Baba

A baba látása

A kicsik szeme számos káros hatásnak van kitéve. Szemizmaik megerősödéséig felléphet néhány szembetegség, nézzük, melyek a leggyakoribbak!
2003. Október 03.

A babák már születésük pillanatában látnak. Az újszülött baba képes a szemével egy tárgyra összpontosítani, akár messze van az a tárgy, akár közel, mégis ritkán teszi, mert amíg szemizmai kellőképpen meg nem erősödtek, addig ez nagyon nehezére esik.

Az újszülöttek az orrnyergüktől 20-25 cm-re lévő tárgyak képét tudják legkönnyebben élesre állítani. Ami ennél távolabb van, arról a baba csak elmosódott képet lát. Ha ezen a távolságon belül semmi néznivaló nincs a szeme előtt, akkor mereven nézni kezdi azt, amit a távoli homályban érzékelni tud. A fény és a mozgás az a két dolog, amit messziről is képes a baba érzékelni.

Az újszülött nagyon érzékeny az éles fényre, és rögtön hunyorogni, pislogni kezd, ha fény vetül az arcára. Ahogy a szemmozgatás készsége kifejlődik, a baba elkezdi követni a tárgyak mozgását, és a két szem ekkor kezd el önállóan dolgozni.

Kancsalság

Sok kisbaba születik úgy, hogy kancsalnak látszik, és az is marad, amíg meg nem tanulja, hogy kontrollálja a szemizmait. 3 hónapos kora körül ezek a koordinációs zavarok rendszerint megszűnnek, amikor már biztonsággal követi a tárgyak mozgását. 3-6 hónapos korban figyelni kell, ha ekkor, vagy ezután is szemtengely-ferdülésre gyanakszunk, minden esetben meg kell mutatni orvosnak, ill. szemorvosnak is.

A valódi kancsalság az, amikor a szemek soha nem fókuszálnak együtt, vagy az adott tárgyra, és ahelyett, hogy szinkronban mozognának, az egyik szem állandóan elkalandozik. A kancsalságot a lehető legkorábban kezeltetni kell, azért ha ilyen tüneteket tapasztalunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Könnycsatorna-elzáródás

Viszonylag gyakori veleszületett eltérés az újszülötteknél. Ennek következménye lehet a könnycsatorna gyulladás, majd ennek talaján kialakuló, másodlagos bakteriális felülfertőződés. Mivel a könnycsatorna nem átjárható, csak a szemészeti beavatkozás segíthet az ilyen esetekben. Ilyenkor a könnycsatornát szondázni, tágítani kell. Ha ilyesmit észlelünk, okvetlenül forduljunk szemorvoshoz.

Clamidia okozta kötőhártya-gyulladás

Az újszülött már szülés közben fertőződhet clamidiával, ha fertőzött szülőcsatornán halad át. A betegség a szülés utáni 5-10. napon kezdődik. Klinikailag súlyos, gennyes mindkét oldali kötőhártya-gyulladás képében jelenik meg. A kötőhártya élénk vörös, duzzadt, erről ismerhetjük fel. A betegség jóindulatú, 6-10 hét alatt spontán gyógyul.

Gonorrheás kötőhártya-gyulladás

Az újszülött ezzel a betegséggel is szülés közben fertőződhet. A fertőzés a hüvelyen áthaladása közben kerül az újszülött kötőhártyájára, az anya gonorrheás megbetegedése esetében. Ez a megbetegedés ma már szerencsére csak elég ritkán fordul elő.

Kapcsolódó cikkeink:

A látás fejlődése – Mit látnak a gyerekek?

Az újszülött látásfejlődése – pótolhatatlan ingerek

Így fejlődik a baba látása

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu