Baba

Gyermekszemész “lencsevégen”

Megszívlelendő válaszok felnőtteknek!
2003. Szeptember 24.

Sok éves tapasztalat mutatja, hogy az iskolai, óvodai év kezdete előtt tele lesznek a gyermekszemészeti várók. Tulajdonképpen helyes, hogy a szülők felkészülten, egészségesen szeretnék tanulni küldeni a gyerekeket, de a szűrővizsgálatokat nyáron vagy még a nyár előtt is el lehetne végezni. A szűrővizsgálatok még mindig nem kellőképpen hangsúlyozott fontosságára Dr. Domsa Patrícia, a Semmelweis Egyetem I. számú Szemklinikája gyermekszemészének chatrendelése is rámutatott. Az első szűrővizsgálat már 9 hónapos korban esedékes.

Hogy ne kelljen azt mondani: “Korábban lehetett volna, de…”

A szemészeti vizsgálat iskolás kor előtt régen kötelező volt, most már csak ajánlott. Pedig nagyon sok későbbi látásproblémát, iskolai elmaradást és felnőttkori, végleges tompalátás lehetne megelőzni, ha a gyerekeket megfelelő időben elvinnék egy egyszerű és minden kellemetlen vizsgálattól mentes szemészeti szűrésre. Az első 9 hónapos korban esedékes, a következő az óvodáskor előtt, mintegy 2,5 évesen, amikor a kisgyermek már tud beszélni, és további teszteket is gyorsan el lehet vele végezni. Így, ha a szem kezelésre szorul, az 6-7 éves korig már jelentős eredményt is hozhat.

A chat alatt szóba hozott témákat áttekintve elmondhatjuk; elgondolkoztató, hogy a szülői kérdések nyomán a gyerekek 10%-a esetében a szemész doktornő feltétlenül fontosnak látta, hogy minél hamarabb keressenek fel a gyermekkel szakorvost.

Aki igazán jót szeretne gyermekének, nem kíméli meg ettől a három szemészeti vizsgálattól.A tompalátás az egyik leggyakoribb probléma, aminek előfordulását a gyerekek rendszeres szűrésével nagyságrendekkel lehetne csökkenteni – ezt mutatja a skandináv államok példája is.

A tompalátás csak következmény, eredendően okozhatja fénytörési hiba, vagy a szemlencse betegsége. A tompalátás tehát azt jelenti, hogy kisgyermekkorban szükség lett volna látásfejlesztő kezelésre, de az vagy elmaradt, vagy valamiért nem járt sikerrel.

A családokban halmozódhat az asztigmatizmus (szemtengelyferdülés) is. Ha több szemüveges is van a családban, akkor már másfél éves korban ajánlható a második szűrés, nem kell megvárni a két és fél éves kort. Egy ekkora kisgyerekkel már “remekül el lehet diskurálni” – fogalmazott a doktornő, tehát a vizsgálatnak ez nem lehet akadálya.

Baj-e, ha a baba hunyorog?

Valószínűleg sokan nem tulajdonítanának kellő jelentőséget annak, hogy a baba hunyorog. Biztos csak a fény bántja! – gondolhatnák a szülők. Különösen világos szeműeknél ez valóban igaz is lehet. Aki szemüveges, és attól tart, gyermekénél is előfordulhat hasonló probléma, az már jobban odafigyel. Különösen, ha a gyermek korábban nem hunyorgott, és jellemzően csak az egyik szemmel hunyorog, könnyen lehet, hogy azzal a szemével nem lát olyan jól. Persze, szerencsés esetben lehet pusztán egyéni rossz szokás, de mégis meg kell mutatni gyermekszemésznek, aki ellenőrzi, hogy minden rendben van-e, nem a szemlencse homálya okoz-e káprázást.

Tisztánlátás kérdése

Amennyiben a szemlencse bármilyen okból nem tiszta, tulajdonképpen szürke hályogról beszélünk. Csecsemőkorban a lencse tisztasága azért nagyon fontos, mert ilyenkor tanul a kicsi látni. Lehet, hogy elsőre nem hangzik túl megnyugtatónak, de a megoldás szükség esetén olyan műtét, amellyel a homályos lencsét egy tiszta műanyag lencsére cserélik. Mégis, ma már ebben nagy gyakorlata van a szemészeknek, és megéri, hogy tiszta legyen a fény útja a szembe.

Az egészséges szem pupilláinak egyforma nagyságúnak és csillogó feketéknek kell lenniük. Ha ettől bármilyen eltérés mutatkozna, például fehéres-szürke homály vagy folt látható a szembogáron, feltétlenül meg kell mutatni gyermekszemésznek.

Kérdések a kancsalságról

Miután a gyönyörű kisbabáknak még “kóvályoghat” a szeme, többen megfogalmazták azt a kérdést, hogy hány éves korban lehet teljes biztonsággal fölismerni a kancsalságot.

A valódi kancsalság tulajdonképpen már egészen pici korban, pár hetesen is jól látszik. Ha a két szem állása nem párhuzamos, a szaruhártyára eső fénypontocskák nem szimmetrikusan helyezkednek el.Ezt a mama is figyelheti, meg is szoktuk mutatni fényképek segítségével, miről van szó – mondja a szemorvos.

