Baba

Ez vonzza leginkább a babák tekintetét

Lehet, hogy elgondolkoztál már azon, vajon mi bűvölheti el a kisbabádat annyira, hogy ilyen erőteljesen rácsodálkozzon emberekre vagy tárgyakra. Tehát azon, hogy mégis mi lehet az oka, hogy a baba ilyen kitartóan képes bámulni valamit?
2022. Május 09.
Miért bámulnak ennyit a kisbabák? (Fotó: Getty Images)

Egyrészt abban biztosak lehetünk, hogy az, hogy a baba ennyire megbámulja a különböző dolgokat, része annak, hogy tanul és fejleszti a kognitív képességeit. Élete első néhány hónapjában jelentős növekedési periódusokon mennek keresztül a picik, akik kíváncsiak a világra, és még minden nagyon új a számukra. Közben pedig kapcsolatba is szeretnének lépni az emberekkel, mert szociálisak – írja a healthline.com.

Milyen okai lehetnek még annak, hogy a baba ennyire vizslatja a környezetét, illetve téged vagy másokat?

A babáknak tetszenek az attraktívnak tartott emberek

A kisbabád lehet, hogy éppen azért bámul rád ennyire, mert gyönyörűnek tart. Egy korábbi kísérlet, amelyben felnőttek által választott képek voltak “szép” és “kevésbé vonzónak tartott” személyek arcáról, kimutatta, hogy az újszülött és fiatal babák több időt töltöttek olyan arcok bámulásával, akik a felnőttek által “vonzónak tartottak” voltak.

A babák szeretik a különleges, különös tulajdonságokat

A baba néha olyan dolgokat figyel meg, amelyek különösek, különlegesek a számára, például szemüveget, fülbevalót, vagy éppen egy színes frizurát. De a különböző minták, textúrák és a kiegészítők is felkelthetik a figyelmét. A babáknak fontos, hogy különböző dolgokat figyelhessenek meg, miközben az agyuk gyorsan fejlődik.

A babákat érdekli a mozgás

A kisbabák általában 3 hónapos korukra kezdenek el hozzászokni a mozgáshoz. Ez lehet az oka annak, hogy megbámulnak olyan dolgokat, mint a ventilátor a szobában, vagy a mozgó dolgok a szabadban.

A szenzoros mozgásérzékelés kulcsfontosságú szerepet játszik a babák agyfejlődésében. Ez az egyik oka annak, hogy a kiságyforgók, a különböző mozgó játékok olyan hatékonyak – szinte hipnotikus hatást váltanak ki. Ennek ellenére a babád néha elfordulhat ezektől a mozgó tárgyaktól, ha szüksége van arra, hogy a figyelmét más pontra fókuszálja.

A babák szeretik az élénk színeket

A kisbabák látásfejlődésének része az élénk színek megismerése, és fontosak a kontrasztot alkotó, különböző színkategóriák is. Észreveheted azt is, hogy a babád egy olyan egyszerű dolgot bámul, mint egy bútor vagy egy könyv, ha a színe felkelti a figyelmét.

A fejlődésben lévő agy

A babáknak számos különböző képessége fejlődik ki az életük első éveiben. Néha az elmélyült bámulás egész egyszerűen azt jelenti, hogy extra keményen dolgozik a baba agya a fejlődés és a növekedés közben. A pici pedig már azzal is tanul, ha egyszerűen megfigyeli a környezetét.

A momjunction.com portál is megjegyzi, hogy a babák bámulják a tárgyakat és az embereket, ha érdekesnek találják azokat/őket. A kisbabák látása még nem teljesen fejlett és legszívesebben az egyszerű, mozgó tárgyakat nézik, mint a mennyezeti ventilátor vagy a kontrasztos színű tárgyak.

6-8 hetes korukra, ahogy a látásuk egyre fejlettebb, gyakran összpontosítanak az emberi arcokra, majd lassan változik a preferenciájuk, és az élettelen tárgyak helyett az arcokat vizslatják inkább.

A portál is megemlíti a ventilátorokat és a mozgó tárgyakat, a kontrasztos színeket, az attraktív arcokat és a különböző, karakteres jellemzőket, egyedi kiegészítőket, mint olyan dolgokat, amelyeket a kisbabák előszeretettel vizslatnak.

Néha azonban úgy tűnik, mintha a baba a semmibe bámulna, egy üres helyet nézne. Emiatt sem kell aggódni, ennek az oka az lehet, hogy mivel a látása még mindig fejlődésben van, véletlenszerűen olyan helyekre bámulhat, amely a látókörén kívül esik. Tehát ekkor csupán gyakorol a szemeivel, gyakorolja a látást, hogy egyre tisztábban lássa majd végül a dolgokat.

Források: healthline.commomjunction.com