotó: Getty Images)

A 2014-es EMMI rendelet szerint terhesgondozást a szülész-nőgyógyász szakorvos, a szülésznő, továbbá a családorvos és a védőnő együtt végzi. A terhesgondozás akkor kezdődik, amikor a kismama pozitív terhességi teszt birtokában felkeresi a nőgyógyászt, aki megállapítja a terhesség tényét, idejét és ellenőrzi, hogy a beágyazódás a méhen belül történt-e. Ezzel a vizsgálati eredménnyel kell felkeresni a területileg illetékes védőnőt, ő állítja ki a várandós kiskönyvet, ami tartalmazza az elvégzendő vizsgálatok listáját. A háziorvost is érdemes minél előbb felkeresni, hogyha szükséges táppénzre tudja kiírni a kismamát.

A terhesség alatti vizsgálatokat trimeszterenként vesszük sorba.

Vizsgálatok a terhesség alatt

Első trimeszter

Az első trimeszterben az alábbi vizsgálatokat szükséges elvégezni:

 • fogorvosi szűrővizsgálat
 • vérvétel és vizeletvizsgálat, vércsoport meghatározása
 • Hepatitis elleni védettség meghatározása és a szifilisz kizárása
 • belgyógyászati vizsgálat: EKG vizsgálat és vérnyomásmérés
 • első genetikai vizsgálat: 11-13 hét között. Ez a vizsgálat egy ultrahang vizsgálatból és sok esetben vérvizsgálatból áll (önköltségesen választható több teszt is, pl. a kombinált teszt vagy a nem invazív prenatális teszt). Az ultrahangvizsgálat segítségével a fejlődési rendellenességek igyekeznek feltérképezni, pontosítják a terhesség korát, valamint genetikai betegségekre és szívhibákra jellemző markereket keresnek, így például megmérik a tarkóredőt.

Kapcsolódó: Genetikai vizsgálatok – milyen lehetőségek vannak?

Második trimeszter

A második trimeszterben a védőnőt havonta kell meglátogatni. Ilyenkor vérnyomásmérés, súlymérés, és tesztcsíkkal végzett vizeletvizsgálat történik.

A második trimeszter szűrővizsgálatai az alábbiak:

 • vér-, és vizeletvizsgálat, elsősorban a vérszegénység vizsgálata történik
 • második genetikai ultrahangvizsgálat a 18-20. hét között, ez egy részletes anatómiai vizsgálatot jelent, melynek fő célja a fejlődési rendellenességek kiszűrése.
 • cukorterhelés vizsgálat (OGTT) a 24-26. hét között. A glükózzal történő terhelés során három vércukorértéket vizsgálnak, 0-60-120 percenként. A vizsgálat a terhességi diabétesz szűrésére koncentrál.

Kapcsolódó: Terhesgondozás: szabályok és lehetőségek

Harmadik trimeszter

A harmadik trimeszterben is sok vizsgálat vár a kismamára:

 • vér-, és vizeletvétel: a terminushoz közeledve újabb vérkép és vércsoportvizsgálat szükséges, pl: az esetleges anyai-magzati RH összeférhetetlenség kivizsgálása miatt
 • ultrahang vizsgálat: ez már nem genetikai ultrahang, itt a magzatvíz mennyiségét, a placenta állapotát, a köldökzsinórban történő áramlást (doppler vizsgálat) és a magzat méreteit vizsgálják, figyelik meg
 • hüvelyváladék vizsgálat (GBS-szűrés): a 36. hét környékén a levett kenetből esetleges fertőzés jelenlétét vizsgálják. Ha bakteriális fertőzés beigazolódik, akkor a szülés előtt és után mind az anya, mind a magzat antibiotikumot kap.
 • NST (non-stress test) vizsgálat: a 36. héttől hetente, 40. hét után naponta-kétnaponta szükséges a szülés megindulásáig. A magzat mozgását és a méh összehúzódását érzékeli és rögzíti azt egy papírra. A vizsgálat kb. 20-30 percet vesz igénybe. A vizsgálat előtt vagy után egy vérnyomásmérés és egy vizeletvizsgálat történik. Ilyenkor a vizelet fehérjeszintjét ellenőrzik, hogy esetlegesen nem áll-e fenn terhességi toxémia veszélye.

(Cikk forrása: nogyogyaszatikozpont.hu)