Fél éves korig nem teljesen rendezettek a szemmozgások, minden baba kancsalíthat néha, de mivel a kancsalságot a szem súlyos betegsége is okozhatja, ilyenkor sem árt egy megnyugtató vizsgálat. Ha a gyermekszemész azt állapítja meg, hogy a tárgyakat a gyerek mindkét szemmel jól fixálja, és a szemfenék is ép, akkor valószínűleg nem sokára igazodni fognak a szemek. Aztán, ha idősebb korban a kancsalság még mindig fennáll, akkor az orvos dönt a kezelésről.

Kancsalságot több minden okozhat, de a lényeg, hogy kisgyermekkorban kell utánajárni. Ha valóban kancsalít a kisbaba, a gyógyítás módja a kancsalság okától függ. Ha fénytörési hiba okozza, szemüvegre van szüksége, ami önmagában párhuzamosra húzhatja a szemeket. A legkisebbeknek – akik még nem tudnak biztonsággal ülni, járni – nem mindig célszerű szemüveget hordaniuk, ők először csak tapaszt kapnak. Ha a szemüveghordás önmagában nem elegendő, később szükség lehet műtétre.

A gyerekkorban nem szűrt, nem kezelt felnőtteknél a kancsalság később is műthető ugyan, de akkor már inkább esztétikai szempontok dominálnak, pl. a tompalátó szemen nem segít, ettől nem fog jobban látni.

Könnycsatorna-átmosás

Újabban viszonylag sokat hallani erről a könnyen orvosolható problémáról. Mi az esélye annak, hogy az egyszer elzáródott könnycsatorna az átmosás után újra elzáródik? – tette fel a kérdést az egyik édesanya.

A könnycsatorna átfecskendezésével legalább 6 hetes korig, de inkább 8 hétig célszerű várni, mert, ha ilyen pinduri babán hajtunk végre átfecskendezést, sajnos nagyobb az esélye, hogy a megnyitott járat összeszűkül, összeforr – szól a válasz.

A babáknál előfordulhat, hogy a könnycsatornában lévő billentyű nem nyílt még meg; ilyenkor azt az átfecskendezés megnyitja. Ha a könnycsatorna hajlamos az elzáródásra, jótékony lehet a könnyjárat feletti masszázs. A belső szemzugtól az orr oldalán lefelé kell masszírozni, hogy a váladék lefelé ürülhessen a könnyjáratból az orrba. A masszázst naponta többször kell végezni.Ha a könnycsatorna újból elzáródik, először érdemes masszázzsal próbálkozni, aztán, ha két hét után sem javul, mégis csak el kell vinni szemészhez a babát.

“SZÍNES”, RÖVID KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Milyen korban tudják kimutatni a színvakságot?

Rendszerint akkor, amikor a gyermekkel már el lehet beszélgetni, és bizonyos feladatokat meg tud oldani, egyszerű számokat fel tud ismerni. 6-8 évesen már biztos.

Mikorra alakul ki egy kisgyereknek a végleges szemszíne?

Általában másfél éves kor előtt, de vannak kivételek, akiknél akár 2,5-3 éves korig is változik a szemszín.

Kóros-e, ha a babánál a szemfehérje kékes, és mitől van ez?

Gyakori jelenség a kékesség. Oka, hogy ilyenkor a külső fehér réteg, az ínhártya még vékony, és az alatta fekvő kékes-fekete réteg kicsit áttűnik. Egyáltalán nem kóros állapot.

Kisebb-nagyobb gondok nagyobbaknál

A babaszoba.hu oldalának chatjén természetesen mindig felmerülnek nagyobb korosztályt érintő kérdések is, és örömmel kérdeznek a kéznél lévő orvostól. Így került szóba a szemet is irritáló allergia, amely gyakran a szem folyamatos viszketésének, szárazságának oka.

Ilyenkor célszerű hűvös vízzel naponta többször lemosni az arcot, hogy eltávolítsuk róla az allergizáló pollenszemeket. A szárazságot pedig recept nélkül kapható műkönnyel lehet enyhíteni. Természetesen, ha nem javul a szem állapota, akkor el kell menni szemészhez.

Az allergiás panaszokat enyhítő szemcsepp huzamos használata sem árt a szemnek. Szerencsére a tél közeledtével a tünetek elmúlnak, így elmúlik a napi csepegtetés is.

A Budapestről és környékéről jövő szülőket és gyermekeiket a Semmelweis Egyetem I. számú Szemklinikáján várja gyermekszemészeti szakrendelés. A rendelésre telefonon is be lehet jelentkezni: 06/1/2100280/1618. A csütörtöki nap a csecsemőszűrés napja, amikor az egy év alattiakat és körülieket vizsgálják. (Cím: 1083 Budapest, Tömő u. 25-29.)

A chatvendégség során felmerült gyakorlati kérdésekről részletesebben is olvashatnak a babaszoba.hu oldal új gyermekszemészeti rovatában.

Forrás: HáziPatika.com