Baba

A baba második 3 hónapja: Czákné Varga Ildikó védőnő mondja el, mire számíthatunk a fejlődésben

A baba második negyedévének fejlődésében a fej és a törzs mozgásának összekapcsolása a legjellemzőbb fejlemény. A kicsi ebben a három hónapban kezd el minden irányba forogni, gurulni, sőt, akár már a kúszás, mászás előzményei is megjelenhetnek.
2023. Október 10.
baba fejlődése
Fotó: Getty

A kisbabák ebben a korban akár fél-egy órát is ébren tölthetnek. Nyugodtan nézelődnek szoptatás után, egyre inkább érdeklődnek a környezetük iránt. Rácsodálkoznak a szél mozgatta függönyre, a színes tapétára, a képekre a falon. A negyedik hónaptól a kicsi már képes a könyökére, majd a tenyerére feltámaszkodva szemlélni a világot. A tárgyakat megfogja, elengedi, majd egyik kezéből átteszi a másikba, vagy a szájába veszi. „Egyre többször gőgicsél, ’válaszol’, ha szólunk hozzá, hosszan cifrázza a gőgicsélő hangokat” – teszi hozzá szakértőnk, Czákné Varga Ildikó védőnő, IBCLC laktációs tanácsadó.

Czák Ildikó védőnő

Czákné Varga Ildikó védőnő – fotó: magánarchívum

A saját lába is érdekes felfedezni valóvá válik, háton fekve megfogja, nézegeti, majd a szájába is veszi. Az ötödik hónapban már célzottan nyúl a játék után, akaratlagosan elengedi, ha pedig kiesik a kezéből, utána néz, visszavárja. Ha tükröt teszünk elé, ismerkedik a tükörképével, mosolyog rá. Az ötödik-hatodik hónap a forgások ideje: hasról hátra, majd vissza is forog a kicsi, sőt, 360 fokban elforog egy-egy játékért. „Lassan megindul a hintázás is, a baba hason fekvésből felnyomja a popsiját, sőt, aki ’siet’ a fejlődéssel, akár fel is térdelhet a kiságy rácsába kapaszkodva.” – teszi hozzá szakértőnk.

Már ő is játszik velünk

Mivel a baba egyre nagyobb területet képes bemozogni, és rendszeressé válik a forgás, ebben az időszakban már kifejezetten balesetveszélyes az ágyon, a kanapén hagyni. „A legjobb helye a földön, a játszószőnyegen van, innen nem tud leesni – vagy természetesen az ölünkben. Az azonban intő jel lehet, ha csak ölben marad el, nem szeret a földön feküdni, mocorogni” – figyelmeztet Czákné Varga Ildikó. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy sokat legyünk interakcióban a babával. Üljünk mellé, beszélgessünk vele, énekeljünk, dúdoljunk neki, lógassunk a feje fölé, majd tegyünk mellé játékokat. Néha az is éppen elég, ha nem akarjuk mi diktálni a játékot, hanem hagyjuk, hogy ő játsszon velünk: figyeljük, mivel foglalja le magát, és válaszoljunk a jelzéseire. A hordozás még mindig nagyon jó módszer arra, hogy testközelben maradva, együtt fedezzük fel a világot. Ebben az életkorban válnak kedvenccé a „höcögtetők”, az ölbeli játékok, mondókák, dalocskák is.

Ne ültessük!

Nagy a kísértés, hogy ebben az életkorban megtámasztva felültessük a babát, ám a védőnő azt javasolja: ne tegyük!  Négy-hat hónaposan a kicsi hátizomzata még nem elég erős az üléshez, várjunk ezzel addig, amíg önállóan képes nem lesz rá. „Persze az ölünkben játszhatunk, mondókázhatunk vele egy darabig, de a mozgásfejlődéséért azzal tehetünk a legtöbbet, ha minél többet van a földön, foroghat, hintázhat, felfedezhet” – mondja Czákné Varga Ildikó. A túl korai ültetés a későbbi gerincferdülés melegágya is lehet. Azt viszont mindenképpen jelezzük a gyerekorvosnak, ha a baba ebben a korban nem forog, nem tartja a fejét stabilan, vagy még mindig ökölbe szorítja a kezét!

Olvasd el a mozgásfejlődésről szóló sorozat előző részét is a baba első 3 hónapjáról, és a következőt a harmadik 3 hónapjáról: A baba első 3 hónapja: Czákné Varga Ildikó védőnő mondja el a mérföldköveket, A baba harmadik 3 hónapja: Czákné Varga Ildikó védőnő mondja el, milyen nagy változásokra számíthatunk.