Baba

Négyszáz védőnő hiányzik a rendszerből

Kevés a védőnő, ami nem csoda. Alulfizetettek, ehhez képest rengeteg adminisztrációs teher van a nyakukban, az újonnan kapott méhnyakszűrési feladatokról nem is beszélve, aminek a nagy többség egyáltalán nem örül.
2017. Június 23.

A szakmai szervezetek jó ideje azon dolgoznak, hogy eljussanak a védőnői réteghez kapcsolódó problémák a döntéshozókig – írja a Házipatika. Vészesen csökken a védőnők száma, ennek legnagyobb oka valószínűleg az alacsony a fizetés. Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke szerint erre gyógyír lehetne, ha nem a közalkalmazotti, hanem logikusan az egészségügyi szakdolgozói bértábla alá tartoznának.

Jelenleg 5324 védőnő dolgozik a rendszerben, mintegy 10 százalékos védőnőhiánnyal kell megküzdeniük.A szakszervezet segélykiáltása nem, de a védőnőktől induló levéláradat eljutott Lázár Jánoshoz. A reakció azonban nem megnyugtató mindenki számára. A miniszterelnökséget vezető miniszter a megoldást a központosításban látja – életre szeretnék hívni a Nemzeti Védőnői Szolgálatot (NVSZ).

Mennyit keresnek most a védőnők, és mennyit helyeztek kilátásba számukra?

Egy kezdő védőnő alapfizetése jelenleg 161 ezer Ft, de ha az összes védőnőt nézzük, a jellemző fizetés bruttó 220-230 ezer forint. Az alapbérre az ellátottak száma szerint bérkiegészítést kapnak. Ami elég nagy szakadékot idéz elő egy apró településen dolgozó védőnő és egy nagyobb körzetet ellátó kolléga között.

A béremelésre vonatkozó igényekre válaszul érkezett egy ígéret a kabinetminisztertől, miszerint 33 ezer Ft-tal többet kapnak majd a védőnők novembertől. Csősz Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) védőnői tagozatának elnöke szerint a tisztán látás végett el kell mondani, hogy ez a szuperbruttó 33 ezer Ft pár ezer forintra olvad, mire a dolgozók kezébe kerül.

Kárpáti Hajnalka védőnő szerint a központosítás nem oldja meg a problémákat, ahogy az iskolák klikkesítése sem hozott javulást. A plusz intézmény csak több pénzt visz majd el – véli.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Idén is megválasztották az év védőnőit

Terhesgondozás: szabályok és lehetőségek

Mikor vannak státuszvizsgálatok?

Mitől véd a védőnő?