Baba

Az első könyvek

A baba első könyvei inkább játékok, mint olvasmányok. Féléves kortól már elég ügyesek az ujjacskák ahhoz, hogy a kicsi, textilből vagy egészségre ártalmatlan műanyagból, fából készült lapozgatókat hajtogassák.
2008. Január 28.

Majd csak az első szülinaphoz közelítve keresgél a kicsi tudatosan a képek között, addig inkább csak gyömöszöli, rágcsálja a lapokat. Ezért kizárólag megbízható minőségűt vásároljunk, nehogy a festékből vagy a műanyagból egészségre ártalmas anyagok oldódjanak ki a nyál hatására.

Körülbelül kilenc hónapos kortól már nézegethetünk együtt kemény táblás képeskönyveket. A részletgazdag képek még megterhelőek, egy vagy két nagyobb, egyszerű ábra (baba, cica, labda) viszont megfelel érdeklődésének. Kérdezgessük: hol a baba szeme, füle? Mit csinál a cica a képen? Neki nem unalmas, hogy sokadszorra is ugyanazt nézegeti, mondogatja.

Házilag is készíthetünk személyes nézegetnivalót: kis fényképalbumba sorakoztatjuk a családtagok, egy-egy kedves állat képét. Az első év vége felé itt az ideje, hogy megmutassuk, a könyvvel szépen bánunk: adjunk neki egyéb rágni- és tépkednivalót, a könyvet pedig tegyük félre, ha dobálni, szaggatni akarja.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mesés kapcsolat
  • Készítsünk mesekönyvet!
  • Mit meséljünk a kisgyereknek?
  • Forrás: Kismama magazin