Baba

Baba fejlődése: ezektől lesz okosabb a kicsi

Sok elfoglalt szülő tisztában van vele, milyen nehéz is a tanuláshoz, fejlődéshez és extra tevékenységhez szükséges időt előteremteni a semmiből. Van azonban pár egyszerű dolog, amivel könnyedén segíthetjük a csöppség fejlődését.
2017. Január 20.

Az olvasás nagyon hasznos

A munkarend állandó, a családi és társadalmi kötelezettségek sem szűnnek, lássuk be, gyakran arra is nehéz időt találni, hogy aludjunk egy jót. Szerencsére a kisbabák minden különösebb erőfeszítés nélkül, könnyedén tanulnak nap mint nap valami újat. Igazság szerint szerencsére akad pár olyan hétköznapi dolog, ami még okosabbá is teheti a későbbiekben a picit, anélkül, hogy külön időt kéne rá fordítani – írja a Romper.

Ha bizonytalan vagy, melyik hónapban mire számíthatsz a kicsi fejlődése szempontjából, akkor használd Baba fejlődése kalkulátorunkat.

Vannak anyukák, akik nem csak unalmasnak, de nehéznek is találják a kapcsolatba lépést a kisbabájukkal. Pár hónappal később viszont már konkrét jelei mutatkoznak, hogy a picik nem csak látnak, hallanak minket, hanem interakcióba is lépnek velünk.

A legfontosabb tanulási módszer a gyerekek számára a játék, de persze emellett is akad bőven olyan hasznos tevékenység, ami később kifizetődő lehet. Nézzünk ezekből párat.

Olvass a picinek

Az olvasás olyan tevékenység, amit szerencsére sok szülő korán elkezd. Ez az egyik legjobb amit tehetsz, mert az olvasás elősegíti az agy növekedését, a beszédfejlődést és közelebb hozza a picit a könyvek világához is.

Folyamatosan beszélj hozzá

A gyermekorvosok többsége nem győzi hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy már egészen pici kora óta folyamatosan beszéljünk a gyermekhez. Ez ugyanis a leghatékonyabb és legegyszerűbb módja, hogy elősegítsük a nyelvi fejlődést.

Énekelj neki

Nem kell arany torkú sanzondívának lenned ahhoz, hogy egy pár gyerekdalt, vagy altatót elénekelj néha a picúrnak. Sőt egyes kutatások szerint teljesen mindegy mennyire vagy hamis, a kicsik úgyis csak a ritmusra figyelnek.

Bátorítsd, hogy rajzoljon

Sok gyermek kezébe túl korán adják a szülők az elektronikai eszközöket, és kimaradnak a legfontosabb fizikai és mentális lépcsőfokok, amik szükségesek az íráskészség kifejlődéséhez. A rajzolás sokkal jobban fejleszti!

Hadd csináljanak rendetlenséget

Baba fejlődése: ezektől lesz okosabb a kicsi

Viccet félretéve, rendetlennek és koszosnak lenni játék közben egyáltalán nem olyan borzasztó dolog és kifejezetten jó hatással van a gyerek kreativitására.

Engedd szabadon mozogni

A kisbabák az egész testükkel tanulnak, tapasztalnak, a legegyszerűbb amit egy szülő tehet, hogy hagyja a babáját szabadon mozogni amennyire csak lehetséges. Engedjük neki, hogy kússzon, másszon, pörögjön, vagy felfedezzen a padlón, érintsen meg mindent.

Kapcsolódó cikkeink fejlesztés témában: