Baba

Az újszülött látásfejlődése – pótolhatatlan ingerek

Amikor egy újszülött először "pillantja" meg a világot, tulajdonképpen még mindent csak sötét-világos foltokban lát. A babák látása az első hónapokban drámai fejlődésen megy keresztül, de a szakemberek szerint rendkívül fontosak a külső ingerek is.
2017. Március 07.

Az újszülött látásfejlődése – pótolhatatlan ingerek

A születésük után egyre hétről hétre egyre jobban kezdenek látni. Képessé válnak felismerni szüleiket, és környezetük is szép lassan kiélesedni, kiszínesedni látszik, minden egyre részletesebbé, izgalmasabbá válik. Pár hónap elteltével már az ablakon túli, távolabbi világ is megelevenedik számukra, és megkezdődhet a kalandos felfedezőutazás.

Az UNC School of Medicine tudósai kíváncsiak voltak, mi is történik pontosan az újszülött emlősállatok agyában, miközben életük első szakaszában vizuális tapasztalatokat gyűjtenek. “Bámulatos biológiai folyamatok zajlanak a fejlődés ezen, kezdeti szakaszában. A korai fázisban genetikai programok és kémiai folyamatok sokasága segíti a sejtek megfelelő rostokba rendeződését.

Később, a születés után az agyi látópályák további fejlődéséért a csecsemőt érő környezeti ingerek válnak felelőssé. Már ha csak egyszerűen körbenéznek maguk körül, óriási változások mennek végbe ebben a rendkívül összetett és kifinomult rendszerben, melyet a mai napig nem sikerült még a legprofesszionálisabb szuperkomputerekkel sem lemodellezni.” – nyilatkozta Spencer Smith, a kutatólaboratórium vezetője.

Kísérletük során egereket tartottak hetekig sötétségben, laboratóriumi körülmények között, azt vizsgálva, hogy ez milyen módon befolyásolja látásuk fejlődésének menetét. Kimutatták, hogy az ismét fényexpozíciónak kitett egerek látásért felelős ventrális agyi pályái a vizuális inger hatására azonnal működésbe léptek, míg a dorsalis pályákból érkező válasz szignifikánsan alacsonyabban mutatkozott a normálisnál. Ami még ennél is izgalmasabb felfedezésnek bizonyult, hogy az érintett dorsalis pályák csökkent válaszreakciója hosszabb felépülési periódus után sem mutatott jelentősebb javulást.

Kísérletükkel egyértelműen bebizonyosodott, hogy a látás fejlődéséhez a csecsemők életének korai szakaszában mennyire nélkülözhetetlenek a környezet vizuális ingerei, és hogy a csecsemőkorban fellépő, látószervet érintő kóros elváltozások késleltetett kezelése milyen súlyos, egész életre fennmaradó látáskárosulást is okozhat.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress