Baba

Így fejleszd a kisbabád agyát

A kukucs-játéktól kezdve a csészék egymásba pakolásáig számtalan módja van annak, hogy a kisbabád agyát fejleszd élete első évében.
2017. Március 08.

Az egymásba pakolós játékok nagyon hasznosak

Mit csinálj egy újszülöttel? Hogyan játssz a félévessel? Íme pár tanács:

Az első év tele van izgalmakkal: kisbabád kimondja az első szavait, megteszi az első lépéseit. De vajon ezek a mérföldkövek az ő fejlődési ritmusától függenek? Vagy neked is tenned kell valamit?

A Norvégiai Egyetem szerint a szülőknek fontos szerepük van abban, hogyan fejlődik a kisbabájuk, mivel már az újszülött agya is nagyon képlékeny és fogékony. Az egyetem professzora, Audrey van der Meer arra a következtetésre jutott, hogy az agy szenzoros és motoros képességei egymással szinkronban fejlődnek. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a kisbabák jobban fejlődnek, ha különböző anyagokkal és változatos környezettel találkoznak. Ez nem azt jelenti, hogy ezerféle játékot kell neki megvenned. Épp elég, ha biztosítod neki, hogy szabadon mozogjon és mentálisan foglalkozol vele.

Hogyan foglalkozz vele? Kövesd Alyson Shaw gyermekorvos tanácsait.

Újszülött baba fejlesztése

Az újszülöttnek nincs szüksége semmi egyébre, csak arra, hogy az édesanyja gondoskodjon róla, reagáljon az igényeire és minél többet kommunikáljon vele. Tartsd a kisbabádat a karjaidban, amilyen gyakran csak tudod, figyeld az arckifejezéseit és hagyd, hogy ő is tanulmányozza a te arcodat. Az ének és a hangos olvasás is jó hatással van az agyuk fejlődésére, lapozgassatok színes képeskönyvet, beszélj hozzá nagyon sokat, hogy élete első percétől kezdve körülvegye őt az anyanyelve.

3 hónapos baba fejlesztése

Ahogy egyre mozgékonyabbá és figyelmesebbé válik, fontos, hogy különböző textúrákkal ismertesd meg. Adj a kezébe különböző tárgyakat, játssz vele kukucs-játékot, tarts elé egy tükröt, hogy lássa a saját arcát. Hasra is fektesd le, hogy erősödjenek az izmai.

6 hónapos baba fejlesztése

Eljött a pakolászós játékok ideje, kis csészéket adj neki, amiket egymásra, egymásba rakhat, ez fejleszti a finom motoros készségeit. A legfontosabb azonban továbbra is az, hogy sokat legyetek együtt. Nézz a szemébe, amikor beszélsz hozzá, legyetek állandó kölcsönhatásban egymással.

9 hónapos baba fejlesztése

Amikor a babád mászni kezd, adj neki egy labdát. Mutasd meg neki, hogy gurul. Ez arra ösztönzni majd őt, hogy üldözőbe vegye a labdát. Tologatós játékot is adhatsz neki, ez is segítheti őt a mozgásban és felkészíti arra, hogy megtanuljon járni. Beszélgess a babáddal sokat, tegyél fel neki kérdéseket, még akkor is, ha tudod, hogy nem képes arra, hogy válaszoljon. A kérdezés segíti a beszédfejlődését.

1 éves baba fejlesztése

Sétáljatok sokat, fedezzétek fel a világot együtt. A kisbabáknak semmi szüksége nincs elektromos kütyükre, kétéves korig egyáltalán nem ajánlott a tévénézés és számítógépezés a kicsik számára. Ez alól csak egy kivétel van: ha skype-oltok a nagyival, hiszen ez mégis csak valamilyen interakciót jelent. De ezen kívül nincs szükségetek a képernyőre. A babát a személyes kapcsolatok, a kölcsönhatás fejleszti, amit a tévé előtt ülve biztos, hogy nem kap meg. Beszélgessetek sokat, legyetek a szabadban minél többet, mutasd meg neki a világot!

Kapcsolódó cikkek:

Így fejleszd a kisbabád agyát

Adj neki különböző textúrájú játékokat