Baba

5 dolog, ami pozitívan hat a baba agyfejlődésére

Milyen tevékenységek támogatják a baba agyfejlődését az első évben? Többek között a következők is segítik a baba fejlődését és erősítik a kettőtök közti kötődést.
2021. Március 27.
5 dolog, ami pozitívan hat a baba agyfejlődésére (Fotó: Getty Images)

Pocakidőre fel!

A hason töltött idő nagyon fontos a baba felsőtestének, izmainak megerősítéséhez, amire szüksége lesz később az üléshez, mászáshoz és járáshoz is. A finommotoros képességeket is tudja így gyakorolni, és az új perspektívának köszönhetően újabb látnivalók tárulnak a gyermeked elé. Ha a kicsi először nyűgős, úgy tűnik, hogy nem tetszik neki ez a helyzet (ez gyakran előfordulhat), akkor dőlj a hátadra a padlón, a gyerkőcöt pedig fektesd a mellkasodra.

A pocakidőhöz olyan időpontot válassz, amikor a baba nem fáradt, nem éhes. Már nagyjából a születése után hasra teheted a kicsit, először csak egy-két percre, majd fokozatosan növelve az időtartamot. Helyezz játékokat a pici közelébe, hogy megpróbálhassa ezeket elérni, megfogni.

Olvass neki már a kezdetektől

Az olvasás új szavakkal, hangokkal ismerteti meg a babát, ha pedig újra és újra elolvassuk neki ugyanazt, az aktív résztvevővé teszi őt is. Az olvasáskor mutass rá a könyvben a tárgyakra, szereplőkre, változtasd meg a hangod az egyes karaktereknél, mesélj akár csak a képek alapján. Az élénk színű, a valamilyen hangot adó, a kihajtható könyvek mind jó választások lehetnek, de a kisbabáknak nagyszerűek azok a könyvek is, amelyekben csak arcok, formák, állatokat vannak.

Beszélj hozzá minél többet

Minél több szót hall a baba, minél többet beszélnek hozzá, annál könnyebben tanulja meg, hogyan kell képezni a nyelvhez szükséges hangokat. Ha beszélgetsz vele, kérdezed őt, válaszolsz a gügyögésére is, abból a beszélgetés ritmusát is megtanulja. Bármit csinálsz, meséld el neki, éppen mi történik. Utánozd a hangját, és ösztönözd, hogy ő is utánozza a tiédet.

Örülj és mosolyogj

Amikor a baba valamilyen új dolgot próbál ki, öleld meg, mosolyogj rá, biztasd lelkesen – ő ebből is érzi, hogy törődnek vele, gondoskodnak róla. Ez ösztönzi a kockázatvállalást, a felfedezést, a tanulást is. Kimutatták, hogy a biztonságosan kötődő babák (az állandó kötelék, amely a baba és a szülő között kialakul a következetes gondoskodás hatására) fejlődési üteme megfelelőbb, mert hajlandóbbak az önállóságra, például az első lépéseik megtételénél. A kötődést szintén elősegítik a napközbeni következetes rutinok, mivel a baba előre láthatja, mi fog majd történni.

Játsszatok és szórakozzatok

A babával való játék segít megismernie a környezetét, megértenie az okokat és a következményeket (például ha leejt valamit és felveszed), és látnia, hogy működnek a dolgok. Az új dolgok tanulása, megismerése pedig segíti az agya fontos kapcsolódásainak kiépítését.

Forrás: parents.com