Terhesség

Mikor kell először védőnőhöz menni?

Ha már biztos vagy abban, hogy babát vársz, el kell látogatnod a védőnőhöz. Van-e arra szabály, hogy mikor kell felkeresned a védőnőt?
2019. Január 01.
Mikor kell először védőnőhöz menni?

A várandósgondozást a 26/2014. (IV. 8.) EMMI rendelete szabályozza. A terhesgondozást a szülész-nőgyógyász szakorvos, a szülésznő (kizárólag alacsony rizikójú várandósság esetén), a háziorvos és a védőnő együtt végzi.

A rendelet szerint a várandósgondozás akkor kezdődik, amikor a szülész-nőgyógyász szakorvos a méhen belüli várandósságot megállapítja, a rizikó-besorolást elvégzi és erről a várandós részére igazolást ad. Ezzel az igazolással kell felkeresni a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint területileg illetékes védőnőt.

Nincs arra vonatkozó szabály, hogy a védőnőnél történő bejelentkezés pontosan mikor történjen meg. A szülés-nőgyógyász szakorvos megállapíthatja a várandósságot a terhesség korai szakaszában, de előfordulhat, hogy az anya csak későbbi időpontban keresi fel az orvosát, így a védőnőhöz is csak később jut el.

Mivel az első genetikai szűrővizsgálat a 12.héten történik meg, jó, ha addigra már a védőnővel is felveszi a kapcsolatot a kismama. A védőnő ugyanis az első találkozáskor kiállítja a terhesgondozási könyvet, amelyet a kismamának a terhessége során végig magánál kell hordania. Éppen ezért célszerű az első genetikai szűrővizsgálatra már a gondozási könyvvel érkezni.

Védőnői tanácsadáson a terhesség alatt általában 4-6 hetente kell megjelenni, de ez változhat, lehet sűrűbb is. “A gondozási tervet a várandóssal közösen beszéljük meg, írásban rögzítjük, hiszen a várandósgondozás védőnői része személyre szabott, éppen ezért lehet lazább vagy szorosabb a kötelék”- mondja Bardiné Csapai Gabriella, védőnő. A védőnői tanácsadás történhet családlátogatás keretében, vagy a rendelőben is, de mindkét lehetőséggel is élhet a kismama.

A városgondozás során a védőnő önállóan, a szakmai irányelvek alapján az alábbi vizsgálatokat végzi:

  • testsúly, testmagasság mérése
  • vérnyomás és pulzus mérése
  • haskörtérfogat mérése
  • magzati szívműködés vizsgálata
  • vizeletvizsgálat
  • alsó végtag megfigyelése és vizsgálata.

“A védőnői feladatok ugyanazok abban az esetben, ha a kismama úgy dönt, hogy az intézeten kívüli szülést választja” – válaszol Bardiné Csapai Gabriella, védőnő arra a kérdésre, hogy más protokoll vonatkozik-e az otthonszülőkre.

A kisbaba megszületését követően is fennmarad a kapcsolat a védőnővel, hiszen ezentúl már a gyermek egészséges fejlődését követi nyomon a védőnő. A baba megszületése után a kórházi szülésznő értesíti a védőnőt a megszületés tényéről. “Általában azt szoktam kérni a kismamától, hogy amikor már tudja, mikor engedik haza a kórházból hívjon fel, hogy minél hamarabb tudjunk találkozni” – mondja Bardiné Csapai Gabriella, aki 48 belül meg szokta látogatni az újszülöttet és az édesanyát az otthonukban. A szülést követő első hat hétben hetente, utána havonta találkoznak, de ez történhet gyakrabban is, ha az anya ezt szeretné.

Kapcsolódó cikkeink: