Baba

Ezért játsszatok árnyjátékot a babával

Így fejlesztheted a vizuális készségeket a baba 7-8 hónapos korában.
2023. Január 19.
Nagyobb testvér árnybábozik az öccsének hasalva a szőnyegen
Kép: Getty Images

Ahogy a baba látása fejlődik 7-8 hónapos kora körül, észre fogod venni, hogy elkezdi felfedezni a mozgást, a fényt, a mintákat és az árnyékokat. Például előfordulhat, hogy a baba hirtelen teljesen le lesz nyűgözve a tévétől, miközben korábban soha még csak észre sem vette.

A fény és a sötétség közötti kontraszt felkelti a baba érdeklődését, és fontos, hogy stimuláljuk ezeket az új készségeket.

Árnyjátékok, árnybábok

Árnyjátékot, árnybábozni játszani nagyon egyszerű. Csak el kell helyezkedni egy fényforrásnál, és először mutasd meg a babának a saját árnyékát, majd a sajátodat is. Tegyél apró mozdulatokat az ujjaid, majd a baba ujjainak mozgatásával. Egyre merészebb lehetsz és árnybábokat is „készíthetsz” a kezeiddel.

A szabadban , sétálás közben is hívd fel a figyelmet a körülöttetek látható árnyékokra, legyen az a fa árnyéka, egy autóé vagy a saját árnyékotok.

A látás, a vizualitás serkentője az is, ha sokat nézel a babád szemébe, mosolyogsz rá, vicces arcokat vágsz, megmutatod a tükörképét vagy grimaszolsz.  

Nagyjából 10-12 hónapos korukra látnak élesen, tisztán a babák. Ekkor már jól látnak távolra és közelre is. A látásfejlődés azonban csak 3-5 éves korra alakul ki teljesen.

Forrás: verywellfamily.com